Σαββατοκύριακo
21-22  Ιούλιος 2018
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 2862RSS FEED
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑΠΣΕ: ΑΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ
12/08/2017

Την ανοδική τους πορεία συνέχισαν οι ελληνικές εξαγωγές, εκμεταλλευόμενες το θετικό μομέντουμ που δημιουργήθηκε από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την έξοδο της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές.

Κατά τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων (ΠΣΕ), παρά τα προβλήματα που υπάρχουν μέχρι σήμερα (π.χ. capital controls, έλλειψη ρευστότητας, κα.) αλλά και την έντονη αβεβαιότητα, οι Έλληνες εξαγωγείς κατάφεραν να ολοκληρώσουν το πρώτο εξάμηνο με θετικό πρόσημο.

Σύμφωνα με ανάλυση του ΠΣΕ και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, τον Ιούνιο η συνολική αξία των εξαγωγών αυξήθηκε συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών κατά 11,8% (στα 2,37 δισ. ευρώ έναντι 2,12 δισ. ευρώ του Ιουνίου του 2016).

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ακόμη και εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών προκύπτει αύξηση της τάξης του 10,7% (ή κατά 171 εκατ. ευρώ).

Όσον αφορά στην πορεία των εξαγωγών ανά γεωγραφικές περιοχές τον Ιούνιο, οι συνολικές εξαγωγές αυξήθηκαν τόσο προς τις τρίτες χώρες (+20%), όσο και προς τις χώρες της ΕΕ (6,5%).

Ανάλογες επιδόσεις καταγράφονται ακόμη και μετά την εξαίρεση των πετρελαιοειδών: προς τρίτες χώρες (12,7%) και προς τις χώρες της ΕΕ (9,8%).

Μόλις ένας κλάδος εμφάνισε αρνητικό πρόσημο (μηχανήματα: -7%). Οι υπόλοιποι κλάδοι κατέγραψαν άνοδο, με κάποιους να υπεραποδίδουν, όπως τα ποτά και ο καπνός (51,3%), οι πρώτες ύλες (43,3%), τα χημικά (24,8%) και τα καύσιμα (16,9%).

Η μεγάλη αύξηση του Ιουνίου είχε ως αποτέλεσμα τη βελτίωση των μεγεθών και σε επίπεδο 6μήνου, καθώς πλέον μόλις τρεις κλάδοι κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι (ποτά/καπνός, ελαιόλαδο και μηχανήματα).
Το ράλι της ανόδου οδηγούν τα πετρελαιοειδή/καύσιμα (+52,7%), οι πρώτες ύλες (+38,9%) και τα βιομηχανικά προϊόντα (+14,6%).

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ενιαίος Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης