Τετάρτη
20 Ιουνίου 2018
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 2831RSS FEED
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗΜΙΑ ΑΝΑΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΡΚΕΛ Ο ΣΟΥΛΤΣ
21/03/2017

Το σχέδιό του εν όψει των βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου παρουσίασε ο υποψήφιος καγκελάριος της Γερμανίας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος πλησιάζει την Άγκελα Μέρκελ.

Έτσι, οριακό προβάδισμα έναντι των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) διατηρούν οι συντηρητικοί (CDU-CSU) της Άγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Emnid που διενεργήθηκε για την εφημερίδα Bild am Sonntag.

Βάσει της ίδιας δημοσκόπησης πάντως μια συμμαχία κεντροαριστεράς, αριστεράς και οικολόγων θα είχε επαρκή κοινοβουλευτική ισχύ για να αποσπάσει την εξουσία από την καγκελάριο αν οι κάλπες άνοιγαν σήμερα.

Ειδικότερα, το ποσοστό των συντηρητικών παραμένει αμετάβλητο στο 33%, ενώ αυτό του SPD μειώθηκε μία εκατοστιαία μονάδα από την περασμένη εβδομάδα, στο 32%. Το ποσοστό του κόμματος Η Αριστερά (Die Linke) παρέμεινε σταθερό στο 8%, ενώ αυτό των Πρασίνων αυξήθηκε κατά μία μονάδα, επίσης στο 8%. Αυτό σημαίνει πως μια «κόκκινο-κόκκινο-πράσινη» συμμαχία (SPD, Αριστερά, Πράσινοι) θα συγκέντρωνε, εάν οι εκλογές διεξάγονταν σήμερα, το 48% των ψήφων και - κατά την εφημερίδα - αυτό το ποσοστό θα αρκούσε για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Εάν ο καγκελάριος εκλεγόταν με άμεση ψήφο, το 46% των Γερμανών θα ψήφιζε τη Μέρκελ και το 38% θα επέλεγε τον Σουλτς, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση. Στις αρχές του Φεβρουαρίου, ο Σουλτς βρισκόταν μπροστά από τη Μέρκελ, συγκεντρώνοντας το 46% των προτιμήσεων έναντι 40%.

Ο επικεφαλής του SPD και πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σημειώνει άνοδο στις δημοσκοπήσεις από τα τέλη Ιανουαρίου που ορίσθηκε υποψήφιος του SPD για την καγκελαρία, ενώ στις δημοσκοπήσεις έρχεται στήθος με στήθος με την Μέρκελ.

«Η πρόθεσή μου να ασκώ πολιτικές που καθιστούν τις ζωές των ανθρώπων που εργάζονται σκληρά λίγο καλύτερες, βρίσκει προφανώς πολλή υποστήριξη» ανέφερε ο Σουλτς.

Η Μέρκελ από την πλευρά της, η οποία βρίσκεται στην εξουσία από το 2005, εμφανίζεται ψύχραιμη μπροστά στις φιλοδοξίες του αντιπάλου της: «Ο ανταγωνισμός τονώνει τα πράγματα», είπε την Παρασκευή στην περιφερειακή εφημερίδα Saarbruecker Zeitung. Μέλος του περιβάλλοντός της εξομολογήθηκε πάντως σε ιδιωτική συζήτηση: «η κατάσταση είναι δύσκολη».

Ο Σοσιαλδημοκράτης Σουλτς έχει πλέον αποκαλύψει μερικά από τα μέτρα που εξετάζει να πάρει: επιδόματα ανεργίας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, περισσότερες εγγυημένες συντάξεις, σχεδόν κατάργηση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου προς όφελος των συμβάσεων αόριστου χρόνου. Πρόκειται για μια πορεία προς τα αριστερά, για την οποία ο γερμανικός Τύπος του έχει ήδη δώσει το προσωνύμιο «ο Ρομπέν των Δασών του SPD».


Ενιαίος Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης