Πέμπτη
4 Ιουνίου 2020
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3546RSS FEED
ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕΛιβύη: Η ΕΕ καλεί σε κατάπαυση πυρός
15/05/2019

Γράφει η Μαρίνα Κουρμπέλα

 

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες συζήτησε  την κατάσταση στη Λιβύη και εξέδωσε την ακόλουθη δήλωση:

 

«Η στρατιωτική επίθεση της LNA κατά της Τρίπολης και η επακόλουθη κλιμάκωση εντός και γύρω από την πρωτεύουσα συνιστούν απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και απειλούν περαιτέρω τη σταθερότητα της Λιβύης.

 

Επιπλέον, ενισχύει τον κίνδυνο αυξημένης τρομοκρατικής απειλής σε ολόκληρη τη χώρα.

 

Η ΕΕ επιβεβαιώνει την προσήλωσή της στην κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική ενότητα της Λιβύης.

 

Η ΕΕ καλεί όλα τα μέρη να εφαρμόσουν αμέσως κατάπαυση του πυρός και να συνεργαστούν με τα Ηνωμένα Έθνη για να εξασφαλίσουν την πλήρη και συνολική παύση των εχθροπραξιών. Τα καλεί επίσης να διαχωρίσουν τη θέση τους τόσο δημοσίως όσο και επί τόπου από τα τρομοκρατικά και εγκληματικά στοιχεία που εμπλέκονται στις συγκρούσεις, καθώς και από εκείνους που είναι ύποπτοι για εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένων των προσώπων που έχουν καταχωριστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών Η ΕΕ εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την απώλεια ανθρώπινων ζωών, τον αυξανόμενο αριθμό των εκτοπισθέντων στο εσωτερικό της χώρας και τον αντίκτυπο στις μεταναστευτικές ροές. Όλα τα μέρη πρέπει να προστατεύουν τους αμάχους, συμπεριλαμβα νομένων των μεταναστών και των προσφύγων, επιτρέποντας και διευκολύνοντας την ασφαλή, ταχεία και ανεμπόδιστη παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας και των υπηρεσιών σε όλους όσοι πλήττονται, και όπως ορίζεται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

 Η ΕΕ υπενθυμίζει ότι οι τυφλές επιθέσεις σε πυκνοκατοικημένες κατοικημένες περιοχές ενδέχεται να συνιστούν εγκλήματα πολέμου. Πρέπει να λογοδοτήσουν όσοι παραβιάζουν το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο.

 

Η ΕΕ υπενθυμίζει ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση για την κρίση στη Λιβύη και παροτρύνει όλα τα μέρη να δεσμευτούν εκ νέου στον πολιτικό διάλογο που διεξάγεται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και να εργαστούν για την εξεύρεση συνολικής πολιτικής λύσης στην κρίση στη Λιβύη, όπως συμφωνήθηκε στο Παρίσι τον Μάιο του 2018, στο Παλέρμο τον Νοέμβριο του 2018, και στο Αμπού Ντάμπι τον Φεβρουάριο του 2019, προκειμένου να προετοιμαστεί το έδαφος για τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών.

 

Η ΕΕ επαναβεβαιώνει την πλήρη στήριξή της στο έργο του Ειδικού Απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα (ΕΑΓΓ) και της Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών για την υποστήριξη της Λιβύης (UNSMIL). Παροτρύνει όλα τα μέρη να σεβαστούν πλήρως το εμπάργκο όπλων και να απέχουν από κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να υπονομεύσει περαιτέρω τον πολιτικό διάλογο που διεξάγεται υπό την αιγίδα των ΗΕ. Τα καλεί επίσης να συνεργαστούν εποικοδομητικά με τον ΕΑΓΓ για την επίτευξη - υπό την καθοδήγηση και τον ηγετικό ρόλο της Λιβύης - πολιτικής λύσης μέσω μιας πολιτικής διαδικασίας χωρίς αποκλεισμούς, με πλήρη συμμετοχή των γυναικών, για την επίτευξη ασφάλειας, πολιτικής και οικονομικής βιωσιμότητας και εθνικής ενότητας της Λιβύης.»