ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΡΑΠΕΙ «ΝΕΑ ΛΙΒΥΗ»Guardian: Στηρίζουν τις μεταρρυθμίσεις Άσαντ οι ΗΠΑ 02/07/2011
Τον αμφιλεγόμενο «οδικό χάρτη» του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, φέρονται να στηρίζουν διακριτικά οι ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Guardian, που επικαλείται πηγές της συριακής αντιπολίτευσης.
Το έγγραφο είναι, όπως σημειώνει η Guardian προσεκτικά διατυπωμένο και περιέχει μέσα σε 3.000 σελίδες το πλήρες σχέδιο της κυβέρνησης του αλ Άσαντ για τη δημιουργία μεταβατικής Εθνοσυνέλευσης και το συμβιβασμό με τους εξεγερμένους - παρά τους 1.400 νεκρούς από την έναρξη των ταραχών.
Την ίδια ώρα, η καταστολή όσων αντιτίθενται στην κυβέρνηση συνεχίζεται αμείωτη,
με τα ξένα ΜΜΕ να κάνουν λόγο για «άλλη μία αιματοβαμμένη Παρασκευή».
Ο συγκεκριμένος οδικός χάρτης προβλέπει μεταρρυθμίσεις, όπως η διάλυση των συμμοριών «σαμπίχα» που κατηγορούνται για ωμότητες και αυστηρό συνολικό έλεγχο των δυνάμεων ασφαλείας. Ακόμη, περιλαμβάνει τη νομιμοποίηση του δικαιώματος σε ειρηνικές διαδηλώσεις, εκτεταμένες ελευθερίες του Τύπου και, κυριότατα, το διορισμό μίας μεταβατικής Εθνοσυνέλευσης.
Ως προς τη σύνθεση της τελευταίας, προβλέπεται στο έγγραφο να υπόκειται το κυβερνών Μπάαθ σε νέο νόμο για τα πολιτικά κόμματα. Ωστόσο, από τους κόλπους του θα προέρχονται τα 30 από τα 100 μέλη της προτεινόμενης μεταβατικής Εθνοσυνέλευσης.
Ο «οδικός χάρτης» φέρει τις υπογραφές των Λουάι Χουσεΐν και Μαάν Αμπντελσαλάμ, κοσμικών διανοούμενων που ανήκουν στην ομάδα Εθνική Επιτροπή Δράσης. Αμφότεροι συναντήθηκαν με τον Σύρο αντιπρόεδρο Φαρούκ αλ-Σάραα πριν από το τελευταίο διάγγελμα του Αλ-Άσαντ, σύμφωνα με δηλώσεις διπλωματών.
Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ διαψεύδουν ότι στηρίζουν όσα προβλέπονται στο επίμαχο έγγραφο καθώς και ότι μεσολάβησαν Αμερικανοί αξιωματούχοι ώστε να πείσουν στελέχη της αντιπολίτευσης να το στηρίξουν.
Ωστόσο, ο Ρόμπερτ Φορντ, Αμερικανός πρεσβευτής στη Δαμασκό, ενθαρρύνει στελέχη της αντιπολίτευσης να προχωρήσουν σε συνομιλίες με το καθεστώς, όπως τόνισε ο εξόριστος Σύρος αντιφρονών, Ραντάν Ζιαντέχ, ο οποίος θεωρεί ότι αυτή η στρατηγική δεν θα λειτουργήσει, λέγοντας χαρακτηριστικά «τώρα πια είναι πολύ αργά…».
Σε κάθε περίπτωση, η προοπτική να έρθουν οι δύο πλευρές εγγύτερα και να αρχίσουν συνομιλίες φαντάζει ως «μάννα εξ ουρανού» τη δεδομένη στιγμή, αφού δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το παράδειγμα του γενικευμένου εμφύλιου στη Λιβύη μόνο σε επιπλέον αιματοκύλισμα οδήγησε για την ώρα.