Τρίτη
19 Ιουνίου 2018
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 2829RSS FEED
ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟΥΚαλοκαιρινές διακοπές χωρίς καρκίνο του δέρματος!
12/08/2017

Γράφει η Μαρίνα Κουρμπέλα

Το Υπουργείο Υγείας του Λουξεμβούργου, η Ευρωπαϊκή Ένωση Δερματο-Ογκολογίας και η Société Luxembourgeoise de Dermato-Vénérologie (Δερματολογική - Αφροδισιολογική Εταιρεία Λουξεμβούργου) ξεκίνησαν και υλοποιούν ενημερωτική εκστρατεία, σχετικά με τον καρκίνο του δέρματος.


Το μήυμα και τη σημασία της εκστρατείας αυτής εξηγεί.σ’υμφωνα με την Επιτροπή, η Υπουργός Υγείας του Λουξεμβούργου, κυρία Mutsch, στο κείμενο που ακολουθείεπισημαίνοντας, πως η άγνοια δεν είναι ευλογία, και οτι οι γνώσεις μπορούν να βοηθήσουν να σωθούν ανθρώπινες ζωές:. 


Ποιο είναι το κύριο μήνυμα αυτής της νέας εκστρατείας;


Το μήνυμα είναι να αντιμετωπιστεί ο καρκίνος του δέρματος με σοβαρότητα και να αναλάβει ο καθένας την ευθύνη για την υγεία του, μαθαίνοντας πώς να τον προλαμβάνει και να τον εντοπίζει σε πρώιμο στάδιο. Έχουν σταλεί ενημερωτικά φυλλάδια πριν από το καλοκαίρι, όχι μόνο για ευαισθητοποίηση, αλλά και για να χρησιμεύσουν ως πολύτιμο εργαλείο που βοηθά τα άτομα να εντοπίζουν οτιδήποτε ύποπτο. Περιέχουν πολλές πληροφορίες και φωτογραφίες τόσο αβλαβών όσο και δυνητικά επικίνδυνων φακίδων, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως οδηγός για αυτοεξέταση. Δεν είναι ευχάριστο στην όψη, αλλά είναι εξαιρετικά χρήσιμο. Η άγνοια δεν είναι ευλογία – οι γνώσεις μπορούν να βοηθήσουν να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Οι πληροφορίες διατίθενται επίσης και σε ηλεκτρονική μορφή στη διεύθυνση 
Το υπουργείο διοργανώνει εκστρατείες ευαισθητοποίησης κάθε χρόνο, σε στενή συνεργασία με τη Δερματολογική Εταιρεία του Λουξεμβούργου. Αν αυτές οι δράσεις επαναλαμβάνονται τακτικά και οι άνθρωποι συμμετέχουν άμεσα, έχουμε περισσότερες πιθανότητες να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες σε μακροπρόθεσμη βάση. Οι εκστρατείες μας συμβάλλουν στην έναρξη του διαλόγου μεταξύ πολιτών και δερματολόγων, που συμμετέχουν ενεργά στα ενημερωτικά περίπτερα τα οποία εγκαθιστά το υπουργείο σε διάφορες καλοκαιρινές εκδηλώσεις. Στα περίπτερα προσφέρεται δωρεάν εξέταση δέρματος από δερματολόγους και δωρεάν δείγματα κρεμών αντηλιακής προστασίας· έχουν πάντα τεράστια επιτυχία.
Το Λουξεμβούργο δεν είναι και το πλέον ηλιόλουστο μέρος – αποτελεί πράγματι ζήτημα ο καρκίνος του δέρματος εκεί;
Δυστυχώς, ναι. Το 2015 διαγνώστηκε καρκίνος του δέρματος σε 1.351 άτομα: από αυτά, 118 είχαν μελανωματικό καρκίνο του δέρματος (η πιο επικίνδυνη μορφή) και 1.233 είχαν μη μελανωματικό καρκίνο του δέρματος (η πιο διαδεδομένη και η λιγότερο επικίνδυνη μορφή). Τα καλά νέα είναι ότι μία στις τέσσερις περιπτώσεις μελανωμάτων διαγιγνώσκεται σε πρώιμο στάδιο. Τα κακά νέα είναι ότι 3 στις 4 δεν διαγιγνώσκονται σε πρώιμο στάδιο. Κατά την τελευταία δεκαετία (2006-2015) πέθαναν 179 άτομα από καρκίνο του δέρματος (143 με μελανωματικό και 36 με μη μελανωματικό καρκίνο) στο Λουξεμβούργο και, δυστυχώς, πολλοί από αυτούς τους θανάτους θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. Μην ξεχνάτε επίσης ότι οι πολίτες στο Λουξεμβούργο ταξιδεύουν συχνά – συνήθως προς τον Νότο!


