Τετάρτη
20 Ιουνίου 2018
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 2831RSS FEED
Και συναντήσεις στις ΒρυξέλλεςΠαραμένει η... παγωνιά στις σχέσεις Αθήνας- θεσμών
11/01/2017

Στην επιστροφή των θεσμών με σκοπό την προώθηση της διαπραγμάτευσης για την ελληνική οικονομία στοχεύει η κυβένηση.

Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των δανειστών δε φαίνονται στον… ορίζοντα, με αποτέλεσμα η διαδικασία να έχει μπει στον πάγο και οι επιπτώσεις για την πραγματική οικονομία να είναι τεράστιες.

Πάντως, σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο Ανέβ Γιάνσε, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), εντός του μήνα αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως για τα πρώτα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

«Η επίσημη έγκριση των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους αναμένεται έως τα τέλη του Ιανουαρίου» τόνισε ενδεικτικά, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, μιλώντας στο πρακτορείο «Dow Jones».

Στο πλαίσιο αυτό, γνωστοποίησε ότι ο ESM αύξησε κατά 14% τις χρηματοδοτικές του ανάγκες για το 2017, προκειμένου να «καλύψει» το επιπλέον κόστος από την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Πλέον, οι μακροπρόθεσμες ανάγκες του Μηχανισμού εκτιμώνται σε 57 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο, εφόσον χρειαστεί, μπορεί να αναθεωρηθεί εκ νέου.

Ο ίδιος προανήγγειλε επίσης, την έκδοση του πρώτου ομολόγου, σε δολάριο - εξέλιξη, η οποία εκτιμάται ότι θα προσελκύσει περισσότερους επενδυτές από τη Λατινική Αμερική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία.

«Η έκδοση ομολόγων, σε δολάριο, θα μας επιτρέψει να μειώσουν περαιτέρω το χρηματοδοτικό κόστος» έσπευσε να προσθέσει.

Στο μεταξύ, συνάντηση με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί έχει σήμερα στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. 


Ενιαίος Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης