Σαββατοκύριακo
21-22  Ιούλιος 2018
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 2862RSS FEED
Επί τέλους!!! Μήπως ξυπνά η αντιπολίτευση;
Γράφει ο
Ιωάννης Γ. Κουλούρης

Σε προηγούμενο άρθρο μου έγραψα ότι το κακό για τη χώρα δεν είναι ότι έχει μία ανίκανη και επικίνδυνη κυβέρνηση,  αλλά μία χειρότερη αντιπολίτευση.

Την εβδομάδα που πέρασε όμως έγιναν από την πλευρά της αντιπολίτευσης δύο πολύ σημαντικές και ελπιδοφόρες ενέργειες.

Η πρώτη έγινε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος επεσήμανε   το θεμελιώδες γεγονός, ότι δηλαδή είναι στοιχείο της ανθρώπινης φύσης η ύπαρξη των κοινωνικών ανισοτήτων. Δεν είμαι βέβαιος ότι και ο ίδιος συνειδητοποίησε την τεράστια σημασία του γεγονότος αυτού, ή απλά ήταν μία έμπνευση της στιγμής. Και λέω ότι δεν είμαι βέβαιος,  γιατί εάν αυτός και η παράταξή του το είχαν συνειδητοποιήσει δεν θα είχαν κάνει τα τραγικά λάθη που έκαναν στο παρελθόν, όπως θα εξηγήσω στη συνέχεια.

Η ύπαρξη τω ανισοτήτων γενικά δεν είναι θεμελιώδες στοιχείο μόνο της ανθρώπινης φύσης, αλλά όλης της φύσης . Χωρίς αυτές τίποτα δεν μπορεί να κινηθεί, καμία ενέργεια δεν μπορεί να γίνει και τα πάντα θα είναι νεκρά. Ότι συμβαίνει και κινείται είτε στους ζωντανούς οργανισμούς είτε στην άψυχη ύλη είναι αποτέλεσμα κάποιων ανισοτήτων, είτε διαφορών δυναμικού, είτε διαφορών θερμοκρασίας κλπ. για να μην επεκταθώ περισσότερο (βλέπε έννοια εντροπίας για όσους την γνωρίζουν).

Ειδικά για τις ανθρώπινες κοινωνίες εάν δεν υπάρχουν οι διαφορές των τάξεων και οι κοινωνικές ανισότητες, κανείς δεν θα έχει κίνητρο να εργάζεται και να προσπαθεί. Η ύπαρξη των τάξεων είναι εκείνη που δραστηριοποιεί τους ανθρώπους. Όσοι είναι στην κατώτερη τάξη έχουν κίνητρο να εργαστούν περισσότερο για να ανέλθουν στη μεσαία τάξη. Όσοι βρίσκονται στη μεσαία τάξη προσπαθούν να παραμείνουν σε αυτήν και ει δυνατόν να ανέλθουν στις αμέσως επόμενες. Όσοι βρίσκονται στις ανώτερες τάξεις προσπαθούν να διατηρηθούν σε αυτές και ει δυνατόν να ανέλθουν σε κάποια ανώτερη, γιατί πάντα υπάρχει κάποια τέτοια. Εάν εκλείψουν αυτά κανείς δεν θα έχει κίνητρο να κάνει τίποτε περισσότερο από το να εξασφαλίζει τον βασικό επιούσιο. Εάν μάλιστα αυτόν τον εξασφαλίζει το κράτος, τότε δεν θα έχει κίνητρο για τίποτα. Έτσι αναπόφευκτα θα περιπέσουμε είτε  σε πτώχευση είτε σε δικτατορία. Αυτά συνέβησαν στα κομμουνιστικά κράτη, και γι’ αυτό το σύστημα απέτυχε, ή συμβαίνουν ακόμα στα δικτατορικά καθεστώτα.

Το τραγικό είναι ότι μόλις άρχισαν τα μνημόνια αυτό που έκαναν οι κυβερνήσεις, τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΝΔ,  ήταν να επιτεθούν και να υποβαθμίσουν μέχρις εξαφάνισης τη μεσαία τάξη, νομίζοντας ότι έτσι θα προστατέψουν την κατώτερη. Δεν κατάλαβαν οι άφρονες ότι έτσι έκαναν μεγαλύτερο κακό στην τελευταία, γιατί αυτή ζούσε από τη μεσαία τάξη. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό. Το μάθημα όμως δεν φαίνεται να το έμαθαν, γιατί και αυτή ακόμα η επισήμανση του αρχηγού της ΝΔ, που ανέφερα στην αρχή,  δεν συνοδεύτηκε από την παράλληλη αναγνώριση των λαθών που έκανε η παράταξή του όταν κυβερνούσε. Γιατί εάν από την αρχή της κρίσης είχαν κάνει τις όποιες αναγκαίες περικοπές και μεταρρυθμίσεις  με την ίδια αναλογία σε όλες τις τάξεις, το σοκ θα ήταν μικρότερο, οι τάξεις θα είχαν διατηρηθεί, η χώρα θα κινείτο,  έστω και με μικρότερη δυναμική, και θα είχε βγει προ πολλού από τα μνημόνια.

Το πιο τραγικό όμως και θλιβερό είναι ότι ο νυν πρωθυπουργός, αντί να επαινέσει και να αξιοποιήσει τη δήλωση αυτή   του προέδρου της ΝΔ, η οποία εκτός των άλλων δικαιολογεί τα μέτρα που του επιβάλλουν οι δανειστές και με δυσφορία εφαρμόζει, τον κατηγορεί γι’ αυτήν και ισχυρίζεται ότι η ύπαρξη των τάξεων είναι κακό το οποίο το κόμμα του θέλει να καταργήσει!! Δυστυχώς όχι απλά δεν έμαθε από τα δικά του λάθη αλλά ούτε και από τα λάθη των άλλων. Ο άνθρωπος και το κόμμα του είναι επικίνδυνοι για τη χώρα και πρέπει να εγκαταλείψουν άμεσα την εξουσία.

Το δεύτερο ελπιδοφόρο γεγονός είναι ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης αποφάσισαν,  επί τέλους !!,  να μην ψηφίζουν τα αντεθνικά νομοσχέδια που φέρνει η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, έστω και εάν μερικά συμφωνούν σε κάποια από αυτά. Έτσι αφενός ξεσκεπάζουν τον «τζάμπα εθνικόφρονα» Καμένο, και αφετέρου θα αποτρέψουν την ψήφιση και άλλων αντεθνικών νομοσχεδίων. Εάν το είχαν κάνει από την αρχή θα είχαμε γλυτώσει από πολλά αντεθνικά νομοθετήματα και ενδεχομένως θα είχαμε απαλλαγεί προ πολλού από την καταστροφική κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Πάντως κάλλιο αργά παρά ποτέ!

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ενιαίος Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης