Η «πόρτα» του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτή στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που επιθυμούν να προσχωρήσουν στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και είναι έτοιμες να εφαρμόσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, διεμήνυσαν οι εκπρόσωποι κρατών - μελών και συνεργαζόμενων χωρών που έλαβαν μέρος στην Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, στο Ντουμπρόβνικ.
Αν και η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον επόμενο χρόνο, στο Λονδίνο δεν θα ασχοληθεί με τη διεύρυνση της Συμμαχίας, στο σχέδιο ψηφίσματος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης γίνεται επίκληση της συνέχισης της πολιτικής των ανοιχτών θυρών «ως θεμέλιο για την επίτευξη σταθερότητας, ελευθερίας και ειρήνης ολόκληρης της Ευρώπης».
Στα συμπεράσματα απευθύνονται - μεταξύ άλλων - συγχαρητήρια στην Κροατία για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τονίζεται η πρόοδος στην εκπλήρωση των κριτηρίων για την ένταξη του Μαυροβουνίου, της Γεωργίας και της ΠΓΔΜ.
Στο σχετικό ψήφισμα, χαιρετίζονται οι διαπραγματεύσεις Σερβίας - Κοσσόβου και καλούνται οι αρχές του Βελιγραδίου και της Πρίστινας να υλοποιήσουν πλήρως τη συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων.
Το ΝΑΤΟ θεωρεί ότι η υλοποίηση της συμφωνίας των Βρυξελλών «είναι σημαντική για τη σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή», κάτι που αποτελεί βασικό όρο για την προσέγγιση της Σερβίας με την ΕΕ, που είναι ένας από τους στρατηγικούς στόχους της κυβέρνησης του Βελιγραδίου, μεταδίδουν κροατικά ΜΜΕ και υπενθυμίζουν ότι η Σερβία ανακήρυξε το 2007 στρατιωτική ουδετερότητα και ότι συνεργάζεται με το ΝΑΤΟ μέσω του προγράμματος Σύμπραξη για την Ειρήνη.
Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο του 2008, η Αθήνα πρόβαλε βέτο όσον αφορά στην εισδοχή της ΠΓΔΜ, αν προηγουμένως δεν επιλυθεί το πρόβλημα της ονομασίας.