Δευτέρα
26 Φεβρουαρίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4908RSS FEED
ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣΑντικατάσταση των ενέσεων με κάψουλες
14/10/2014

Μία νέα κάψουλα η οποία πιθανώς να μπορέσει να αντικαταστήσει τις ενέσεις δημιούργησαν ερευνητές στο ΜΙΤ και το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης (MGH).

Πολλά φάρμακα, ειδικά εκείνα που κατασκευάζονται από πρωτεΐνες, δεν μπορούν να δοθούν ως χάπια, επειδή οι ουσίες τους διασπώνται στο στομάχι, πριν να απορροφηθούν.

Ωστόσο, οι ερευνητές μέσω της μελέτης τους που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Pharmaceutical Sciences, διαπίστωσαν ότι η κάψουλα, η οποία περιείχε ινσουλίνη, διοχετεύθηκε στον οργανισμό πιο αποτελεσματικά από την υποδόρια ένεση και παράλληλα δεν υπήρχαν επιβλαβείς παρενέργειες, καθώς η κάψουλα διέρχεται μέσω του πεπτικού συστήματος και αποβάλλεται από τον οργανισμό. 

Η κάψουλα είναι κατασκευασμένη από ειδικό ακρυλικό υλικό, έχει διάμετρο ένα  εκατοστό και περιλαμβάνει μία μικρή δεξαμενή για το φάρμακο. Είναι επικαλυμμένη με ειδικές βελόνες από ανοξείδωτο χάλυβα, μήκους περίπου 5 mm.

Παρά το γεγονός ότι οι πρώτες δοκιμές έγιναν με ινσουλίνη, οι επιστήμονες θεωρούν ότι αυτή η μέθοδος θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη για την παροχή βιοφαρμακευτικών σκευασμάτων, όπως τα αντισώματα, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου και αυτοάνοσων διαταραχών όπως η αρθρίτιδα και η νόσος του Crohn.