Παρασκευή
19 Απριλίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4961RSS FEED
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΙΡΛΑΝΔΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥΕυρωκοινοβούλιο: Το μέλλον της Ευρώπης
18/01/2018

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Λίο Βαράντκαρ, συμμετείχε στην πρώτη από μία σειρά συζητήσεων μεταξύ των ηγετών της ΕΕ και των ευρωβουλευτών για το μέλλον της Ευρώπης.

Καλωσορίζοντας τον κ. Βαράντκαρ, ο Πρόεδρος του ΕΚ, Αντόνιο Ταγιάνι, δήλωσε τα εξής: «Έχω επιμείνει, από την ημέρα που εκλέχθηκα στη θέση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ακριβώς πριν από έναν χρόνο, στην ανάγκη να προσεγγίσουμε ως Ευρώπη καλύτερα τους πολίτες μας. Οι πολίτες μας θέλουν να τους παράσχουμε λύσεις για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και την ενίσχυση της ασφάλειας και της άμυνάς μας. Η ανοικτή συζήτηση μεταξύ των ευρωβουλευτών και των ηγετών της ΕΕ ανοίγει το δρόμο για έναν αποφασιστικό διάλογο που θα ωφελήσει τους πολίτες μας σε ολόκληρη την ήπειρο. Θέτει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το μόνο άμεσα εκλεγμένο θεσμικό όργανο της ΕΕ, στη θέση που πρέπει να βρίσκεται, δηλαδή στο επίκεντρο της συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης.»

Ο κ. Βαράντκαρ δήλωσε τα εξής: «Το ευρωπαϊκό ιδεώδες διαπνεόταν πάντα από ένα πνεύμα αισιοδοξίας και πίστης για ένα καλύτερο μέλλον. Αυτό το ιδεώδες έχει δοκιμαστεί, αλλά δεν έχει καταρριφθεί. Με βάση τα επιτεύγματα του παρελθόντος, έχουμε μεγαλύτερο κίνητρο να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος.»

Παρουσιάζοντας το όραμά του για το μέλλον της Ευρώπης, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη βελτίωσης της δημοκρατίας στην ΕΕ μέσω της υιοθέτησης πανευρωπαϊκών ψηφοδελτίων και της ολοκλήρωσης της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Τόνισε ακόμη ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι μεγάλες εταιρίες καταβάλλουν το μερίδιο του φόρου που τους αναλογεί. Αναφερόμενος στην επέτειο των 45 ετών από την ένταξη της χώρας του στην ΕΕ, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τους ευρωβουλευτές για την στήριξή τους στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι όλα όσα έχουν συμφωνηθεί στη θεωρία θα τηρηθούν και στην πράξη.

Η μεγάλη πλειοψηφία των επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Κοινοβουλίου χαιρέτισε την έκκληση του κ. Βαράντκαρ για μια πιο δημοκρατική Ένωση, η οποία λαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία του τρόπου ζωής, της ασφάλειας και των αξιών των πολιτών της και εξασφαλίζει από κοινού την κοινωνική ευημερία σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. Οι περισσότεροι τόνισαν ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ και οι πολίτες τους είναι ισχυρότεροι εντός της Ένωσης από ό, τι θα ήταν χωριστά. Όπως έκανε στο παρελθόν και η Ιρλανδία, έτσι και η ΕΕ πρέπει να είναι σε θέση να αλλάξει και να προσαρμοστεί στις νέες προκλήσεις προς όφελος όλων των πολιτών της. Οι ευρωβουλευτές επανέλαβαν ότι θα στηρίξουν την Ιρλανδία στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, προκειμένου να διασφαλιστεί ο πλήρης σεβασμός της συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής.

Ιστορικό

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν το πρώτο θεσμικό όργανο της ΕΕ που ξεκίνησε τη διαδικασία συζήτησης σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης. Στις αρχές του 2017, υπερψήφισε προτάσεις που ενθαρρύνουν τον ευρύ προβληματισμό, τόσο εντός όσο και πέρα ​​από το πλαίσιο της Συνθήκης της Λισαβόνας, και ανέλαβε ηγετικό ρόλο στην επανεξέταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου αυτή να ανταποκριθεί καλύτερα στις ανησυχίες των πολιτών της.

Αυτή η ανοιχτή ανταλλαγή απόψεων με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό ανοίγει μια σειρά συζητήσεων που θα λάβουν χώρα στην ολομέλεια του ΕΚ με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.