Σαββατοκύριακo
21-22  Ιούλιος 2018
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 2862RSS FEED
Ρευματοπάθειες στην Ελλάδα
Γράφει ο
Νίκος Καλλιακμάνης

Χρόνια νοσήματα τα οποία ταλαιπωρούν ένα μεγάλο μέρος του Ελληνικού Πληθυσμού. Μέση ηλικία πασχόντων 55έτη. Συχνότερες παθήσεις η

  • ΡΕΥΜΑΤΟΕΙΔΗΣ ΑΡΘΡΟΙΤΙΔΑ (40%),
  • ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ (4,5%),
  • ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ (13%),
  • ΑΓΚΥΛΟΠΟΙΗΤΙΚΗ, ΣΠΟΝΔΥΛΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ (11%),
  • ΨΩΡΙΑΣΙΚΗ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ (5%),
  • Σ. Sjongen (3%),
  • ΣΚΛΗΡΟΔΕΡΜΑ (3%) συνολικός αριθμός Ρευματοπαθειών στην Ελλάδα 3.000.000. Οι ρευματικές παθήσεις χωρίζονται σε 3 κατηγορίες → φλεγμονώδεις (3%) 1άνδρες/3 γυναίκες → εκφυλιστικές (30%) → μεταβολικές.

Τα χρόνια ρευματολογικά νοσήματα χρειάζονται για την αντιμετώπισή τους : α) οργανωμένες ομάδες γιατρών (παθολόγος, ρευματολόγος, ανοσολόγος, φυσικοθεραπευτής, ψυχολόγος), β) ειδική και άμεση μεταχείριση για την προμήθεια των φαρμάκων που πολλές φορές είναι πολύ ακριβά από την πλευρά της πολιτείας π.χ. «Βιο-ομοειδή» σκευάσματα. Επίσης υπομονή και κατανόηση των προβλημάτων των ασθενών με χρόνια ρευματολογικά νοσήματα από τους συγγενείς και γιατρούς, και αυτό γιατί ο πόνος, η δυσκαμψία, ο περιορισμός των φυσικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων δημιουργούν συναισθήματα απογοήτευσης, άγχους, κατάθλιψης στους ασθενείς αυτούς.

Για τις ρευματικές παθήσεις υπάρχει η γενική εντύπωση ότι προσβάλλουν μόνον τις μεγάλες ηλικίες αλλά αυτό δεν είναι σωστό. Προσβάλλονται όλες οι ηλικίες συχνότερα μεταξύ 20-45ετών.

Το σύνολο των ρευματικών παθήσεων αποτελεί την πρώτη κατά σειρά αιτία (μεταξύ όλων των νοσημάτων) χρόνιων προβλημάτων υγείας σε ποσοστό 38,70% μακροχρόνιας (47,2%), βραχυχρόνιας σωματικής ανικανότητας 47,2% και γενικά επισκέψεων στους γιατρούς (20,5%).

Το σύνολο των φαρμάκων επίσης που συνταγογραφούνται για τις ρευματοπάθειες κατατάσσεται στη δεύτερη θέση κατανάλωσης με συνταγή (24%) χωρίς συνταγή 17,7%).

Στην Ελλάδα σήμερα υπάρχει ανεπαρκής πληροφόρηση για τα ρευματικά νοσήματα και αυτή οφείλεται : α) οι παλαιότεροι γιατροί (ελλιπείς γνώσεις), β) μη ειδικοί νεώτεροι γιατροί «παντογνώστες» συμβάλουν στη σύγχυση περί τα νοσήματα αυτά, γ) στην ελλιπή ενημέρωση του κοινού, δεδομένου ότι η πρόοδος στη διάγνωση και θεραπεία των ρευματικών νόσων εμπλουτίζονται συνεχώς με καινούργια καινοτόμα δεδομένα κατά τα τελευταία 50 χρόνια.

Τα ρευματικά νοσήματα λοιπόν (συνήθως αναφέρεται σαν «ΡΕΥΜΑΤΙΣΜΟΙ» ή «ΡΕΥΜΑΤΙΚΑ» είναι διάφορες παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος οι οποίες προκαλούν κυρίως πόνο και δυσκαμψία στις αρθρώσεις και μυς που προσβάλλονται από τη νόσο.

