Σαββατοκύριακo
20-21  Απριλίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4962RSS FEED
Η κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας θέτει σε άμεσο κίνδυνο την κοινωνία
18/04/2015

του Κων/νου-Κοσμά Γαϊτη- Υπ. Τομέα Δικαιοσύνης & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΟΝΝΕΔ
 
Οι φυλακές υψίστης ασφαλείας (γνωστές και διεθνώς με τον όρο “supermax prisons”) αποτελούν τα σωφρονιστικά εκείνα καταστήματα, τα οποία χρησιμοποιούνται ανά τον κόσμο για τη μακροχρόνια κράτηση κρατουμένων που έχουν χαρακτηριστεί ως οι πλέον επικίνδυνοι για την εθνική ασφάλεια μιας χώρας. Στην Ελλάδα χαρακτηριστικό παράδειγμα φυλακής υψίστης ασφαλείας («φυλακής τύπου Γ») αποτελούν οι φυλακές Δομοκού.

Η κυβέρνηση με το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης στοχεύει, μεταξύ άλλων, στην κατάργηση των ελληνικών φυλακών υψίστης ασφαλείας. Το μέτρο αυτό σίγουρα έχει πολλά θετικά. Οι εν λόγω φυλακές έχουν κατηγορηθεί ουκ ολίγες φορές για τις κακές συνθήκες κράτησης των φυλακισμένων, ενώ συχνά συμβάλλουν στη περαιτέρω στοχοποίηση των κρατουμένων αυτών, για τους οποίους η κράτηση σε αυτά τα σωφρονιστικά καταστήματα μοιάζει με μία επιπλέον ποινή που προστίθεται –χωρίς πραγματικό λόγο- στην ήδη υπάρχουσα τιμωρία τους. Αυτή η περαιτέρω περιθωριοποίηση των κρατουμένων μπορεί μόνο να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη απομόνωσή τους από τον κοινωνικό ιστό, γεγονός που δυσχεραίνει σημαντικά την επανένταξή τους στην κοινωνία και ευνοεί την υποτροπή στο έγκλημα. Η παραβίαση βασικών δικαιωμάτων είναι άλλο ένα συχνό φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί πολλές φορές στο παρελθόν στις φυλακές Δομοκού, ενώ πρόβλημα αποτελεί η μη χορήγηση αδειών στους κρατούμενους καθώς και η αδυναμία των καταστημάτων αυτών να παρέχουν ικανοποιητικές και σωστές συνθήκες διαβίωσης σε ηλικιωμένους κρατούμενους, χρήστες ναρκωτικών ουσιών και ασθενείς-κρατουμένους (ψυχικά και σωματικά ασθενείς).

Από την άλλη όμως και τα αρνητικά είναι εξίσου πολλά. Η κατάργηση των φυλακών τύπου Γ, δημιουργεί ένα έλλειμμα ασφαλείας στη συνείδηση των πολιτών. Οι φυλακές αυτές είναι προορισμένες για τη φύλαξη και την απομόνωση από την κοινωνία πραγματικά επικίνδυνων εγκληματιών, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί για πολύ σοβαρά εγκλήματα με έντονο το αντικοινωνικό τους στοιχείο (π.χ. τρομοκρατία). Σταματώντας τη λειτουργία των καταστημάτων αυτών, μεταξύ άλλων, μειώνεται το επίπεδο ασφάλειας της κοινωνίας, αφού και η φύλαξη των έντονα αντικοινωνικών αυτών ατόμων χαλαρώνει, και η απόδραση τους καθίσταται αυτομάτως ευκολότερη. Με την κατάργηση των φυλακών αυτών δίνουμε σαν κοινωνία το λάθος μήνυμα της μεγαλύτερης ανοχής σε έντονα αντικοινωνικές συμπεριφορές και της διευκόλυνσης πωρωμένων εγκληματιών να κάνουν το έργο τους.

http://onned.gr/component/content/article/80-2014-02-12-14-00-13/1167-2015-03-26-17-59-07