Σάββατο
26 Μαΐου 2018
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 2805RSS FEED
Πάλι το βλέμμα στο επόμενο EurogroupΕπιστροφή των θεσμών... δε φαίνεται στον ορίζοντα
13/01/2017

Το ζήτημα της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και θεσμών με απώτερο στόχο την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μέχρι το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου θα τεθεί επί τάπητος στο σημερινό Euroworking Group το οποίο συνεδριάζει στις Βρυξέλλες.

Οι θεσμοί κρατούν κρυμμένα τα χαρτιά τους, περιορίζοντας σημαντικά την αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία προσβλέπει σε κλείσιμο των συνομιλιών εντός Ιανουαρίου.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν και επανέλαβε ότι παραμένει δεσμευμένη στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό, τόνισε ότι αυτό εξαρτάται από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Αυτό τοποθετεί στο πλαίσιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τη στάση που αναμένεται να κρατήσει στο θέμα του ελληνικού χρέους και στη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ωστόσο, η Κομισιόν τόνισε ότι δεν είναι σε θέση να δώσει ημερομηνία επιστροφής των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα.

Πάντως, πηγές της ευρωζώνης, που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, εκτιμούν ότι εφόσον η Αθήνα προχωρήσει στην άμεση εφαρμογή των προαπαιτούμενων η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι εφικτή εντός του Φεβρουαρίου.

Παράλληλα, σοβαρό παραμένει το θέμα των νέων μέτρων που ενδέχεται να ζητήσουν οι θεσμοί για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Στο προσκήνιο βρίσκεται ήδη το ζήτημα του ύψους του αφορολόγητου για το οποίο φαίνεται να επιμένει το ΔΝΤ.

Κρίσιμες είναι και οι ενδεχόμενες νέες μειώσεις στις συντάξεις, οι οποίες θα προκαλέσουν νέα αναταραχή στην Ελλάδα.


Ενιαίος Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης