Παρασκευή
22 Φεβρουαρίου 2019
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3078RSS FEED
Η υπερφορολόγηση έχει κυριολεκτικά γονατίσει την κοινωνία
Γράφει ο
Αθανάσιος Μπουρούνης

Η επιστροφή στην κανονικότητα, που έχει ανάγκη τόσο η οικονομία  όσο και η κοινωνία, δυσκολεύει με δεδομένο το πολωτικό κλίμα που επικρατεί στην πολιτική σκηνή με ευθύνη της κυβέρνησης.

Είναι  προφανής ο κίνδυνος όλο και περισσότεροι πολίτες και επαγγελματίες να αδυνατούν να εκπληρώσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, τα χρέη να αυξάνονται και η έξοδος από το τούνελ να μη γίνεται ορατή.

Η εξάντληση των πολιτών από την υπερφορολόγηση, δεν καλύπτεται από προεκλογικές μεγαλοστομίες και υποσχέσεις.

Η κυβέρνηση εξάντλησε τους πολίτες και παράλληλα ανέχεται τη φοροδιαφυγή και την φοροαποφυγή. Αυτή η άδική πολιτική που κορυφώθηκε με τον ΕΝΦΙΑ, πρέπει να σταματήσει.

Αυτή η πολιτική πρέπει να ανατραπεί.

Η παραδοχή του κ. Τσακαλώτου, σε τηλεοπτική συνέντευξη, ότι η υψηλή φορολογία έχει δυσκολέψει τη μεσαία τάξη, απηχεί ένα μόνο μέρος της πραγματικότητας.

Η ουσία είναι ότι η υπερφορολόγηση έχει γονατίσει κυριολεκτικά το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας.

Οι πολίτες δεν είναι σε θέση να καλύψουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις απέναντι στο κράτος.

Το αποδεικνύουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών προς την εφορία, οι οποίες μόνο το Δεκέμβριο αυξήθηκαν κατά 1,3 δις ευρώ.

Επιπλέον, ένας στους δύο πολίτες έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές και δηλώνει ότι η κατάστασή του είναι οριακή.

Το 30% των πολιτών δεν κατάφερε να πληρώσει την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, γεγονός που σε συνδυασμό με την έκρηξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αποδεικνύει ότι έχει εξαντληθεί η φοροδοτική τους  ικανότητα.

Στο τέλος του 2017, μόλις το 5,8% των συνολικά 1,2 εκατ. οφειλετών των ασφαλιστικών ταμείων βρίσκονταν σε κάποιο διακανονισμό, τον οποίον εξυπηρετεί.

Αντίθετα το 62,2% όσων εντάχθηκαν σε μια από τις πολλές ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν στο παρελθόν, τελικά δεν κατάφεραν να παραμείνουν σ’ αυτήν.

Όμως  η αποτυχημένη κυβερνητική συνταγή της υπερφορολόγησης και των περικοπών, συνεχίζεται και το 2018.

Φέτος, όλοι οι Έλληνες θα πληρώσουν επιπλέον φόρους και εισφορές ύψους ενός δις. ευρώ.

Αλλά και εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι και νοικοκυριά βλέπουν ήδη περικοπές. Για παράδειγμα το ΕΚΑΣ και τα κοινωνικά επιδόματα εξαφανίζονται, ενώ το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης μειώθηκε στο 1/4.

Και ενώ αυτή είναι η πραγματικότητα ο Πρωθυπουργός, κατά την προσφιλή του τακτική, σχετικοποιεί τη σημασία των λέξεων, προσπαθώντας να διαμορφώσει κλίμα αισιοδοξίας.

Οι λεκτικές ακροβασίες και τα επικοινωνιακά περιτυλίγματα, δεν αναιρούν όμως την οδυνηρή πρόσκρουση με την πραγματικότητα. Πραγματικότητα που βιώνουν επώδυνα οι πολίτες και θα συνεχίσουν να τη βιώνουν όσο παραμένει η σημερινή κυβέρνηση.

Είναι γεγονός πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι η κυβέρνηση αυτή δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση, γιατί ούτε ξέρει, ούτε θέλει, αλλά ούτε και μπορεί.

Το αφήγημα του κ. Τσίπρα συγκρούεται με  την πραγματικότητα, που είναι ιδιαίτερα σκληρή για τους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στην υπερφορολόγηση και τα εξοντωτικά εισπρακτικά μέτρα που έχει επιβάλει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Η υπόσχεση του κ. Τσακαλώτου ότι τα επόμενα χρόνια οι φόροι θα μειωθούν κατά 3,5 δις ευρώ και ότι υπάρχει ενδεχόμενο αύξησης του κατώτατου μισθού, κάθε άλλο παρά σίγουρο είναι.

Και τούτο διότι κάθε μέρα που περνάει, όλο και περισσότερο επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες ότι η εποπτεία των δανειστών θα είναι και μακρά και ασφυκτική.

 

-Ο κ. Αθανάσιος Μπουρούνης είναι Επίτιμος Δ/τής Σχολικής Μονάδας Δ. Ε.