Σαββατοκύριακo
22-23  Ιανουαρίου 2022
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4143RSS FEED
ΠΤΩΣΗ ΣΤΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑΒΑΣΕΙΣ 2012: ΑΝΟΔΟΣ ΣΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ - ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ
28/08/2012
Η σημαντική άνοδος στις βάσεις των στρατιωτικών - αστυνομικών σχολών και η μεγάλη πτώση στις βάσεις των παιδαγωγικών σχολών αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά των φετινών βάσεων εισαγωγής στα ανώτατα και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.

Σε ανοδική τροχιά μπήκαν στις σχολές με μεγάλη ζήτηση, όπως οι ιατρικές και οι νομικές σχολές, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και περιφέρεια, ενώ οι σχολές του Πολυτεχνείου κινούνται μικτά.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου, ο υφυπουργός Παιδείας Θ. Παπαθεοδώρου, στο 1ο επιστημονικό πεδίο καταγράφεται γενική άνοδος, στο 2ο ανοδικά κινήθηκαν οι βάσεις στα τμήματα φυσικής και πληροφορικής, ενώ μικτή είναι η εικόνα στα τμήματα χημείας.

Στο 3ο επιστημονικό πεδίο, άνοδο κατέγραψαν οι βάσεις σε Ιατρική, Οδοντιατρική και Φαρμακευτική, ενώ η βάση εισαγωγής στην Φαρμακευτική Θεσσαλονίκης είναι υψηλότερη από τη βάση εισαγωγής στην Φαρμακευτική Αθήνας.

Στο Πολυτεχνείο σημειώθηκε, πτώση στα αρχιτεκτονικά τμήματα και μικρή άνοδος σε ορισμένα βασικά τμήματα των αστικών κέντρων και της περιφέρειας όπως ναυπηγών ΕΜΠ (+40 μόρια), Τεχνολογίας Υπολογιστών Πάτρας (+65 μόρια) και αντίθετα Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ (-299), Μηχανικών Υπολογιστών Θεσσαλονίκης (-19 μόρια), Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ (-44 μόρια).

Στο 5ο επιστημονικό πεδίο καταγράφεται άνοδος σε όλα τα τμήματα και ιδίως στα οικονομικά τμήματα, τα τμήματα διοίκησης επιχειρήσεων και τμήματα τουριστικών επαγγελμάτων.

Αύξηση παρουσιάζουν οι βάσεις στις σχολές που σχετίζονται με τις καλλιέργειες και τη γεωργία.

Πάντως, και φέτος, δεκάδες τμήματα των γενικών και ειδικών κατηγοριών υποδέχονται φοιτητές με λιγότερο από 10.000 μόρια με το χαμηλότερο το τμήμα Κλωστοϋφαντουργίας ΤΕΙ Πειραιά (ειδικές κατηγορίες Μουσουλμάνων) με 1584 μόρια, δηλαδή με βαθμό 1.

Αυτή τη χρονιά, υπέβαλαν μηχανογραφικό δελτίο 116.173 μαθητές. Εισήχθησαν 80.615 (45.559 στα ΑΕΙ και 32.689 στα ΤΕΙ) ενώ οι 15.000 από αυτούς προέρχονται από τις λεγόμενες ειδικές κατηγορίες (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι κλπ).

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, το ποσοστό επιτυχίας κυμάνθηκε στο 69%, από 62% πέρυσι, ενώ οι κενές θέσεις φέτος σε ΑΕΙ και ΤΕΙ είναι 1150 από 1568 πέρυσι.

Όπως ανακοίνωσε ο κ.Παπαθεοδώρου, οι εγγραφές θα πραγματοποιούνται από την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου έως την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου.