Τετάρτη
25 Δεκεμβρίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 5211RSS FEED
ΔΝΤ: Έτοιμο να δει τις ελληνικές προτάσειςΣε αδιέξοδο οι συζητήσεις με την Ευρώπη
06/02/2015

Όλο και πιο έντονες φαίνεται ότι γίνονται οι αντιθέσεις ανάμεσα στη νέα ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους εταίρους.

Παρά το γεγονός ότι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προειδοποιούν ότι η Ελλάδα οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να μπει σε πρόγραμμα, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα επιμένει στις θέσεις της.

Την ίδια ώρα, το ελληνικό αλλά και το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον βρέθηκε στη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Συμφωνήσαμε ότι υπάρχουν διαφωνίες», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας μετά τη συνάντησή του με τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Παράλληλα, τόνισε ότι προέχει η τήρηση των δεσμεύσεων και των συμφωνιών και πως απαραίτητη προϋπόθεση για την εμπιστοσύνη είναι η αξιοπιστία.

Ο κ. Σόιμπλε δεν έκρυψε τον σκεπτικισμό του για κάποια από τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση και τόνισε ότι αν οι υποσχέσεις δίνονται σε βάρος τρίτων, πιθανόν δεν είναι ρεαλιστικές

Αν και παραδέχθηκε ότι έχει υπάρξει πρόοδος στην Ελλάδα, την οποία σέβεται, συμπλήρωσε ότι μένουν πολλά να γίνουν ακόμα, καθώς τα προβλήματα δεν έχουν επιλυθεί και αυτό δεν το παραβλέπει κανείς.

Ακόμη, σημείωσε ότι η νέα κυβέρνηση πρέπει να διαπραγματευτεί με τους τρεις θεσμούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα διάσωσης, την Ε.Ε., την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Απαντώντας στη θέση της Ελλάδας ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η εντολή των Ελλήνων ψηφοφόρων, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ σχολίασε πως το ίδιο ισχύει και για τους ψηφοφόρους των υπόλοιπων χωρών της Ε.Ε..

«Σεβόμαστε την εντολή που έλαβε η κυβέρνηση», δήλωσε, αλλά εξήγησε οτι αν το προγράμμα αλλάξει, θα χρειαστεί και πάλι η επικύρωση από τα κοινοβούλια των κρατών μελών της Ε.Ε.. «Δεν είναι κακό να θέλει κανείς να μείνει πιστός στην εντολή του, αλλά το να γίνεται αυτό σε βάρος των άλλων δεν είναι ρεαλιστικό», συνέχισε.

Ο κ. Σόιμπλε διαβεβαίωσε, πάντως, ότι η Γερμανία θα κάνει τα πάντα προκειμένου η Ελλάδα να βρεθεί σε ισχυρή θέση στο μέλλον, εξέφρασε την διάθεση του Βερολίνου να βοηθήσει σε ζητήματα φοροδιαφυγής και διαφθοράς και δήλωσε μάλιστα ότι άκουσε με ικανοποίηση τις εξαγγελίες της κυβέρνησης σε αυτή την κατεύθυνση.

Χρόνο ζήτησε από την πλευρά του για ακόμη μία φορά ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, ενώ εξέφρασε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.

«Τόνισα τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για να λειτουργήσει η Ελλάδα σε μία ευημερούσα Ε.Ε., δεν συμφωνήσαμε καν ότι διαφωνούμε» ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης και επανέλαβε την πρόταση για ένα βραχύβιο πρόγραμμα, ένα πρόγραμμα - γέφυρα.

«Συμφωνήσαμε να υπάρξουν διαβουλεύσεις ως εταίροι για μία λύση η οποία θα θέσει στο επίκεντρο τα προβλήματα της Ε.Ε. δεν συζητήσαμε το χρέος απλά θέσαμε το πλαίσιο για συζητήσεις που θα οδηγήσουν σε μία προσέγγιση που θα οδηγήσουν στο τέλος σ αυτή την αεναη κρίση».

 

Αντίδραση ΔΝΤ

«Είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι να εξετάσουμε τις ιδέες, τις προτάσεις και τις κατευθύνσεις πολιτικής που θέλει να λάβει η νέα κυβέρνηση» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, κατά τη συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Ταμείου στην Ουάσιγκτον, απαντώντας σε αρκετές ερωτήσεις για την Ελλάδα.

Ο κ. Ράις επανέλαβε για «μια ακόμη φορά», όπως είπε, ότι υπάρχει «συμφωνημένο πλαίσιο» για το χρέος.

Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχαν στο Παρίσι ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, σημείωσε ήταν μια «συνάντηση γνωριμίας» και ότι «συζήτησαν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα».

Πρόσθεσε ότι «μέχρι αυτή την στιγμή, δεν υπήρξαν άλλες επαφές υψηλού επιπέδου» και πως «δεν έχουν προγραμματιστεί», ενώ σημείωσε ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο.