Τετάρτη
20 Ιουνίου 2018
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 2831RSS FEED
Με το βλέμμα στο επικείμενο EurogroupΨηφίστηκαν τα νέα μέτρα- Σοκ στην κοινωνία
19/05/2017

Μετά την ψήφιση του τέταρτου μνημονίου και τα βαριά μέτρα ύψους 4,9 δισ. που φέρνει, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με το Eurogroup στις 22 Μαΐου.

Οι μεσοπρόθεσμοι δημοσιονομικοί στόχοι από το 2018 και μετά καθώς και η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους βρίσκονται στην κορυφή της «ατζέντας» της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup, «η Ευρωομάδα θα ενημερωθεί για την προκαταρκτική συμφωνία που επετεύχθη στις 2 Μαΐου μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμικών οργάνων (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) σχετικά με ένα νέο σύνολο μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του ελληνικού Προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, που χρηματοδοτείται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Η συμφωνία αποτελεί ένα από τα βήματα προς την ολοκλήρωση της τρέχουσας δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος, ανοίγοντας το δρόμο για την επόμενη εκταμίευση της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Η Ευρωομάδα θα συζητήσει επίσης τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους της Ελλάδας και τα θέματα που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της χώρας». 

Σύμφωνα με τον επικεφαλης του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, οι υπουργοί οικονομικών θα συζητήσουν τα επόμενα βήματα για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης του προγράμματος μετά την προκαταρκτική συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης η οποία ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Όπως αναφέρει, στην ατζέντα αναμένεται να επιστρέψει στο θέμα του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού μονοπατιού για την περίοδο μετά το πρόγραμμα και να συζητήσει την βιωσιμότητα του χρέους στη βάση της συμφωνίας του Μαίου του 2016.

Υπενθυμίζει παράλληλα ότι στην τελευταία συνάντηση του Eurogroup τον Απρίλιο το όργανο πληροφορήθηκε την συμφωνία που πέτυχαν θεσμοί και κυβέρνηση για τα βασικά στοιχεία της συμφωνίας επί του πακέτου μέτρων μετά τη λήξη του προγράμματος και κάλεσε τις δυο πλευρές να συνεχίσουν την τεχνική εργασία προκειμένου να φτάσουν σε μια συμφωνία το συντομότερο.


Ενιαίος Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης