Γράφει και σβήνει το οικονομικό επιτελείοΕβδομάδα ανασύνταξης πριν από τα ραντεβού Σαμαρά
Εβδομάδα ανασύνταξης δυνάμεων και συγκρότησης του οπλοστασίου επιχειρημάτων που θα χρησιμοποιήσει ο πρωθυπουργός στις επαφές του με ανώτατους Ευρωπαίους αξιωματούχους είναι αυτή που ξεκινά.
Ο κ. Σαμαράς θα περάσει τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Μεσσηνία, όπου θα αξιολογήσει και συγκροτήσει το πλέγμα των επιχειρημάτων για τις απευθείας διαπραγματεύσεις που ξεκινούν μετά τις 20 Αυγούστου.
Με το βλέμμα στην επόμενη δόση των 31 δις ευρώ, αλλά και στα μέτρα ύψους 11,5 δις ευρώ που το οικονομικό επιτελείο θα παρουσιάσει στους εκπροσώπους της τρόικας κατά την επιστροφή τους στην Αθήνα στις αρχές Σεπτεμβρίου, η προσπάθεια αποσκοπεί στην δημιουργία πειστικού περιβάλλοντος σχετικά με το μέλλον των διαρθρωτικών αλλαγών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής έχουν εξασφαλιστεί (και έχουν γίνει αποδεκτά) μόνο τα μισά από τα 11,5 δις, πλην όμως φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος – και στην τρόικα – η άποψη ότι για το υπόλοιπο ποσό θα υπάρξουν γενικές κατευθύνσεις, καθώς ενδεχόμενη επιμήκυνση θα επιφέρει ανακατατάξεις και στον χρόνο εφαρμογής των μέτρων.
Παράλληλα, το μέτρο της εφεδρείας επανήλθε (για λίγες ώρες) και εγκαταλείφθηκε ξανά – αν και παραμένει στο τραπέζι, αλλά με διαφορετική μορφή σε σχέση με αυτό που αρχικά είχε γίνει απόπειρα να εφαρμοστεί.
Στο μεταξύ, το οικονομικό επιτελείο γράφει και σβήνει, ενώ ήδη έχει αποσταλεί στην τρόικα ένα αναθεωρημένο κείμενο με τα μέτρα και τα οφέλη που θα αποφέρουν.
Στο στόχαστρο βρίσκονται πλέον και οι ΔΕΚΟ, καθώς, όπως αποκαλύφθηκε, σε πολλές από αυτές δεν είχαν ληφθεί υπ’ όψιν οι μειώσεις που είχαν ψηφιστεί, με αποτέλεσμα η μισθοδοσία να συνεχίζεται κανονικά και… με τους παλαιούς ρυθμούς.
Έστω και με καθυστέρηση, θα επιβληθεί ενιαίο μισθολόγιο, τόσο στις κρατικές, όσο και στις εισηγμένες, με σκοπό είτε να μειωθεί η επιβάρυνση επί του κρατικού προϋπολογισμού, είτε να μειωθεί το κόστος λειτουργίας τους.
Παράλληλα, καταβάλλεται προσπάθεια να επέλθει επιτέλους η συγχώνευση ή κατάργηση των 250 οργανισμών, καθώς και οι πρώτες αποκρατικοποιήσεις.