Σαββατοκύριακo
20-21  Απριλίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4962RSS FEED
Πρεσβυακουσία
Γράφει ο
Νίκος Καλλιακμάνης

 

Σαν πρεσβυακουσία ορίζεται η μείωση, ελάττωση της ακουστικής ικανότητας του ατόμου λόγω ηλικίας. Είναι αντίστοιχη πάθηση με την πρεσβυωπία που αφορά την μείωση της όρασης λόγω ηλικίας.

Η Π.Κ.Α. αποτελεί την 3η κατά σειρά συχνότητας νόσο της 3ης ηλικίας μετά την αρτηριακή υπέρταση και την αρθρίτιδα.

Ετυμολογικά η λέξη είναι σύνθετη με συνθετικά μέρη, πρεσβύτερος = γηραιός και άκουσμα – ακουσία = ακοή.

Αίτια Π.Κ.Α. : Ηλικία – κληρονομικότητα – παράγοντες περιβάλλοντος – συνυπάρχοντα νοσήματα – αγγειακά αίτια.

 

ΠΡΕΣΒΥΑΚΟΥΣΙΑ Π.Κ.Α.

Η ετυμολογία της λέξης προέρχεται από πρεσβύτερος=γέροντας + άκουσμα, ακουσία.

Η πρεσβυακουσία είναι η «φυσιολογική» μείωση της ακοής η οποία εμφανίζεται στις μεγάλες ηλικίας άτομα. Είναι πολύ συχνή, με εμφάνιση αδυναμίας της αντίληψης των «υψηλών τόνων» ορίζεται σαν νευροαισθητική νόσος και αποδίδεται στην εκφύλιση του κοχλία ή των ανατομικών στοιχείων του έσω ωτός ή του ακουστικού νεύρου. Σπάνια οδηγεί σε πλήρη απώλεια ακοής.

Εμφανίζεται μετά το 50ο έτος ηλικίας. Προσβάλλει κυρίως άνδρες. Στατιστικά στοιχεία ΗΠΑ αναφέρουν ότι 1 άτομο στα 3 ηλικίας 65-74 ετών εμφανίζουν απώλεια ακοής.

Η νόσος εμφανίζεται συνήθως και στα 2 αυτιά και είναι το 3ο κοινό νόσημα μετά την αρθρίτιδα και αρτηριακή υπέρταση, και επιτείνεται σταδιακά. Πολλοί παράγοντες συμμετέχουν στην απώλεια της ακοής της μεγάλης ηλικίας ατόμων. Σημαντικός παράγοντας αποτελεί η ακουστική μόλυνση του περιβάλλοντος του κάθε ατόμου. Έτσι, σαν παράδειγμα αναφέρεται η λειτουργία της μηχανής αεροπλάνου  τζετ, που προκαλεί ήχο 140 decibel , ενώ μία συνομιλία παράγει ήχο 14 decibel. Αυτή η απώλεια της ακοής προέρχεται κυρίως από το περιβάλλον και ονομάζεται απώλεια ακοής εκ θορύβου.

Αλλοι παράγοντες-νοσήματα προκαλούν μείωση ακοής οι οποίοι είναι πολύ συχνότεροι στις μεγάλες ηλικίες π.χ. Σακχαρώδης Διαβήτης – Ρευματοειδής αρθρίτιδα – Νόσοι νεφρών.

 

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ – ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΑΚΟΗΣ

Στο τέλος του καναλιού του αυτιού που οδηγεί στο εσωτερικό του ωτός υπάρχει η μεμβράνη του Τυμπάνου (τυμπανική μεμβράνη).

Η διάταξη αυτή αποτελεί ανατομικά το ΕΞΩ-ΟΥΣ που η λειτουργία του είναι η «συλλογή» των ηχητικών κυμάτων. Η μεμβράνη του τύμπανου είναι λεπτή μεμβράνη που πάλλεται όταν δέχεται τα ηχητικά κύματα.

Η μεμβράνη αυτή ανατομικά διαχωρίζει το έξω από το μέσο ους και συνδέεται με 3 οστάρια στο μέσο ους.

 

Τα οστάρια αυτά είναι :

  • Σφύρα
  • Άκμων
  • Αναβολέας

Οι παλμικές κινήσεις, κραδασμοί των ηχητικών κυμάτων μεταφέρονται με τον τρόπο αυτό στο έσω ους όπου βρίσκεται ο ΚΟΧΛΙΑΣ (μακροσκοπική εμφάνιση σαν κοχύλι).

Το μέσον ούς περιέχει λεπτόρρευστο υγρό που μεταβιβάζει τις αλλαγές πίεσης που υφίσταται ο κοχλίας από την υποδοχή των ηχητικών κυμάτων.

Στο εσωτερικό του κοχλία υπάρχουν λεπτής υφής τριχωτά κύτταρα τα οποία μεταφέρουν τις δονήσεις, από το υγρό και προκαλείται έτσι ερεθισμός του ακουστικού νεύρου. Το ακουστικό νεύρο μεταφέρει τα «μηνύματα» «ερεθίσματα» στον εγκέφαλο όπου μεταφράζεται σαν ήχος.

Η πρεσβυακουσία μπορεί να προκληθεί και από άλλους παράγοντες εκτός από τις παθολοφυσιολογικές αλλοιώσεις των ώτων που συμβαίνουν στις μεγάλες ηλικίες και αποτελεί συνιστάμενη και πολλών άλλων παραγόντων όπως :

  1. 1.     Γενετικοί παράγοντες-υπόστρωμα.
  2. 2.     Περιβαλλοντικοί παράγοντες.
  3. 3.     Συνυπάρχοντα νοσήματα (Σακχαρώδης Διαβήτης, Καρδιακή ανεπάρκεια).

Μάλιστα υφίστανται ορισμοί όπως socioacusis : που δηλώνει τις μακροπρόθεσμες δυσάρεστες επιπτώσεις του περιβαλλοντικού θορύβου στην ακουστική οξύτητα και nosocusis που δηλώνει τις κοινωνικές, ωτολογικές διαταραχές στην ανάπτυξη της πρεσβυακουσίας.

Τα διάφορα σπονδυλωτά είδη του ζωϊκού βασιλείου (ψάρια – πτηνά – αμφίβια) δεν εμφανίζουν πρεσβυακουσία διότι τα αισθητικά κύτταρα του κοχλιακού συστήματος τους διαθέτουν ικανότητα αναγέννησης (κάτι που δεν συμβαίνει στον άνθρωπο).

Έχει εκτιμηθεί ότι αριθμός 2100 νευρώνων από τον φυσιολογικό συνολικό αριθμό των 35.500 καταστρέφονται ανά 10ετία στην διάρκεια ζωής του ανθρώπου.

 

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ – ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΑ ΑΙΤΙΑ ΠΡΕΣΒΥΑΚΟΥΣΙΑΣ

Οι παράγοντες αυτοί περιλαμβάνουν :

  1. 1.     ΩΤΟΤΟΞΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ : π.χ. ασπιρίνη που προάγει την εξέλιξη της πρεσβυακουσίας.
  2. 2.     ΕΚΦΥΛΙΣΕΙΣ ΑΓΓΕΙΩΝ : αθυροσκλήρυνση που προκαλεί μείωση της αιμάτωσής του κοχλία και μειώνει την παροχή οξυγόνου προς αυτόν.
  3. 3.     ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΑ ΑΙΤΙΑ : αυξημένη κατανάλωση κεκορεσμένων λιπών που προκαλούν επιδείνωση αρτηριοσκληρυτικών αλλιώσεων στις μεγάλες ηλικίες.
  4. 4.     ΚΑΠΝΙΣΜΑ : επιταχύνει τις αρτηριοσκληρητικές αλλοιώσεις των αγγείων,
  5. 5.     ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ : με την «σύνοδο» μικρό και μακροαγγειοπάθεια και την πρόκληση αλλοιώσεων στο ενδοθήλιο των αγγείων του κοχλία (ελάττωση αιμάτωσης).
  6. 6.     ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ : προκαλεί βλάβες αγγείων (ενδοθηλίου) με αποτέλεσμα ανοξία κοχλία.

 

ΩΤΟΤΟΞΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ (που προκαλούν ακόμα και κώφωση!!!)

  • Διουρητικά φάρμακα αγκύλης (Φουροσεμίδη, Βουμετανίδη, Μη στεροειδή, αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) ασπιρίνη, ibuprofen, naproxen, celecocid, diclofenac, παρακεταμόλη, κινίνη, μακρολίδες (αντιβιοτικά), αμινογλυκοσίδες (στρεπτομυκίνη).

Η σχέση μεταξύ ΜΣΑΦ και απώλειας ακοής φαίνεται να είναι μεγαλύτερη στις γυναίκες, συγκριτικά με άνδρες, ειδικά στις περιπτώσεις που χορηγούνται ibuprofen για 6 ή περισσότερες φορές εβδομαδιαία.

Επίσης πρέπει να τονιστεί η χορήγηση αμινογλυκοσίδων (streptomycin, gentamycin) όπως και χημειοθεραπευτικών με βάση platinum cisplation, carboplatin.

Επίσης, η κατηγορία φαρμάκων που δρουν στην στυτική δυσλειτουργία (PDE5 αναστολείς) μπορεί να προκαλέσουν άμεση κώφωση.

Συγχορήγηση αντι-οξειδωτικών ουσιών με το ωτοτοξικό φάρμακο μειώνουν της βλάβες.

 

  • ΕΠΙΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΚΟΥΣΤΙΚΑ, ΘΟΡΥΒΩΔΗ ΕΡΕΘΙΣΜΑΤΑ

Ερεθιστικοί θόρυβοι εκ του περιβάλλοντος όπως ηλεκτρομαγνητική ατμόσφαιρα, ακουστικές αλλοιώσεις (scratches) στην εγγραφή δίσκων, πυροβολισμοί, εκρήξεις, ελλαττωματικός συγχρονισμός καταγραφής ασύρματου επικοινωνίας σε επίπεδο 200+decibels είναι ικανοί να καταστρέψουν το ανθρώπινο αυτί.

 

  • ΠΑΘΟΛΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ ΠΡΕΣΒΥΑΚΟΥΣΙΑΣ
    • Εκφύλιση Κοχλία : Ο κοχλίας αποτελεί μέρος του έσω ωτός. Είναι το κύριο όργανο ακοής (ακουστικών ερεθισμάτων). Εμφανίζει κοχλιοειδή μορφή με 2 κυκλοτερείς σχηματισμούς και ¾ στροφή περί του άξονά του : τμήματος του Κοχλία που εκτείνεται από την Βάση προς την κορυφή του. Κύριο όργανο του κοχλία αποτελεί το ΟΡΓΑΝΟ ΤΟΥ CORTI (αισθητικό όργανο ακοής) που εκτείνεται κατά μήκος ξεχωρίζοντας έτσι τα τμήματα του αγωγού του κοχλία. Το όνομά του σημαίνει «σαλιγκάρι» λόγω της περιστροφικής κυκλικής ανατομίας του. Η εκφύλιση του κοχλία προκαλεί αισθητική εκφύλιση.

 

  • ΝΕΥΡΟΓΕΝΗΣ ΒΛΑΒΗ

Χαρακτηρίζεται από την εκφύλιση των κυττάρων του σπειροειδούς γάγγλιου. Το σπειροειδές γάγγλιο αποτελείται από νευρικά κύτταρα που αποστέλλουν τα ηχητικά ερεθίσματα από τον κοχλία στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

 

 

 

 

Ατροφία του αγγειακού πλέγματος-ραβδώσεων ταινίας σε όλες τις περιελίξεις του κοχλία.

 

Stria vascularis -αγγειακές ραβδώσεις ταινίας,έξω τμήμα του κοχλιακού πόρου περιέχει πολυάριθμες αγκύλες τριχοειδών αγγείων και πολλαπλά μικρά αιμοφόρα αγγεία.

 

Εκεί παράγεται η ενδολύμφη του έσω ωτός για ένα από τα διαμερίσματα που περιέχουν υγρό στο κοχλιακό σύστημα.

Με την πάροδο της ηλικίας σημειώνεται μείωση του αριθμού των τριχοειδών αγγείων με αποτέλεσμα ελάττωση παραγωγής ενδολύμφης.

Το stria vascularis (αγγειακές ραβδώσεις) περιλαμβάνει φυσιολογικά Κ-Να αντλίες ΑΤΡ-asur. που παράγουν την ενδολυμφη του έσω ωτός.

 

Μείωση αγωγιμότητας κοχλία

Με την πάροδο της ηλικίας επέρχεται ακαμψία της Βασικής μεμβράνης του ωτός με αποτέλεσμα μείωση της κινητικότητάς της.

