Πέμπτη
24 Μαΐου 2018
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 2804RSS FEED
ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΚΑΖΑΚΟΥ«Η δραχμή (δεν) θα είναι λύση»
21/04/2017

Η ελληνική κρίση και οι επιχειρήσεις αποτροπής μιας άτακτης χρεοκοπίας της χώρας αποτέλεσαν αντικείμενο έντονων αντιπαραθέσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Στο βιβλίο αυτό ο συγγραφέας αναδεικνύει τις οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις μιας πιθανής αποτυχίας του τρίτου προγράμματος προσαρμογής που θα είχε ως αποτέλεσμα την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Ένας τέτοιος κίνδυνος θα αναζωπυρωθεί μετά από μια ενδεχόμενη αποτυχία του νέου, τρίτου προγράμματος προσαρμογής. Οι συνέπειες ενός Grexit εξετάζονται υπό τις σημερινές διεθνείς και εσωτερικές, πολιτικές-οικονομικές συνθήκες.

Η ελπίδα ότι το κόστος θα ήταν μικρότερο εκτός Ευρωζώνης και με παύση πληρωμών, δηλ. πτώχευση, έχει ασθενείς βάσεις - δεν λαμβάνει υπόψη τις διαρθρωτικές υστερήσεις, ούτε την αδυναμία εφαρμογής αντικυκλικής πολιτικής λόγω τεράστιων δημοσιονομικών ελλειμμάτων, ούτε τις βαθύτερες αιτίες της ελληνικής κρίσης, ούτε τον τρόπο λειτουργίας του ευρωπαϊκού και διεθνούς συστήματος. Ακόμα και με κούρεμα του δημόσιου χρέους η δημοσιονομική διαχείριση θα έπρεπε να συμμαζευθεί. Επομένως η περιβόητη «λιτότητα» και οι μεταρρυθμίσεις των μνημονίων ήταν σε μεγάλο βαθμό μονόδρομος.

Παρόλο που η κοινή γνώμη και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία υποστηρίζουν πλειοψηφικά την παραμονή σε Ευρωζώνη και ΕΕ, την παραμονή τείνει να αποτρέψει το πλέγμα πολιτικών-οικονομικών παραγόντων που εμποδίζουν την αναγκαία προσαρμογή της χώρας.

Ο Πάνος Καζάκος είναι Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους. Έχει επίσης διδάξει στη Γερμανία και στις ΗΠΑ και διατελέσει εμπειρογνώμων Α του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και ΔΔ του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος Συμβουλίου του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Πελοποννήσου (έως το 2016), εμπειρογνώμων α΄ του Υπουργείου Εξωτερικών, κ.ά. Οι δημοσιεύσεις του στην ελληνική, αγγλική και γερμανική γλώσσα καλύπτουν τη σύγχρονη μακροοικονομική πολιτική, την οικονομική πολιτική στη μεταπολεμική Ελλάδα, τις σχέσεις της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Το βιβλίο του Πάνου Καζάκου «Η δραχμή (δεν) θα είναι λύση»,  τις Εκδόσεις Επίκεντρο, θα παρουσιαστεί στην ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, Αθήνα) την Τρίτη 25 Απριλίου 2017, στις 7:30 μ.μ.

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι:
Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόεδρος Νέας Δημοκρατίας
Λουκάς Τσούκαλης, Καθηγητής Ευρωπαϊκής Οργάνωσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
Χρήστος Χωμενίδης, συγγραφέας
Δημήτρης Σκάλκος, πολιτικός επιστήμονας - διεθνολόγος
και ο συγγραφέας, Πάνος Καζάκος.
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Πέτρος Παπασαραντόπουλος.


Ενιαίος Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης