Πέμπτη
18 Απριλίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4960RSS FEED
Ο Δευκαλίων
Γράφει ο
Νίκος Γιαννιός

Και άνοιξαν πάλι οι ουρανοί σαν να ήλθε από πάνω η εντολή να βρέξει άφθονο νερό και να μας πνίξει. Έτσι σαν τιμωρία των ασεβών αφού κανένα δεν ακούμε και τίποτε δεν σεβόμαστε.

Έτσι λένε πως συνέβη και τότε που βασιλιάς τρανός, ο Δευκαλίων, τον άπιστο λαό του δεν μπόρεσε να πείσει και η βροχή η θεία τον έπνιξε για να του δώσει την δυνατότητα να φτιάξει άλλους ανθρώπους από τις πέτρες του τόπου του και για τον λόγο αυτό ετούτο το πλήθος των ανθρώπων ονόμασαν Λαό. Βέβαια σήμερα κανένας δεν θυμάται ότι κάποτε την πέτρα την λέγαμε «λας» κι ας λέμε σήμερα «λατομείο», «λάσπη» κλπ. Το πέτρινο, είναι ετούτο το γένος των ανθρώπων, το τέταρτο μετά από το Χρυσό, το Χάλκινο και το Σιδηρούν.

Έλα όμως που κάποιοι την πέτρα την κουβαλάνε στο κρανίο τους. Αυτοί οι πετροκέφαλοι ξεχωρίζουν. Άλλοι είναι επαρχιακοί δικηγορίσκοι, τσαρλατάνοι και πομφόλυγες, που το παίζουν διαχειριστές της εξουσίας, από Δήμαρχοι μέχρι Υπουργοί και άλλοι εξαγορασμένοι από την εξουσία δημοσιογραφίσκοι ή ανθρωπάκια που βασίζουν την ύπαρξή τους στον λαϊκισμό και την ξερολαγνεία.

Φταίνε οι Δήμαρχοι που δεν καθάρισαν τα φρεάτια. Ξαφνικά όλοι έμαθαν ότι υπάρχουν κάποια στόμια των αποχετεύσεων των ομβρίων που τα λένε φρεάτια. Βρήκαμε που να ρίξουμε το φταίξιμο. Μα τα είχαμε καθαρίσει, διαμαρτύρεται γνωστός Δήμαρχος Γιατρός αλλά τα βούλωσε το νερό με τα σκουπίδια και τα μπάζα που μετέφερε. Που τα βρήκε τα σκουπίδια Δήμαρχε του αντεπιτίθεται ο ξερόλας, στους δρόμους και στις πλατείες της πόλης σου τα βρήκε. Όχι δα απαντά ο Δήμαρχος τα πράγματα των μαγαζιών και των νοικοκυριών που άρπαξε το νερό είναι, σκουπίδια γίνονται κατά την μεταφορά τους από το νερό.

Όμως τα φρεάτια ποτέ δεν βουλώνουν. Μπορεί τα σκουπίδια να δυσχεραίνουν την λειτουργία τους, το ίδιο όμως ισχύει και για τους ίδιους τους αγωγούς που τροφοδοτούν τα φρεάτια και εκείνοι γεμίζουν με τα μπάζα και τα σκουπίδια. Το επικίνδυνο είναι τα φύλλα των δένδρων που σκεπάζουν τις σχάρες των φρεατίων και δεν τους επιτρέπουν να λειτουργήσουν, ειδικά όταν μαζί τους έχει μαζευτεί και λάσπη.

Σε όλο τον κόσμο γίνονται πλημμύρες αλλά πουθενά δεν γίνεται αυτό το κακό που γίνεται στο τόπο μας, που όλοι φωνάζουν από τις τηλεοράσεις, απαιτούν και καταριούνται. Πέφτει μια ωκεάνια καταιγίδα και πνίγει την Λουϊζιάνα. Φουσκώνει ο Δούναβης, ο Τάμεσης ή ο Άρνος και πνίγουν τις πόλεις από τις οποίες περνούν και εκεί μιλάμε για νεκρούς και για τεραστίων διαστάσεων ζημιές αλλά δεν είδα ποτέ την ντόπια κυρα Κατίνα στο γυαλί να βρίζει και να καταριέται.    

Οι δικές μας οι πλημμύρες οφείλουν αποκλειστικά την εμφάνισή τους σε τωρινά αλλά και σε προπατορικά αμαρτήματα:

1. Πρώτα χτίζουμε τις πόλεις μας και μετά φτιάχνουμε σχέδια πόλεων με έναν νόμο αναχρονιστικό, με τον οποίο απαιτούνται τουλάχιστον 10 χρόνια για να διεκπεραιωθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.
2. Καταπατάμε δημόσια γη και χτίζουμε μέσα στα ρέματα και στις φυσικές λεκάνες απορροής ή απλώς παρεμβάλουμε αστικά εμπόδια στον δρόμο του νερού που η φύσει επέλεξε για να το φέρει στην θάλασσα.
3. Η τσιμεντοποίηση των πόλεών μας έχει μειώσει δραματικά τις ελεύθερες επιφάνειες από τις οποίες μπορεί να γίνει απορρόφηση του πλεονάζοντος ύδατος και έτσι αυξάνεται ο μεταφερόμενος επιφανειακά από την βαρύτητα ή ο λιμνάζων όγκος νερού.
4. Οι μελέτες που κάνουμε για την διαστασιολόγηση των συστημάτων αποχέτευσης των ομβρίων λαμβάνουν υπόψη τους τον μέσο όρο βροχόπτωσης μιας περιοχής στην περίοδο κάποιων ετών, εφόσον φυσικά υπάρχουν στοιχεία και ως εκ τούτου φυσικό είναι να έχουμε φαινόμενα πλημμύρας όταν η βροχόπτωση είναι μεγαλυτέρα εκείνης που έλαβε υπόψη της η μελέτη.
5. Πέραν αυτών υπάρχουν και τα ακραία καιρικά φαινόμενα για την αντιμετώπιση των οποίων πρέπει τόσο η Πολιτεία όσο και εμείς να έχουμε προληπτικά λάβει τα μέτρα μας, ακριβώς όπως κάνουμε και για τους σεισμούς. Τώρα θα μου πεις ότι και για τους σεισμούς πολλά δεν κάνουμε.

Τότε τι; Ποια ή ποιες λύσεις υπάρχουν; Εμείς προτείνουμε σε Δημάρχους Περιφερειάρχες και Υπουργούς τα εξής απλά και αυτονόητα:

1. Να μην κάνετε του κεφαλιού σας. Εμπιστευθείτε τους τεχνικούς. Τους Πολιτικούς Μηχανικούς, μελετητές και εργολήπτες με πτυχίο στα υδραυλικά Δ΄ τάξεως.
2. Να κάνετε βελτιώσεις και επεκτάσεις του δικτύου ομβρίων της πόλης σας.
3. Να κάνετε τακτικές εποχιακές επιθεωρήσεις για τον έλεγχο της λειτουργικότητας του δικτύου και τις απαραίτητες συντηρήσεις.
4. Να κάνετε μελέτες για την αποχέτευση των ομβρίων λαμβάνοντας υπόψη μεγαλύτερες του μέσου όρου βροχοπτώσεις, είτε με αγωγούς είτε με φυσική επιφανειακή απορροή.
5. Να εντοπίσετε τα ρέματα που έχουν κλείσει και τις επικίνδυνες διελεύσεις και λεκάνες απορροής και να αναζητήσετε λύσεις για τις έκτακτες βροχοπτώσεις.
6. Να υποχρεώσετε τους πολίτες να λάβουν μόνιμα μέτρα προστασίας της περιουσίας του. Είναι αδιανόητο τα ίδια υπόγεια σε κάποιες περιοχής να πλημμυρίζουν κάθε φορά που βρέχει λίγο παραπάνω και να ζητούν οι ίδιοι άνθρωποι αποζημιώσεις από τον κοινό κορβανά.

Πρέπει επιτέλους να σταματήσει η υποκρισία και η ανευθυνότητα όλων, Πολιτείας και Πολιτών. Δεν υπάρχουν προβλήματα χωρίς λύση.

Παρεμπιπτόντως, το ύψος της χθεσινής βροχόπτωσης κυμάνθηκε από 100 έως 280 χιλιοστά και σε χρόνο από 15 έως 45 λεπτά, σε ορισμένες περιοχές βέβαια. Αυτό σημαίνει 1.000 έως 2.800 τόνοι νερού ανά οικοδομικό τετράγωνο ή 10 έως 28 τόνοι επάνω σε ένα σπίτι 100 τετραγωνικών μέτρων.  Αν βγάζατε στην αυλή σας ένα ταψί με ύψος (6) εκ. θα γέμιζε σε 3 λεπτά αν το σπίτι σας είναι στην περιοχή που δέχθηκε στον μικρότερο χρόνο την μεγαλύτερη βροχόπτωση. 
Τα άλλα, αυτά που ακούγονται στις τηλεοράσεις είναι λόγια για λαϊκή κατανάλωση, για χαχόλους δηλαδή, μην τσιμπάτε.