Δευτέρα
25 Ιουνίου 2018
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 2836RSS FEED
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΛΟΓΟ, ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΧΟΡΟ«Μύρτις, η σιωπή μετά το φως»
21/04/2017

Μια ενδιαφέρουσα παράσταση με λόγο, μουσική και χορό και τίτλο «Μύρτις, η σιωπή μετά το φως» παρουσιάζουν οι μαθητές διαφορετικού τύπου Λυκείων, την Κυριακή 23 Απριλίου, ώρα 8.30 μ.μ., στο Θέατρο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (Πειραιώς 256).


Είναι ένα ταξίδι στο χρόνο και την ιστορία με οδηγό το Θουκυδίδη και το Βοκκάκιο, με έμπνευση τη Μύρτιδα, τη νεαρή που έζησε το χρυσό 5ο αιώνα του Περικλέους και πέθανε όπως κι εκείνος από το μεγάλο λοιμό στην αρχαία Αθήνα (μεταξύ του 430 και του 426 π.Χ.). Συμβολίζει τη ζωή, την αθωότητα αλλά και την ελπίδα που δεν σβήνουν και δεν χάνονται, όσες ανατροπές και συμφορές κι αν ενσκήψουν, όπως συνέβη με το τέλος της ακμαίας εποχής της Αθήνας.

Ακολουθώντας τα φανταστικά βήματα της εντεκάχρονης αρχαίας Αθηναίας, οι χαρισματικοί έφηβοι, που συμμετέχουν στη πολυσύνθετη παράσταση, μας μεταφέρουν μέσα στο χρόνο, σε σημαντικές στιγμές της ιστορίας του ανθρώπινου πολιτισμού (5ος αιώνας π.Χ. / Αναγέννηση). Προβάλλουν τα δικά τους ερωτήματα για τον άνθρωπο μέσα από την υπαρξιακή του αναζήτηση ανά τους αιώνες.

Η παράσταση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του διασχολικού πολιτιστικού προγράμματος του ΕΙΔΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΙΛΙΟΥ: «Ο αντίκτυπος του ήχου» έχει την υπογραφή του Τάκη Λουκάτου (Σκηνοθεσία, διδασκαλία λόγου, επιμέλεια κίνησης χορογραφίας και εικαστική επιμέλεια). Πλαισιώνεται από ονειρικά γλυπτά και κούκλες του εικαστικού δημιουργού που έχουμε θαυμάσει σε γνωστές αίθουσες τέχνης και χώρους πολιτισμού.

Μαζί με τον Τάκη Λουκάτο η Μαίρη Λευκάρου έχει κάνει τη χορογραφία ιστορικών χορών- μπαλέτο και η ΄Ελλη Αβραάμ τη σύγχρονη χορογραφία. Στο ρόλο της Μύρτιδας η ΘάλειαΤσιακάλου, απόφοιτος του Καλλιτεχνικού Σχολείου Γέρακα. Στο πιάνο η Φιλιώ Κρεμμύδη και στα κρουστά ο Γιάννης Μεγαλούδης.

Συμμετέχουν τα σχολεία:

• ΕΙΔΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΙΛΙΟΥ
• ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΕΡΑΚΑ –χορεύουν οι μαθήτριες
της Α΄ χορού, ερμηνεύουν οι μαθητές της Γ΄ Θεάτρου
• 2ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΕΡΑΚΑ

Συμπράττει φιλικά ο βαρύτονος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Παντελής Ψύχας στην απόδοση αρχαιοελληνικού τραγουδιού και η υψίφωνος Άννα Παπαναστασοπούλου, Παρουσίαση: Αλκίνοος Μπουνιάς (δημοσιογράφος).
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη (χορηγία) του Θεάτρου της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

Η επανάληψη της παράστασης ήταν πρόταση του «πατέρα της Μύρτιδος» κ. Μανώλη Παπαγρηγοράκη, επίκουρου καθηγητή Ορθοδοντικής, ο οποίος μαζί με την ομάδα του ανέπλασε το πρόσωπο της μικρής Αθηναίας. Το παιδικό κρανίο της βρέθηκε σε άριστη κατάσταση στο αρχαίο νεκροταφείο Κεραμικού μετά από ανασκαφικές εργασίες για την κατασκευή του ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ (από την αρχαιολόγο Έφη Μπαζιωτοπούλου-Βαλαβάνη), ανάμεσα σε οστά δεκάδων άλλων ανδρών, γυναικών και παιδιών, θυμάτων του φοβερού λοιμού που έπληξε την Αθήνα, στις αρχές του Πελοποννησιακού πολέμου .

Η εντεκάχρονη Μύρτις όπως την ονόμασαν οι αρχαιολόγοι, υπήρξε ένα από τα χιλιάδες ανώνυμα θύματα. Το σώμα της πετάχτηκε βιαστικά στον ακανόνιστο ομαδικό λάκκο που άνοιξε η πόλη για να θάψει τους νεκρούς της. Μέσα από την ανάπλασή της, μετά από 2.500 χρόνια, μας φέρνει πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν δίνοντας νόημα στο παρόν και το μέλλον μας, μεταφέροντας μηνύματα για την εξάλειψη της φτώχειας, την πρόληψη και θεραπεία κάθε αρρώστιας, την πορεία του ανθρώπου μέσα από τον σεβασμό στην ιστορία και τον πολιτισμό του. Η Μύρτις έγινε φίλη του ΟΗΕ, ταξίδεψε σε πολλά μουσεία εντός κι εκτός Ελλάδας και ενέπνευσε πολλούς καλλιτέχνες στη δημιουργία ποικίλων έργων.

Info:

Παράσταση μαθητών με λόγο, μουσική, κίνηση
Κυριακή 23 Απριλίου 2017, ώρα 8.30 μ.μ.
Θέατρο Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών
Πληροφορίες: τηλ. 210 6823150 (Αντωνία Μαλλούχου)

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ενιαίος Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης