Τετάρτη
12 Δεκεμβρίου 2018
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3006RSS FEED
Η ΕΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΔΟΚΙΜΟ ΖΩΗΣ- ΗΛΙΚΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣΤί θα λέγατε για σύνταξη στα 87 έτη;
13/02/2018

Γράφει η Μαρίνα Κουρμπέλα 

 
Το θέμα της αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης, στο οποίο αναφερόμαστε, δεν αποτελεί υπόθεση, αλλά επίσημη αναφορά της Επιτροπής στην έκθεση σχετικά με την κοινωνική διάσταση της ΕΕ.

Σύμφωνα με την  Επιτροπή, oi πρόσφατες μεταρρυθμίσεις των συνταξιοδοτικών συστημάτωναποβλέπουν στην ευθυγράμμιση της ηλικίας συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής, το οποίο έχει αυξηθεί θεαματικά. Για τους άνδρες, από 43 χρόνια που ήταν κατά μέσο όρο το 1900, αναμένεται να ανέλθει σε 82 χρόνια το 2050. Για τις γυναίκες, ήταν 46 χρόνια και αναμένεται να ανέλθει στα 87 έως το 2050. 
Επίσης,τα περισσότερα μωρά που θα γεννηθούν στην Ευρώπη από σήμερα μέχρι το 2025 θα είναι ακόμα εν ζωή σε 100 χρόνια. 
Να επισημάνουμε, ωστόσο, ότι αυτά λέγονται, σήμερα. Αλλά με τις εξελίξεις στην Ιατρική Επιστήμη, την Τεχνολογία και την Έρευνα, το προσδόκιμο Ζωής, που, όπως διαπιστώνεται ανεβαίνει, συνεχώς, μπορεί να αυξηθεί σημαντικά, και μαζί του η ηλικία συνταξιοδότησης
Οι Ευρωπαίοι θα είναι οι γηραιότεροι άνθρωποι στον κόσμο έως το 2030 
Οι Ευρωπαίοι κάνουν, επίσης, λιγότερα παιδιά. Ενώ στη δεκαετία του ’60 κατά κανόνα αντιστοιχούσαν πάνω από δύο παιδιά ανά γυναίκα, το μέσο ποσοστό γονιμότητας είναι σήμερα 1,58. Ενδεικτικά, τα ποσοστά γονιμότητας στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία ήταν πάνω από 3 παιδιά ανά γυναίκα, ενώ σήμερα είναι λιγότερα από 2. Ο συνδυασμός της αύξησης του προσδόκιμου ζωής με τη μείωση των ποσοστών γονιμότητας οδηγεί σε σημαντική γήρανση της κοινωνίας. Στην ΕΕ ζουν ήδη περισσότερα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών από ό,τι παιδιά κάτω των 14. Μέχρι το 2050, σχεδόν το ένα τρίτο των Ευρωπαίων θα είναι ηλικίας 65 ετών και άνω, σε σύγκριση με λιγότερο από το ένα πέμπτο σήμερα. Σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο, η Ευρώπη θα είναι η «γηραιότερη» περιοχή του πλανήτη, με μέση ηλικία 45 ετών έως το 2030.

Blog:marina anastas.kourbela