Να δώσει ο κ. Παπανδρέου τα ονόματα όσων υπέγραψαν συμβάσεις με την Ζήμενς27/10/2010
Γράφει η
Σοφία Βούλτεψη
Η διακαναλική συνέντευξη του πρωθυπουργού και οι διάφορες ερμηνείες που εξακολουθούν να δίδονται σχετικά με το τι εννοούσε, τι ήθελε να πει, ποιον ήθελε να προειδοποιήσει και άλλα αρμοδιότητας… Μαντείου των Δελφών, έκρυψαν τις ειδήσεις από την Γερμανία.
Και όμως. Αν στην χώρα δεν επέλθει κάθαρση, τίποτε από όσα συζητούμε αυτόν τον καιρό δεν πρόκειται να παίξει τον παραμικρό ρόλο. Κανένα σχέδιο σωτηρίας της χώρας δεν μπορεί να εφαρμοστεί και να αποδώσει, αν δεν υπάρξει σκληρή τιμωρία όσων αναμίχθηκαν στο τεράστιο σκάνδαλο της Ζήμενς.
Ο βασικός διαχειριστής των «μαύρων ταμείων» με τον οποίο συναντήθηκαν χθες οι Έλληνες βουλευτές – μέλη της αρμόδιας εξεταστικής επιτροπής, ο Ράινχαρντ Σίκατσεκ, που συνεργάστηκε με την γερμανική Δικαιοσύνη και έχει πέσει στα μαλακά (2 χρόνια φυλάκιση με αναστολή και 108.000 πρόστιμο), δεν τους έκανε σοφότερους.
Ξέρει, αλλά δεν μιλάει. Μιλάει γενικά για μίζες σε πολιτικά κόμματα, αλλά δεν αποκαλύπτει ονόματα. Και παραπέμπει στον μεγάλο του αντίπαλο, τον Μ. Χριστοφοράκο, που μεσουρανούσε στον ελληνικό δημόσιο βίο μέχρι την ημέρα της παραίτησής του, στις 17 Δεκεμβρίου του 2007, και ενώ οι αποκαλύψεις στην Γερμανία είχαν ξεκινήσει τουλάχιστον έναν χρόνο νωρίτερα.
Να πάτε να σας τα πει ο συμπατριώτης σας, ήταν το μήνυμα του Σίκατσεκ. Ο οποίος, όμως, έχει επίσης πει πως αν στην Ελλάδα δεν σκληρύνουν τα πράγματα, αν δεν μπουν κάποιοι στην φυλακή, τότε δεν θα πιεστούν να μιλήσουν.
Και ποιον πρέπει να βάλουμε στην φυλακή; Έλα μου ντε. Ποιοι ασχολήθηκαν με την παραγγελία και προπληρωμή του C4i που δεν λειτούργησε ποτέ και πάντως όχι στους Ολυμπιακούς Αγώνες για την ασφάλεια των οποίων είχε ακριβοπληρωθεί (κοντά 300 εκ ευρώ για να μην αναρωτιόμαστε άλλο πού πήγαν τα λεφτά); Προφανώς είναι άγνωστο. Δεν μπήκαν υπογραφές, τελικά μπορεί και να μην το αγοράσαμε και τσάμπα να ασχολιόμαστε!
Πού βρισκόταν ο κ. Παπανδρέου ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης την ημέρα παραίτησης Χριστοφοράκου, στις 17 Δεκεμβρίου του 2007; Μα βέβαια, στον ΟΤΕ, τον κατ’ εξοχήν προνομιακό χώρο δράσης της Ζήμενς (σύμφωνα με τις καταθέσεις πλήρωσαν τέσσερις διοικήσεις του ΟΤΕ, διότι αυτές άλλαζαν μαζί με τις κυβερνήσεις). Και τι είπε εκείνη την ημέρα ο κ. Παπανδρέου; Λέξη για το θέμα του Χριστοφοράκου και τις ένοχες σχέσεις του ΟΤΕ με την Ζήμενς, με κορυφαία την άθλια σύμβαση 8002. Ζήτησε απλώς ο κ. Παπανδρέου να παραμείνει ο ΟΤΕ υπό τον έλεγχο του Δημοσίου!
Ποιοι αξιολογούσαν τις προσφορές για τον ΟΤΕ το 1983; Άγνωστο κι’ αυτό. Ποιος υπουργός εισηγήθηκε το 1986 την επιλογή τεχνολογιών Ζήμενς και Ερικσον (η τελευταία τέθηκε εκτός); Δεν γνωρίζουμε. Ποιοι ευθύνονται για τις απευθείας αναθέσεις που ακολούθησαν, όπως αυτή του 1996, του 1997, του 2000, του 2002, τελευταίου έτους των προγραμματικών συμβάσεων; Ποιοι ευθύνονται για την συνέχιση των «επαφών» με την Ζήμενς και μετά το 2004; Α, πα πα, δεν το ξέρουμε!
Ο κ. Σίκατσεκ έχει δηλώσει ότι στην Ελλάδα μέχρι την αποκάλυψη του σκανδάλου στην Ελλάδα μεταφέρονταν περί τα 10 με 15 εκ ευρώ ετησίως. Πού πήγαιναν; Έλα μου ντε!
Ας αφήσουμε που τα ποσοστά για τις μίζες δεν αμφισβητούνται: 8% του τζίρου των έργων σε στελέχη και 2% σε πολιτικά πρόσωπα. Ο Σίκατσεκ ήταν αυτός που έστησε το σύστημα των μαύρων ταμείων το 1999, να μην το ξεχνάμε!
Και έχει δηλώσει αφοπλιστικά: «Στην Ελλάδα δεν κάναμε δουλειά χωρίς μίζα»! Και έχει πει ότι οι μεγάλες πληρωμές στην Ελλάδα έγιναν από το 1998 ως το 2002. Πληρώναμε, είπε, για… καλλιέργεια σχέσεων.
Και επειδή ο κ. Χριστοφοράκος έχει αδιάντροπα δηλώσει πως ήταν ο… αρχικηπουρός της Ελλάδας, πρέπει κάποια από τα φυντάνια που καλλιεργούσε να πάνε φυλακή.
Ο κ. Παπανδρέου δεν έχει παρά να βάλει κάτω τις συμβάσεις, να βρει αυτούς που τις υπέγραψαν και να βρει τρόπο να τιμωρηθούν παραδειγματικά. Διαφορετικά, δεν μας πείθει.