Το παραπάνω εύρημα δεν έχει απόλυτα συσχέτιση με την εμφάνιση της πρεσβυακουσίας.

 

ΟΙ 6 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΠΡΕΣΒΥΑΚΟΥΣΙΑΣ

Εκτεταμένες έρευνες έχουν γίνει για την ανεύρεση των αιτίων της πεσβυακουσίας. Επικρατής θεωρία είναι η εμφάνιση γενετικής μετάλλαξης στο DNA των μιτοχονδρίων. Η αιματογενής παροχή προς τον κοχλία που σχετίζεται με την πρόοδο της ηλικίας μπορεί να συμβάλλει στο σχηματισμό αντιδραστικών μεταβολιτών του οξυγόνου , που επηρεάζουν αρνητικά τη νευρογενή δομή του έσω ωτός και προκαλούν βλάβες στο DNA των μιτοχονδρίων. Η αλλοίωση του  DNA των μιτοχονδρίων οδηγεί σε στένωση νεύρων των αγγείων στον έσω ακουστικό πόρο. Επίσης οι βλάβες του DNA των μιτοχονδρίων συνδέεται με μεγαλύτερη ταχύτητα απόπτωσης κυττάρων έσω ωτός . Η εμφάνιση intDNA4977(συνηθέστερη απαλοιφή DNA)  αποτελεί το πιο συχνό αίτιο της πρεσβυακουσίας. Αλλά και άλλες απαλοιφές intDNA4834 έχουν ενοχοποιηθεί σε πειράματα στα πρακτικά για την πρόκληση της   πρεσβυακουσίας. Επίσης συνήθειες διατροφής και ανατομικά αίτια έχουν αναφερθεί σαν αίτια πρεσβυακουσίας. Έτσι η υψηλή χοληστερίνη όπως και η μέτρια πνευμάτωση των κροταφικών οστών π.χ. από αρτηριοσκλήρωση ενοχοποιούνται για την πρεσβυακουσία.

 

  1. 1.     ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΠΡΕΣΒΥΑΚΟΥΣΙΑ

Προέρχεται από την απώλεια των τριχωτών κυττάρων του έξω ώτος (στο όργανο του Corti: που είναι σχηματισμός ανατομικός, ο οποίος μετατρέπει της ηχητικές δονήσεις σε ερεθίσματα των νεύρων.

Η Βάση του κοχλία προσβάλλεται πρώτη και βραδεία εξέλιξη αφορά και το εσωτερικό μέρος του κοχλία.

Η μορφή αυτή της πρεσβυακουσίας αφορά κυρίως την ακουστική αντίληψη υψυλών τόνων (κελαήδημα πουλιών – σειρήνες συναγερμού οικιών, αυτοκινήτων).

Η αντίληψη και η ομιλία δεν επηρεάζονται.

 

  1. 2.     ΝΕΥΡΟΓΕΝΗΣ ΠΡΕΣΒΥΑΚΟΥΣΙΑ

Προκαλείται από την απώλεια των νευρικών κυττάρων του κοχλία και των ακουστικών οδών του εγκεφάλου.

Έχει εκτιμηθεί ότι 2.100 νευρώνες από το σύνολο των 35.500 καταστρέφονται σε κάθε δεκαετία της ζωής του ανθρώπου.

 

Η απώλεια περισσότερο από το 50% των νευρώνων αυτών χαρακτηρίζει την μορφή αυτή της πρεσβυακουσίας.

Η απώλεια αυτή αρχίζει από τα πρώτα χρόνια της ζωής και καθορίζεται από γενετικό υπόστρωμα.

Η μορφή αυτή επηρεάζει σημαντικά την ικανότητα ομιλίας.

 

  1. 3.     ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΗ ή ΑΓΓΕΙΑΚΗ ΠΡΕΣΒΥΑΚΟΥΣΙΑ

Προκαλείται από ατροφία του Stria vascularis* : αγγειακές ραβδώσεις, που φυσιολογικά αιματώνει το έσω ούς και διατηρεί την χημική και βιοελεκτρική ισορροπία του κοχλία.

Η ατροφία του stria vascularis έχει σαν αποτέλεσμα την απώλεια της ακοής.

Στο ακουόγραμμα οι αλλοιώσεις αυτές εμφανίζονται από επίπεδη καταγραφή που σημαίνει ότι όλες οι ακουστικές συχνότητες προσβάλλονται στον ίδιο βαθμό.

Η μορφή αυτή της πρεσβυακουσίας συνήθως συμβαίνει στη 2-3 δεκαετία της ζωής του ατόμου. Εξελίσσεται με αργούς ρυθμούς, έχει κληρονομικό υπόστρωμα.

*Stria Vascularis : αγγειακές ραβδώσεις που ανατομικά αποτελούν το άνω τμήμα της σπειροειδούς διάταξης του κοχλιακού υγρού που περιέχει πολυάριθμα μικρά αιμοφόρα αγγεία.

 

  1. 4.     ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΥΑΚΟΥΣΙΑ ΑΓΩΓΙ…….. ΚΟΧΛΙΑ

Οφείλεται σε εκφυλιστική πάχυνση, σκλήρυνση της βασικής μεμβράνης του κοχλία.

Η Βασική μεμβράνη υποστηρίζει το όργανο του Corti στο αυτί και χρησιμεύει για την «μετάφραση» των φωνητικών δονήσεων σε ηλεκτρικά ερεθίσματα.

Η μορφή αυτή της πρεσβυακουσίας συμβαδίζει με την σταδιακή μείωση των υψηλών τόνων και έχει βραδεία εξέλιξη.

Η ικανότητα ομιλίας επηρεάζεται σε παράλληλο βαθμό.

Υπάρχουν και άλλες 2 υποκατηγορίες πρεσβυακουσίας όπως η ΜΙΚΤΗ ΠΡΕΣΒΥΑΚΟΥΣΙΑ που αποτελεί μείγμα των κυρίως κατηγοριών πρεσβυακουσίας.

Σε πρακτικό επίπεδο ποσοστό 25% του συνόλου των περιπτώσεων πρεσβυακουσίας δεν περιλαμβάνει ξεκάθαρα κριτήρια κατάταξης και κατατάσσονται σε ΔΙΑΜΕΣΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΠΡΕΣΒΥΑΚΟΥΣΙΑΣ.

Η ταξινόμηση της πρεσβυακουσίας διαθέτει ίσως θεωρητικό χαρακτήρα για ένα νόσημα πολύ συχνό για τις μεγάλες ηλικίες στην εξέλιξη του οποίου συμμετέχουν : α) κληρονομικότητα, β) νοσήματα λοιμώδη και μη, γ) παράγοντες περιβάλλοντος.

 

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΠΡΕΣΒΥΑΚΟΥΣΙΑΣ

 

  • ΠΡΩΤΟΠΑΘΗ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

-   Ήχος της φωνής γίνεται αμβλύς, χαμηλών τόνων, εξασθενημένος.

-   Άμεση ανάγκη μεγαλύτερης έντασης στην παρακολούθηση τηλεόρασης, ραδιοφώνου, μουσικής.

-   Δυσκολία χρήσης του τηλεφώνου.

-   Δυσκολία εντοπισμού της πηγής παραγωγής ήχων.

-   Δυσκολία κατανόησης της ομιλίας ειδικά γυναικών και παιδιών.

-   Αδυναμία διάκρισης ήχου, αδυναμία συνεννόησης όταν συνυπάρχουν άλλοι διαφορετικοί ήχοι (π.χ. σε κοσμική συγκέντρωση).

 

  • ΔΕΥΤΕΡΟΠΑΘΗ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

-   Υπερακουσία : Αυξήμενη ευαισθησία σε ορισμένες υψηλές συχνότητες ήχων. Άτομο με υπερακουσία έχει μεγάλη δυσκολία στην ακρόαση και παρακολούθηση των ήχων της καθημερινής ζωής του.

-   Εμβοές των ώτων : Συνυπάρχει πολύ συχνά με την υπερακουσία.

Εκδηλώνεται σαν κουδούνισμα, βουητό, σφύριγμα και τα δύο αυτά συμπτώματα έχουν συχνότητα εμφάνισης 10% - 15% και η κώφωση αποτελεί εξελικτικό παράγοντα.

Η πρεσβυακουσία εμφανίζεται συνήθως μετά την ηλικία των 50 ετών. Μερικές φορές η επιδείνωση απώλειας της ακοής αρχίζει από την ηλικία των 18 ετών (πρόδρομο στάδιο απώλεια ακοής υψηλών συχνοτήτων).

Η μεγάλη ηλικία συμβαδίζει με αύξηση συχνότητας. Οι άνδρες προσβάλλονται γενικά περισσότερο από τις γυναίκες ενώ πρέπει να αναφερθούν και οι παράγοντες θορύβου του περιβάλλοντος (κυκλοφορία, οχημάτων, μουσική, βαρειές βιομηχανίες) όπως ατοτοξικά φάρμακα και χημικές ουσίες. Όλα αυτά προκαλούν την απώλεια ακοής εκ θορύβων προερχόμενους. Πολύ συχνά η πρεσβυακουσία συνδυάζεται με κοινωνική απομόνωση του πάσχοντος ατόμου, αγωνία, φοβίες, μείωση γνωστικών λειτουργιών.

 

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΑΓΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΕΣΒΥΑΚΟΥΣΙΑ

  • ΗΛΙΚΙΑ : ποσοστό μόνον 10% σχετίζεται με ηλικία.
  • ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑ : παρατηρείται ειδικά στην sociocusis & nosocusis. Η κληρονομικότητα επηρεάζει την πρώιμη εκφύλιση του κοχλία την ευαισθησία του κοχλιακού συστήματος σε φάρμακα.
  • ΟΞΕΙΔΟΤΙΚΟ STRESS
  • ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΕΙΣ ΝΟΣΟΙ
  • ΜΗ ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΕΙΣ ΝΟΣΟΙ : Σακχ. Διαβήτης, Ρευματοειδής Αρθρίτιδα, Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος, Νόσος Wilson, Καρδιαγγειακές νόσοι, Αρτηριακή Υπέρταση.

 

 

 

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

  • Ακοομετρία (αναφερόμενη εμβοή στο ένα αυτί οδηγεί σε άλλης αιτιολογίας μείωση ακοής).
  • Ωτοσκόπηση : Έλεγχος έξω ωτός, μεμβράνης ακουστικού.
  • Τυμπανομετρία (Έλεγχος όγκου ακουστικού καναλιού, πίεσης μέσου ωτός, κατάσταση του ακουστικού τυμπάνου). Φυσιολογική λειτουργία μέσου ωτός με απώλεια ακοής σημαίνει πρεσβυακουσία.
  • Ακουστική εκτίμηση (εκτίμηση φωνής, ακοής) ασθενείς με βλάβες στον κοχλία αποτυγχάνουν στα ωτοακουστικά ερεθίσματα ενώ βλάβες του 8ου κρανιακού νεύρου δεν αντιδρούν στην ακουστική απάντηση της δοκιμασίας του εγκεφαλικού στελέχους.

Η εκτέλεση MRI θα βοηθήσει κυρίως στη διαφορική διάγνωση (αγγειακή ανωμαλία, όγκοι, δομικές αλλοιώσεις, διερεύνηση μαστοειδών αποφύσεων).

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΡΕΣΒΥΑΚΟΥΣΙΑΣ

Με την πάροδο του χρόνου σημειώνεται σταδιακή απώλεια της ακοής του ανθρώπου.

Όπως αναφέρθηκε ο κύριος λόγος της απώλειας αυτής είναι η σταδιακή μείωση (απώλεια) έξω και έσω τριχωτών κυττάρων της έξω λέμφου (τύμπανο, μέσο ούς). Η απώλεια αυτή είναι περισσότερο έντονη στη βάση του κοχλία (ανίχνευση υψηλών συχνοτήτων) και μικρότερη απώλεια σημειώνονται στα μεσαία τμήματα (ανίχνευση ήχων περιβάλλοντος χώρου, ομιλία).

Ο ρυθμός της παραπάνω απώλειας διαφέρει από άτομο σε άτομο και γίνεται αντιληπτή η απώλεια αυτή στην δεκαετία των 40.

Η θεραπεία της νόσου, χειρουργική μέθοδος όπως – κοχλιακό ένθετο – βοηθητικά ένθετα μέσου ωτός – και φαρμακευτικές χορηγήσεις : χορήγηση συνενζύμου Q10 – αντιοξειδωτική θεραπεία (Βιτ. Α, C, E, L-carnitine), χορήγηση Tancikan AM, III (υποπροστατευτικού πεπτιδίου).

Ανοσοτροποποιητική θεραπεία (ενοφθαλμισμός CD4+T κυττάρων, θεραπεία πολυδύναμου κυττάρου – πειραματικό στάδιο).

 

ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ΠΡΕΣΒΥΑΚΟΥΣΙΑΣ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΑΚΟΗΣ ΜΕ ΑΛΛΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

Πρεσβυακουσία = παράλληλη έννοια με πρεσβυωπία.

  1. 1.     Η απώλεια ή μείωση της ακοής επηρεάζει αρνητικά τις φυσιολογικές λειτουργίες του ανθρώπινου εγκεφάλου. Έτσι, έρευνες έχουν συνδέσει την πρεσβυακουσία με την Dementia (άνοια) και αναφέρεται ότι τυχόν βελτίωση με κατάλληλα μέσα της ακοής δρα ανασταλτικά στην εμφάνιση της άνοιας.
  2. 2.     Τα άτομα που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη έχουν διπλάσιες (x2) πιθανότητες εμφάνισης βαρυακουσίας-απώλειας ακοής.
  3. 3.     Έρευνες έχουν δείξει άτομα με καρδιαγγειακά νοσήματα (ατελής αιμάτωση ωτός, βλάβες αγγείων) του έσω ωτός συμμετέχουν στην μείωση, απώλεια ακοής.
  4. 4.     Άτομα ηλικίας 40-69 ετών με μέτρια μείωση της ακοής τους εμφανίζουν τριπλάσιες (x3) πιθανότητες να υποστούν πτώσεις επί του εδάφους (απώλεια ελέγχου χώρου κυκλοφορίας τους, απώλεια γνωστικών λειτουργιών).
  5. 5.     Οι δομικές και «παθολοφυσιολογικές» ομοιότητες μεταξύ των ώτων, των νεφρών εξηγούν τη σχέση και αλληλοεπίδραση ακόμα και της μέτριας νεφρικής ανεπάρκειας και της απώλειας αυτής.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΠΡΕΣΒΥΑΚΟΪΑ ή ΑΤΟΜΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝΤΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

  • Λεκτική συνεννόηση με άτομο που έχει κώφωση ή πρεσβυακοΐα να γίνεται πρόσωπο με πρόσωπο για την παρακολούθηση και της κίνησης των χειλιών και τις εκφράσεις του προσώπου αμφότερων των συνομιλητών.
  • Κατά την επαφή το φως (τεχνητό ή φυσικό) να βρίσκεται μπροστά στο πρόσωπό σας, φωτίζοντας το ώστε να γίνονται αντιληπτές οι μεταβολές του προσώπου κατά την ομιλία, οι χειρονομίες που συνοδεύουν την ομιλία, οι κινήσεις γενικά του σώματος.
  • Κατά την συνομιλία, συνεννόηση με πρόσωπο που έχει προβλήματα ακοής διακόψτε την λειτουργία ραδιοφώνου, τηλεόρασης (μείωση των συνυπαρχόντων θορύβων).
  • Να γίνεται η συνομιλία και γενικά η συνεννόηση χωρίς το μάσημα τσίχλας ή κάλυψη του στόματος κατά την ομιλία.
  • Η ομιλία να γίνεται σε χαμηλούς τους χαμηλότερους του κανονικού, χωρίς εξάρσεις φωνητικές ή κραυγές και από τα δύο μέρη.
  • Αν είναι δυνατόν ενημερώστε το άτομο με πρόβλημα ακοής για το θέμα της συζήτησης, συνομιλίας σας πριν αρχίσει να εξελίσσεται αυτή.
  • Η συνεννόηση να γίνεται κατά το δυνατόν με μικρές, απλές φράσεις, προτάσεις.
  • Η επίσκεψη και εγκατάσταση του ατόμου με προβλήματα ακοής σε δημόσιους χώρους (π.χ. εστιατόρια) να γίνεται σε απομονωμένα, ήσυχα σχετικά μέρη μακριά από το θορυβώδες περιβάλλον (συνομιλίες, γέλια, ήχος σερβιρίσματος).

 

                                                              

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

-   CHS (Can. Hear Soc) συγ. Rex Banks

-   Βικιπαίδεια

-   Taber;s λεξ.