Τετάρτη
24 Ιουλίου 2019
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3229RSS FEED
ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΙΣΧΥΡΟ ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑΗ ΕΕ για εγκλήματα κατά δημοσιογράφων
08/11/2018

Γράφει η Μαρίνα Κουρμπέλα

 

Οι δημοσιογράφοι χρειάζονται ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο θα έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται σε συνθήκες ασφάλειας και προστασίας, τόσο στο διαδίκτυο όσο και εκτός αυτού, χωρίς φόβο παρενόχλησης, πολιτικής πίεσης, λογοκρισίας ή δίωξης. ελεύθερης δημοσιογραφίας.

Η ΕΕ θα εξακολουθήσει να αξιοποιεί όλα τα κατάλληλα μέσα εξωτερικής πολιτικής και τα χρηματοδοτικά μέσα που διαθέτει για τη βελτίωση της ποιότητας της δημοσιογραφίας, την αύξηση της πρόσβασης σε δημόσιες πληροφορίες και την ενίσχυση της ελευθερίας της έκφρασης. Θα εξακολουθήσει να χρηματοδοτεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελευθερίας του Τύπου και των Μέσων Ενημέρωσης (ECPMF) και να παρέχει στοχευμένη προστασία μέσω προγραμμάτων στήριξης των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Αυτά επισημαίνει η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας. και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. κα Φεντερίκα Μογκερίνι σε σημερινή, εκτενή δηλωσή της με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για τον τερματισμό της ατιμωρησίας για εγκλήματα κατά δημοσιογράφων (2 Νοεμβρίου 2018).

Ολόκληρη η δήλωση που έκανε ηΎπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας. και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. κα Φεντερίκα Μογκερίνι έχει ως εξής:

Δεν υπάρχει δημοκρατία χωρίς ελεύθερα, πολυφωνικά και ανεξάρτητα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Οι δημοσιογράφοι και οι παράγοντες των μέσων ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο καθιστούν τα κράτη, τους κυβερνητικούς αξιωματούχους, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία εν γένει υπόλογους για τις πράξεις τους. Όμως, πάρα πολύ από αυτούς δέχονται απειλές και επιθέσεις απλά και μόνο επειδή επιτελούν το έργο τους, ενώ οι δράστες αυτών των επιθέσεων συχνά ενεργούν με πλήρη ατιμωρησία.

Την ημέρα αυτή, η οποία έχει ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα για τον τερματισμό της ατιμωρησίας για εγκλήματα κατά δημοσιογράφων, σύμφωνα με το ψήφισμα 68/163 της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, αποτίουμε φόρο τιμής σε όλους τους ανά τον κόσμο δημοσιογράφους που έχασαν τη ζωή τους και υπέστησαν επιθέσεις κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους. Αποτίουμε επίσης φόρο τιμής σε όλους εκείνους τους γενναίους δημοσιογράφους που αναλαμβάνουν το έργο των συναδέλφων τους οι οποίοι δεν είναι πλέον σε θέση να συνεχίσουν τις έρευνές τους.

Οι δολοφονίες των ερευνητών δημοσιογράφων Daphne Caruana Galizia και Jan Kuciak στην ΕΕ αποτελούν ένδειξη ότι καμία περιοχή του κόσμου δεν είναι απρόσβλητη. Αυτά τα αποτρόπαια εγκλήματα πρέπει να διερευνώνται διεξοδικά και να διώκονται, όπως στην περίπτωση της δολοφονίας του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Jamal Khashoggi στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη. Καλέσαμε τη Σαουδική Αραβία, και αναμένουμε ότι θα το πράξει, να συνεργαστεί σε μια διεξοδική, αξιόπιστη και διαφανή έρευνα και εμμένουμε στην ανάγκη να υπάρξει διαφάνεια ως προς τις συνθήκες του θανάτου του και να διασφαλιστεί η πλήρης λογοδοσία όλων των υπαιτίων.

Σε πολλές χώρες υπάρχει μια ανησυχητική τάση διάβρωσης και συρρίκνωσης του χώρου της ελεύθερης δημοσιογραφίας, συχνά με το να αμφισβητείται αδιακρίτως η αξιοπιστία των μέσων ενημέρωσης με στόχο την απαξίωση και την αποδυνάμωση του έργου τους. Οι δημοσιογράφοι χρειάζονται ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο θα έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται σε συνθήκες ασφάλειας και προστασίας, τόσο στο διαδίκτυο όσο και εκτός αυτού, χωρίς φόβο παρενόχλησης, πολιτικής πίεσης, λογοκρισίας ή δίωξης. Ένα ισχυρό νομικό σύστημα πρέπει να προστατεύει τα μέσα ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους σε όλο τον κόσμο έτσι ώστε να μπορούν να εκπληρώνουν το έργο τους με πλήρη ανεξαρτησία. Σε μια εποχή που η παραπληροφόρηση αυξάνεται, πρέπει να διασφαλίζεται η προστασία των δημοσιογράφων για να μπορούν να προωθούν τη δέουσα ανταπόκριση προς όφελος και προς το συμφέρον όλων των συμπολιτών μας.

Η ΕΕ θα εξακολουθήσει να αξιοποιεί όλα τα κατάλληλα μέσα εξωτερικής πολιτικής και τα χρηματοδοτικά μέσα που διαθέτει για τη βελτίωση της ποιότητας της δημοσιογραφίας, την αύξηση της πρόσβασης σε δημόσιες πληροφορίες και την ενίσχυση της ελευθερίας της έκφρασης. Θα εξακολουθήσει να χρηματοδοτεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελευθερίας του Τύπου και των Μέσων Ενημέρωσης (ECPMF) και να παρέχει στοχευμένη προστασία μέσω προγραμμάτων στήριξης των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Όλα τα κράτη, τόσο εντός όσο και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν καθήκον να τηρούν τις υποχρεώσεις τους για την προστασία της ελευθερίας της έκφρασης και την ασφάλεια των δημοσιογράφων, με την παροχή ευνοϊκού νομικού περιβάλλοντος, τη σοβαρή αντιμετώπιση των απειλών κατά δημοσιογράφων και με την αυστηρή δίωξη των επιθέσεων. Αναμένουμε ότι όλοι θα ενισχύσουν τα προληπτικά μέτρα, κινητοποιώντας όλους τους παράγοντες και δημιουργώντας μηχανισμούς εθνικής ασφάλειας, σύμφωνα με το σχέδιο δράσης των Ηνωμένων Εθνών για την ασφάλεια των δημοσιογράφων και το ζήτημα της ατιμωρησίας.

Η ελεύθερη δημοσιογραφία αποτελεί τη ραχοκοκαλιά των ελεύθερων κοινωνιών: η υπονόμευσή της υπονομεύει τη δική μας ελευθερία.

Blog:marina anastas.kourbela