Τετάρτη
24 Απριλίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4966RSS FEED
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΠΑΝΤΑ ΚΑΙ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΕΙ ΠΑΛΙ!«ΣΥΝΝΕΦΑ» ΚΑΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΟ ΑΠΘ
15/10/2012
Γράφει ο Βαγγέλης Στολάκης

«Το ΑΠΘ έχει λάβει το σύνολο της ετήσιας χρηματοδότησής του από τον κρατικό τακτικό προϋπολογισμό» είναι η απάντηση που δίνει μέσω της «Καρφίτσας» ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος στο αίτημα του πρύτανη του ιδρύματος, Γιάννη Μυλόπουλου για επιπλέον επιχορήγηση ύψους οκτώ εκατομμυρίων ευρώ. Την ίδια ώρα, είναι εμφανής η εικόνα εγκατάλειψης του μεγαλύτερου πανεπιστημίου της χώρας εξαιτίας της διήμερης αναστολής λειτουργίας που αποφάσισε η σύγκλητος και των συνεχόμενων κινητοποιήσεων των εργολαβικών υπαλλήλων.

Μιλώντας στην «Κ» ο υπουργός Παιδείας δεν θέλησε να κάνει περαιτέρω σχόλια στο αίτημα του κ. Μυλόπουλου και αρκέστηκε να δηλώσει πως «θα τα πούμε την επόμενη εβδομάδα», αφήνοντας να εννοηθεί πως θα υπάρξουν εξελίξεις.

Στο μεταξύ, χτες το απόγευμα με συναυλία του Διονύση Τσακνή στον προαύλιο χώρο του νέου Δημαρχείου Θεσσαλονίκης ολοκληρώθηκε η διήμερη κινητοποίηση των πρυτανικών αρχών του ιδρύματος, που αποφάσισαν αναστολή της λειτουργίας του. Η απόφαση αυτή της Συγκλήτου και η ανακοίνωση της Νομικής Σχολής που έκρινε την αναστολή «μη σύννομη» προκάλεσε για ακόμα μια φορά παρέμβαση του εισαγγελέα, την ώρα που τα «σύννεφα» κακοδιαχείρισης παραμένουν πάνω από την Πανεπιστημιούπολη.

Υπενθυμίζεται πως ανάλογες παρεμβάσεις των εισαγγελικών αρχών προκάλεσαν δημοσιεύματα στον τύπο για σπατάλες των πρυτανικών αρχών, ακριβές τουαλέτες και δωρεά κινητού τηλεφώνου στην ηθοποιό Ναταλία Δραγούμη.

«Απεργοσπάστης ο πρύτανης»

Την ίδια ώρα, οι περίπου 850 εργολαβικοί υπάλληλοι του ιδρύματος πραγματοποίησαν χτες πορεία και εμφανίζονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και τις καταλήψεις κτιρίων. «Θα συνεχίσουμε επ’ αόριστον» δηλώνει ο κ. Σιδέρης Κωνσταντινίδης, πρόεδρος του σωματείου των εργολαβικών. Ο ίδιος μάλιστα βάλλει κατά του κ. Μυλόπουλου χαρακτηρίζοντας τον «απεργοσπάστη» εάν επιμείνει πως «το προσωπικό ασφαλείας των εργολαβικών πρέπει να καθαρίσει τους χώρους του ιδρύματος». «Το προσωπικό ασφαλείας υπάρχει στο ΑΠΘ όπως καθορίζεται από τις συμβάσεις» καταλήγει ο κ. Κωνσταντινίδης. Καθηγητές και διοικητικό προσωπικό μιλώντας στην «Κ» εξηγούν πως «είναι στο πλευρό των εργολαβικών» αλλά το «λουκέτο» σε αίθουσες και κυρίως εργαστήρια «θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία».

Από την πλευρά του ο Γιάννης Μυλόπουλος διευκρινίζει πως «η κινητοποίηση των πρυτανικών αρχών είναι ανεξάρτητη από αυτή των εργαζομένων» και προειδοποιεί τους εργολαβικούς για τις «νόμιμες συνέπειες εάν δεν καθορίσουν προσωπικό ασφαλείας».

Απέναντι και οι φοιτητές

Στο μεταξύ, απέναντι στην απόφαση της Συγκλήτου βρίσκονται και οι φοιτητικές παρατάξεις. «Είναι πάγια θέση μας το πανεπιστήμιο να παραμένει ανοικτό» σχολιάζει ο Θεοδόσης Ταϊρούσης, εκπρόσωπος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. «Μέχρι τώρα το ίδρυμα λειτουργούσε και με αυτή την ελλιπή χρηματοδότηση. Το σημείο μηδέν που έχουμε φτάσει είναι αποκλειστική ευθύνη της διοίκησης» αναφέρει ο Σωτήρης Νόνας, εκπρόσωπος της ΠΑΣΠ. Σύμφωνος με το «λουκέτο» εμφανίζεται ο Τάσος Μαμακούγκας από το ΜΑΣ, της φοιτητικής παράταξης του ΚΚΕ, ενώ ο Γιάννης Παπαδεράκης της Αριστερής Ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ προτείνει συνέχιση των κινητοποιήσεων. Ο ίδιος μάλιστα, αφήνει να εννοηθεί πως και οι εκλογές για την ανάδειξη του συμβουλίου διοίκησης που έχουν οριστεί για τις 24 Οκτωβρίου βρίσκονται στον αέρα καθώς φοιτητές και καθηγητές «δεν θα επιτρέψουν τη διεξαγωγή τους».

Η έκτακτη σύνοδος των πρυτάνεων πάντως, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί το σήμερα στη Θεσσαλονίκη αναβάλλεται μέχρι νεοτέρας, πιθανότατα κατά μια εβδομάδα, ενώ ανοιχτό παραμένει και το ζήτημα του χώρου. Η νέα ημερομηνία αναμένεται να οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση θα επικεντρωθεί σε θέματα χρηματοδότησης, προσωπικού, συγχώνευσης και κατάργησης σχολών και τμημάτων.