ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ – ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΑΠΟ ΤΗΝ MOODY’S ΣΤΟ ΜΑΤΙ… ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΞΑΝΑ Η ΙΤΑΛΙΑ
Ο... σούπερ-Μάριο σε νέες περιπέτειες...
Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας από Α3 σε Baa2, από τους Moody΄s, επαναφέρει με ένταση στο προσκήνιο την ανάγκη ισχυρής θεσμικής θωράκισης της Ευρωζώνης, με ταχεία εφαρμογή των συμπερασμάτων της πρόσφατης Συνόδου των Βρυξελλών – με τον Ευρωπαϊκό Νότο να παραμένει στην... «διακεκαυμένη ζώνη». Η Moody΄s επισημαίνουν την εύθραυστη σχέση των αγορών κεφαλαίου με την Ιταλία, λόγω του κινδύνου «μόλυνσης» της οικονομίας της από την κρίση σε Ελλάδα και Ισπανία.
Στην έκθεση του διεθνούς Οίκου αξιολόγησης που συνοδεύει την υποβάθμιση της ιταλικής οικονομίας σε
Baa2 – με αρνητικές προοπτικές – φωτογραφίζονται οι κίνδυνοι από μια πιθανή απότομη αύξηση του κόστους χρηματοδότησης ή ακόμη και την πλήρη απώλεια πρόσβασης στις αγορές για την Ιταλία, εξαιτίας εμποδίων στην εκπλήρωση των στόχων για μείωση των ελλειμμάτων.
Συγκεκριμένα, η έκθεση αναφέρεται σε αρνητικούς
δείκτες και συνθήκες, όπως η
αύξηση της ανεργίας, οι οποίες επιδεινώνουν τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της ιταλικής οικονομίας, ενώ παράλληλα υπογραμμίζεται ο – γνώριμος στους Ευρωπαίους ηγέτες - κίνδυνος
μετάδοσης της κρίσης από τις γειτονικές Ελλάδα και Ισπανία.
Ασφαλώς, από τούτα συνάγεται πως το προσχέδιο αποφάσεων της τελευταίας
Συνόδου Κορυφής κινείται σε απολύτως ορθή κατεύθυνση, αυτήν της συνολικής
θεσμικής θωράκισης των οικονομιών της Ευρωζώνης που ευρίσκονται σε κίνδυνο – με επίκεντρο, ακριβώς, τις χώρες του Νότου.
Ωστόσο, όσο οι αποφάσεις αυτές… ωριμάζουν, ώστε να αποτελέσουν μία απτή πραγματικότητα, οι αγορές δεν προτίθενται, ως φαίνεται, να επιδείξουν την παραμικρή διάθεση αναμονής, γεγονός που καταδεικνύει η άνοδος της απόδοσης του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου, την Παρασκευή, από 5,897% σε 6,013% - φυσικός απότοκος της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.
Αυτά, την ώρα που οι
Moody΄s προειδοποιούν για περαιτέρω υποβάθμιση, σε περίπτωση που η χώρα αναγκασθεί να ζητήσει εξωτερική βοήθεια:
«Εάν δυσκολέψει ακόμα περισσότερο η πρόσβαση της Ιταλίας στις χρηματαγορές και αναγκαστεί η χώρα να ζητήσει εξωτερική βοήθεια, τότε η αξιολόγηση της χώρας θα μεταφερθεί σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα», τονίζεται χαρακτηριστικά, ενώ προβλέπεται επιπλέον μείωση του
ιταλικού ΑΕΠ, κατά 2% για το 2012.
Να σημειωθεί ότι μόλις την Πέμπτη, ο επικεφαλής του συνδέσμου βιομηχάνων της Ιταλίας,
Τζόρτζιο Σκουίντσι, είχε μιλήσει για ύφεση ύψους
2,4% για το τρέχον έτος.
Ωστόσο, καθησυχαστική ήταν η τοποθέτηση της Αυστριακής υπουργού Οικονομικών,
Μαρία Φέκτερ, η οποία δήλωσε πως «δεν αναμένει από την Ιταλία να προσφύγει στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς διάσωσης».
Επιπλέον, αίσθηση προκαλεί ανάλυση της αμερικανικής “
Bank of America Merrill Lynch”, στην οποία τονίζεται πως ένας παράγοντας που δεν έχει εκτιμηθεί από την Ευρωζώνη είναι η πιθανότητα «
οικειοθελούς αποχώρησης ενός μέλους από το Ευρώ», υποστηρίζοντας πως χώρες όπως η
Ιταλία και η
Ιρλανδία διαθέτουν «αρκετά κίνητρα αποχώρησης», όπως την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους, εάν επιστρέψουν σε εθνικό νόμισμα.
Η εν λόγω ανάλυση στηρίζεται στην «ανάλυση κόστους-απόδοσης» και την «θεωρία των παιγνίων», και βεβαίως παραγνωρίζει το γεγονός ότι αφενός, η Ευρωζώνη αποτελεί μια
πολιτική ένωση, η οποία αποτελεί την ουσιαστική
ωρίμανση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, αφετέρου ότι οι πρόσφατες αποφάσεις σε επίπεδο αρχηγών κρατών στις Βρυξέλλες απέδειξαν την σαφή δέσμευση της Ευρωζώνης για περαιτέρω θεσμική ενίσχυση, στο πλαίσιο της
κοινής αντιμετώπισης των κρίσεων.
Αυτό, άλλωστε, συνοψίζεται ευκρινώς σε πρόσφατο, εκτενές άρθρο του Ευρωπαίου Επιτρόπου για την Οικονομία,
Όλι Ρεν, στην εφημερίδα De Morgen, όπου χαρακτηριστικά αναφέρεται, μεταξύ άλλων, η εύγλωττη φράση: «
είμαστε αλληλεξαρτώμενοι, και θα παραμείνουμε έτσι και στο μέλλον…».