Πέμπτη
24 Μαΐου 2018
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 2804RSS FEED
ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝΤουρκία: «Ναι» από το κοινοβούλιο στη συνταγματική μεταρρύθμιση
11/01/2017

Την έγκρισή του έδωσε το τουρκικό Κοινοβούλιο ψήφισε, με 338 «ναι» σε σύνολο 550, να προχωρήσει η συνταγματική μεταρρύθμιση.

Πρόκειται για μία κίνηση που δημιουργεί έντονες αντιδράσεις καθώς ενισχύει τις εξουσίες του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προχωρώντας ένα βήμα πιο κοντά προς τη μετατροπή του τουρκικού πολιτικού συστήματος σε καθαρά προεδρικό.

Στην πρώτη ψηφοφορία, το πακέτο των προτεινόμενων τροποποιήσεων ψηφίστηκε με 338 ψήφους. Η εξέλιξη αυτή, υπονοεί ότι μερικοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος (ΑΚ), αλλά και της εθνικιστικής αντιπολίτευσης (MHP) που υποστηρίζει τη συνταγματική μεταρρύθμιση, δεν ψήφισαν υπέρ.

Ο αριθμός των 338 βουλευτών που ψήφισαν υπέρ, είναι μεγαλύτερος της απαίτησης θετικής ψήφου από 330 βουλευτές, στο τουρκικό Κοινοβούλιο, με συνολικό αριθμό 550 βουλευτών. Το AKP έχει 316 βουλευτές, ενώ το MHP έχει 39.
Στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, η μεταρρύθμιση αναμένεται να περάσει με τις ψήφους του κυβερνώντος AKP και του εθνικιστικού MHP (330 και 39 βουλευτές αντίστοιχα). Η πρώτη ψηφοφορία δείχνει πως το κείμενο στο τέλος θα περάσει, αν και οι αριθμοί της νυχτερινής ψηφοφορίας (λιγότεροι από το άθροισμα των δύο πολιτικών δυνάμεων) δείχνουν πως ορισμένοι έχουν ακόμη αντιστάσεις.


Ενιαίος Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης