Πέμπτη
18 Απριλίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4960RSS FEED
ΜΕ ΘΕΤΙΚΟ OUTLOOKFITCH: ΣΤΟ «Β-» Η ΠΙΣΤΟΛΗΠΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
21/08/2017

Σε αναβάθμιση της αξιολόγησης της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, σε B- από CCC, προχώρησε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, διατηρώντας θετικό outlook.

Ο οίκος θεωρεί ότι η βιωσιμότητα του χρέους θα βελτιωθεί με σταθερό ρυθμό, στηριζόμενη από την συνεχιζόμενη ευθυγράμμιση με τους όρους του προγράμματος και το μειωμένο πολιτικό ρίσκο, την διατηρήσιμη ανάπτυξη και πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που αναμένεται να τεθούν σε ισχύ ως το 2020.

Επίσης, ο Fitch σημειώνει ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μειώνει το ρίσκο να υπονομευτεί η οικονομική ανάπτυξη από ένα πλήγμα στην εμπιστοσύνη ή από την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.

Το θετικό outlook αντανακλά την προσδοκία του οίκου ότι η τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος θα ολοκληρωθεί χωρίς να δημιουργηθεί αστάθεια και ότι το Eurogroup θα δώσει στην Ελλάδα σημαντική ελάφρυνση χρέους το 2018.

Στην ανακοίνωσή του στις 15 Ιουνίου, η ευρωομάδα επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της να υλοποιήσει μια σειρά μετρων ελάφρυνσης του χρέους, με στόχο να διατηρηθούν οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες κάτω του 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και κάτω από το 20% του ΑΕΠ στη συνέχεια. Αυτό θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των αγορών, κάτι που θα βοηθήσει την πρόσβαση της Αθήνας στις αγορές κεφαλαίων μετά το τέλος του προγράμματος.

Κατά την άποψη τον Fitch, το πολιτικό πλαίσιο έχει γίνει πιο σταθερό και το ρίσκο ανατροπής των πολιτικών του προγράμματος από κάποια μελλοντική κυβέρνηση είναι περιορισμένο.

ΝΔ: Η χώρα χρειάζεται τολμηρές μεταρρυθμίσεις με αναπτυξιακό πρόσημο

Η αναβάθμιση της πιστοληπτική ικανότητα της χώρας από τους οίκους αξιολόγησης, με πιο πρόσφατη αυτή της Fitch, βελτιώνει την κατάσταση σε σχέση με το χειρότερο σημείο στο οποίο είχε φθάσει επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, σημειώνει ο Τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, βουλευτής Φθιώτιδας, Χρήστος Σταϊκούρας.

Ωστόσο, όπως επεσήμανε, η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος «φόρτωσε» την ελληνική κοινωνία με πρόσθετα μέτρα λιτότητας για πολλά χρόνια, συμπληρώνοντας πως η Ελλάδα δεν έχει φθάσει ακόμα στα επίπεδα αξιολόγησης του 2014.

«Αποδεικνύεται έτσι, για ακόμη μία φορά, ότι η χώρα, τα τελευταία δυόμισι χρόνια, έχασε πολύτιμο χρόνο και πόρους. Η οικονομία επέστρεψε στην ύφεση, η ανταγωνιστικότητά της επιδεινώθηκε, το οικονομικό κλίμα κατέρρευσε, κεφαλαιακοί περιορισμοί επιβλήθηκαν, οι καταθέσεις συρρικνώθηκαν, οι οφειλές του Δημοσίου διογκώθηκαν, νέα μνημόνια υπεγράφησαν, το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών συρρικνώθηκε. Και θα συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο μετά την «φορολογική καταιγίδα» των επόμενων μηνών του 2017, την περαιτέρω αύξηση των ήδη εξοντωτικών ασφαλιστικών εισφορών το 2018, την μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου από το 2019», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας

«Αυτό είναι το οδυνηρό αποτέλεσμα της αναποτελεσματικότητας, της ανικανότητας, των ιδεοληψιών και του τυχοδιωκτισμού της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Η χώρα χρειάζεται τολμηρές μεταρρυθμίσεις με αναπτυξιακό πρόσημο, μέσα από ένα εθνικό σχέδιο, που θα κινείται πέρα και πάνω από τα μνημόνια. Σχέδιο, πτυχές του οποίου έχει καταθέσει ήδη η Νέα Δημοκρατία και θα ξεδιπλώσει το επόμενο χρονικό διάστημα. Μεταρρυθμίσεις, που θα καθιστούν πιο φιλελεύθερη την οικονομία, θα προάγουν τον ανταγωνισμό, θα μειώνουν το γραφειοκρατικό βάρος και θα βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού», πρόσθεσε ο βουλευτής της ΝΔ.