Παρασκευή
19 Απριλίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4961RSS FEED
ΣΥΜΒΟΛΙΚΑ ΣΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑΗ ΩΡΑΙΑ ΕΛΕΝΗ ΤΗΣ ΙΛΙΑΔΑΣ ΞΑΝΑΖΩΝΤΑΝΕΥΕΙ ΣΕ ΔΙΑΛΕΞΗ
01/10/2016
Ο ομιλιτής Δρ. Ι. Λύρας

Τι κοινό είχαν η άπιστη ωραία Ελένη της Τροίας, η εύμορφη Γοργώ -πιστή και αφοσιωμένη σύζυγος του Βασιλιά Λεωνίδα (των 300), και η αθλητική και πιο όμορφη γυναίκα της παρέας της Λυσιστράτης του Αριστοφάνη Λαμπιντώ (libido) ; Διέθεταν όλες απίστευτη oμορφιά, ήταν όλες πολύ σημαντικές και ήταν Σπαρτιάτισσες. Αυτή ήταν η κεντρική ιδέα πίσω από την διάλεξη ιατροφιλοσοφικού περιεχομένου του γνωστού πλαστικού χειρουργού Δρ Ιωάννη Λύρα που πραγματοποιήθηκε στην Λακωνία.

Με την ομιλία του, με θέμα: «Η δύναμη της λακωνικής ομορφιάς μέσα από τα μάτια των φιλοσόφων» ο γνωστός πλαστικός χειρουργός, με ιδιαίτερη καταγωγή από το δήμο Μονεμβασίας, ανέδειξε με χειρουργική ακρίβεια πτυχές της αισθητικής που σχετίζονται με την ομορφιά της Λακωνικής γης και της ιστορίας της.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016, στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Δήμου Μονεμβασίας ανήμερα της τοπικής εορτής της Παναγιάς της Μυρτιδιώτισσας από τον πλαστικό χειρουργό Ιωάννη Λύρα, με τις ιδιότητές του ως Πρόεδρος του «Εν Αθήναις εξωραϊστικού συλλόγου παραλίας Δαιμονιάς η Αγία Μαρίνα» και ταυτόχρονα ως μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων των Ελλήνων πλαστικών χειρουργών και των Προξένων στην Ελλάδα .

Στην ομιλία του ο Δρ Λύρας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Σε όλες τις περιόδους της Παγκόσμιας Ιστορίας από την Αρχαιότητα έως το Μεσαίωνα και από την Αναγέννηση έως και σήμερα το είδωλο της ωραίας Ελένης αποτελούσε το πρότυπο μιας νοητικής εποπτείας που αποσκοπούσε και ακόμη αποσκοπεί στη δημιουργία ενός πιο όμορφου και ποιοτικού κόσμου! Οι ποιητές και οι φιλόσοφοι που την υποστήριξαν όπως ο Όμηρος ,ο Πλάτωνας, ο Στησίχορος ο Αριστοφάνης, ο Πλούταρχος, ο Παυσανίας, ο Λουκιανός, ο Σολωμός ,ο νομπελίστας Ελύτης , ο Σικελιανός, ο Γκαίτε, ο Αϊνστάιν και πρόσφατα ο Λιαντίνης, άλλα και εκείνοι που την αρνήθηκαν όπως ο Ευριπίδης, ο νομπελίστας Σεφέρης και ο Καζαντζάκης, όλοι τους συμφωνούν ότι η Σπαρτιάτισσα ωραία Ελένη συμβολίζει την ομορφιά της θείας πνοής, είναι ο νους και ο νόμος της φύσης και ταυτόχρονα η εμπειρική ραχοκοκαλιά που μπορεί ως καταλύτης να στηρίξει την νοητική αναμόρφωση του κόσμου μας. Και εμείς οι πλαστικοί χειρουργοί βοηθάμε καθημερινά με τις τεχνικές μας και την ιατρική φιλοσοφία μας τις γυναίκες του κόσμου να έχουν μιαν ακόμη ευκαιρία, σαν την ωραία Ελένη, να εμπνεύσουν τις ψυχές μας" και ο Δρ Λύρας συνέχισε: « Η διανοητική συναίσθηση της ομορφιάς είναι θείο δώρο και βοηθά τον άνθρωπο να κατακτήσει την αληθινή αρετή που είναι εν τέλει η Αθανασία μέσα από την Αναγέννηση. Και όλα αυτά ξεκίνησαν από τη δίκη μας Λακεδαιμόνια Σπάρτη!».

« Η μύηση των ανθρώπων στην εννοιολογία της ομορφιάς και της απορρέουσας αθανασίας που αυτή εγγυάται μέσω της ευγονικής υγειών τέκνων ή ευγενών ιδεών σε όσους την κατέχουν».

Την πολύ επιτυχημένη εκδήλωση, οργάνωσε η Δημοτική σύμβουλος και πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Μονεμβασίας Παναγιώτα Αλειφέρη, μετά από πρόσκληση που απηύθυνε προς τον συντοπίτη του Δρ Ιωάννη Λύρα, ο πολύ δημοφιλής δήμαρχος Ηρακλής Τριχείλης.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί Δημοτικοί και περιφερειακοί Σύμβουλοι Μονεμβασίας και Πελοποννήσου, πρόεδροι τοπικών δημοτικών διαμερισμάτων και κοινοτήτων , επιμελητηρίων και συλλόγων γυναικών, πολλοί γιατροί και άλλοι επιστήμονες, μέλη πολιτιστικών συλλόγων της Λακωνίας καθώς και πλήθος όμορφων γυναικών που προσήλθαν από όλες τις γωνιές και όλες τις πόλεις της Λακωνικής γης για να ακούσουν τον ομιλητή.

Την εκδήλωση άνοιξαν με χαιρετισμούς ο Δήμαρχος Μονεμβασίας Ηρακλής Τριχείλης και ο βουλευτής Λακωνίας Αθανάσιος Δαβάκης.

Ακολούθησε πολύ ζεστή συζήτηση με ερωτήσεις και απαντήσεις γύρω από τις νέες τεχνικές πλαστικής αισθητικής χειρουργικής που ο Δρ. Λύρας ο ίδιος προετοίμασε και τις οποίες έχει παρουσιάσει σε πολλά διεθνή συνέδρια αποσπώντας θερμές κριτικές για τα άριστά τους αποτελέσματα.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο Δρ. Ιωάννης Λύρας δώρισε και υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου του με θέμα «το μυστικό της βραζιλιάνικης ομορφιάς», του οποίου τα έσοδα είχαν δοθεί για φιλανθρωπικούς σκοπούς.