Ο καρκίνος του δέρματος δεν είναι μία από τις μορφές που θεραπεύονται ευκολότερα;


Ναι, αν διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο, τα ποσοστά επιβίωσης είναι πολύ υψηλά. Ωστόσο, αν μείνει απαρατήρητος, είναι συχνά θανατηφόρος διότι είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός στη χημειοθεραπεία. Είναι επίσης κάτι που μπορεί να αναπτύσσεται με αργό ή με εξαιρετικά ταχύ ρυθμό. Για αυτό είναι τόσο σημαντική η επαγρύπνηση.


Αλλάζουν οι άνθρωποι τη συμπεριφορά τους;


Ναι, σε κάποιο βαθμό, χάρη στις επαναλαμβανόμενες εκστρατείες μας. Γεγονός, ωστόσο, είναι ότι το μαύρισμα εξακολουθεί να θεωρείται επιθυμητό τόσο από τους νέους όσο και από τους μεγαλύτερους, διότι αποτελεί για αυτούς ένδειξη καλής υγείας και ελκυστικότητας στην κοινωνία μας, όπου η εξωτερική εμφάνιση είναι συχνά υπερεκτιμημένη. Πολλοί δεν αντιμετωπίζουν με αρκετή σοβαρότητα τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος και θεωρούν το ηλιακό έγκαυμα τόσο σοβαρό όσο και το κρύωμα. Όμως, ακόμη και μία περίπτωση ηλιακού εγκαύματος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος αργότερα στη ζωή. Και οι άνθρωποι με σκούρο δέρμα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι άτρωτοι!


Έχει επωφεληθεί το Λουξεμβούργο από στήριξη ή καθοδήγηση της ΕΕ για να συμβάλει ώστε να μειωθεί το φαινόμενο του καρκίνου του δέρματος;


Ναι, βεβαίως, εργαλεία όπως ο υποστηριζόμενος από την ΕΕ ευρωπαϊκός κώδικας κατά του καρκίνου, που προωθούν την πρόληψη και τις εξετάσεις, μας ωφελούν όλους, όπως και η έρευνα με χρηματοδότηση της ΕΕ. Η γνωμοδότηση εκτίμησης επικινδυνότητας για τις επιπτώσεις των συσκευών μαυρίσματος στην υγεία, που δημοσίευσε η ανεξάρτητη επιστημονική επιτροπή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ήταν επίσης εξαιρετικά χρήσιμη, καθώς κάλυψε ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια των συσκευών μαυρίσματος και μας ενημέρωσε σχετικά με τις πλέον πρόσφατες επιστημονικές γνώσεις. Αποτέλεσε πολύτιμη καθοδήγηση όταν το υπουργείο Υγείας άρχισε να εκπονεί τον νέο κανονισμό για τη χρήση συσκευών μαυρίσματος. Το κείμενο, που τώρα συζητείται στο Κοινοβούλιο, προβλέπει ότι οι ανήλικοι δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούν συσκευές μαυρίσματος.


Εδώ στο Λουξεμβούργο, συγκεκριμένα, διδακτορικοί φοιτητές έλαβαν χρηματοδότηση για την έρευνά τους στον τομέα του καρκίνου του δέρματος, μέσω του προγράμματος Marie Curie της Επιτροπής. Η μονάδα έρευνας στις βιοεπιστήμες του Πανεπιστημίου του Λουξεμβούργου έλαβε χρηματοδότηση περίπου 500.000 ευρώ, η οποία είναι ένα τμήμα μόνο του ποσού άνω των 3 εκατ. ευρώ που επένδυσε η ΕΕ στο δίκτυο «MEL-PLEX», το οποίο συνδέει πανεπιστήμια, νοσοκομεία και επιχειρήσεις από 11 διαφορετικές χώρες, που εργάζονται όλα στον τομέα του καρκίνου του δέρματος. Η πρωτοβουλία αυτή ενδέχεται να οδηγήσει σε νέες ανακαλύψεις που θα μπορούσαν να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στους πολίτες σε ολόκληρη την ΕΕ. Ασφαλώς, θα ήμασταν υπερήφανοι αν ορισμένες από τις αυριανές λύσεις στα σημερινά προβλήματα υγείας ανακαλύπτονταν ακριβώς εδώ, στο Λουξεμβούργο.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ενιαίος Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης