Πέμπτη
20 Ιανουαρίου 2022
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4141RSS FEED
ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ NASAΗ Περιέργεια εξέτασε τον πρώτο βράχο στον Άρη
21/08/2012
Η «στέψη», ένας βράχος σε μέγεθος μπάλας του τένις, ήταν το πρώτο αντικείμενο που εξέτασε το Curiosity, το οποίο βρίσκεται στον Άρη, σε αποστολή της NASA.

Το ρομποτικό όχημα έριξε για μερικά δευτερόλεπτα πάνω στο μικρό βράχο τις ειδικές ακτίνες λέιζερ με σκοπό να αναλύσει τη χημική του σύσταση, στο πλαίσιο του πειράματος με την ονομασία «Χημεία-και-κάμερα» (ChemCam).

Πρόκειται για μία τεχνική που μπορεί να διακρίνει περισσότερα από 6.000 διαφορετικά μήκη κύματος στο υπεριώδες, υπέρυθρο και ορατό φάσμα του φωτός και έχει σχεδιαστεί για να λάβει περίπου 14.000 μετρήσεις.
 
Ο σκοπός της αρχικής χρήσης του λέιζερ ήταν ένα είδους πρακτικής εξάσκησης για να αποδείξει αν είναι όλα έτοιμα, ώστε να ξεκινήσει η επιχείρηση της πραγματικής διερεύνησης της γεωλογίας του Κόκκινου Πλανήτη.
 
Το μέλος της ερευνητικής ομάδας, Σιλβέστρ Μόρις, του Ινστιτούτου Αστροφυσικής και Πλανητολογίας στην Τουλούζη της Γαλλίας είπε ότι εξεπλάγη από την επιτυχία καθώς τα δεδομένα είναι ακόμη καλύτερα από τις δοκιμές στη Γη.
 
Το ρομποτικό όχημα Curiosity προσεδαφίστηκε στον Άρη στις 6 Αυγούστου μετά από οκτώ μήνες, και 354 εκατομμύρια μίλια ταξίδι.

Η αποστολή του είναι η πιο ακριβή και τεχνολογικά προηγμένη που εστάλη ποτέ από τη Γη στον Κόκκινο Πλανήτη και έχει ως στόχο να εξακριβώσει αν ο πλανήτης θα μπορούσε να φιλοξενήσει μικροβιακή ζωή.