Ετυμολογικά η λέξη έχει την έννοια της ροής (καταρροή) εκ της αρχαίας λέξης «ΡΕΥΜΑ» εκ του ρεω.

Ο όρος ρευματολγία (άλγος, πόνος) αποτελεί σύμπτωμα της νόσου. Για περισσότερη ευκρίνεια διάγνωσης χρησιμοποιείται ο όρος «αρθρίτης – αρθρίτιδα» που σημαίνει φλεγμονή της άρθρωσης.

Η κατάληξη της λέξης σε –τις (αμυγδαλίτις, σκωληκοειδίτις) σημαίνει στην Ιατρική ΦΛΕΓΜΟΝΗ της αντίστοιχης άρθρωσης, του οργάνου, ιστού.

Η χρήση των λέξεων – Ρευματο-αρθριτικά – Νευροαρθριτικά (συμμετοχή των νεύρων με διαταραχές τοπικής αισθητικότητας) δημιουργεί σύγχυση και καλό είναι να μη χρησιμοποιούνται οι «διαγνώσεις» αυτές.

Υπάρχουν σχεδόν 200 τον αριθμό ρευματικά νοσήματα, που εμφανίζουν μεγάλη ποικιλία και η ίδια η αρθρίτιδα στην εμφάνισή τους προσλαμβάνει διάφορες μορφές (η οξεία φάση χαρακτηρίζεται από συμπτωματολογία φλεγμονής όπως πρήξιμο, θερμότητα, πόνο, ερυθρότητα, η υποξεία η χρόνια μορφή της από πυρετό, καταβολή δυνάμεων, συμμετοχή και άλλων οργάνων πλην του κινητικού συστήματος (καρδιά, νεφρά, ήπαρ).

Το σύνολο των παραπάνω κλινικών εκδηλώσεων, ενοχλημάτων διατρέχει πορεία με εξάρσεις και υφέσεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ΡΕΥΜΑΤΟΕΙΔΗΣ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ η οποία εμφανίζει εξάρσεις και υφέσεις, με τελική κατάληξη την καταστροφή των αρθρώσεων που προσβάλλει αυτή.

Οι ρευματοπάθειες εμφανίζουν γενετικό υποστρωματικό χαρακτήρα παράδειγμα η αγκυλωτική σπονδυλοαρθρίτιδα. Επίσης σε πρώτου βαθμού κατιόντες συγγενείς του ατόμου με ρευματοπάθεια εμφανίζεται 5% ποσοστό προσβολής.

Υπέρ της κληρονομικής βάσης των ρευματικών νόσων υπάρχουν οι παρατηρήσεις ότι μεταξύ μονοωνενών, διδύμων η εκατοστιαία αναλογία εμφάνισης είναι σημαντική για νοσήματα όπως 70% για τον Συστηματικό Ερηθυματώδη Λύκο – Σ.Ε.Λ. – 50% για την αγκυλωτική σπονδυλοαρθρίτιδα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το κεφάλαιο αυτό (κληρονομικότητα και ρευματοπάθειες) συνεχώς ερευνάται με στόχο την Μοριακή Βιολογία και έρευνα των γονιδίων.

Η πρόοδος της επιστήμης στα νοσήματα αυτά είναι τεράστια και απίστευτη.

Οι τελευταίες δεκαετίες έχουν εκτοξεύσει τις γνώσεις μας στη Μοριακή Βιολογία, Ανοσολογία, Γενετική, Βιοτεχνολογία, Θεραπευτική αντιμετώπιση.

Τελειώνοντας επειδή οι Ρευματοπάθειες όταν έγκαιρα διαγνωστούν έχουν καλύτερη εξέλιξη και πρόγνωση.

Θεωρούμε ότι η αναγραφή ενός κλινικού πρωτοκόλλου θα είναι χρήσιμη και για τον γιατρό ειδικό και γενικό αλλά και για τον άρρωστο για καλύτερη παρακολούθηση της ρευματοπάθειάς του (βλέπε ΠΙΝΑΚΑ).

 

Ref. : - Ελλ. Ρευμ. Ετ. (Π. Εφηκίσης)

         - «Θέμα» 25/09/14

         - Merck Man 19th ed.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ενιαίος Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης