Παρασκευή
19 Ιουλίου 2019
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3225RSS FEED
Για την αναθεώρηση του Συντάγματος (1)
Γράφει ο
Ιωάννης Γ. Κουλούρης

Ο χρόνος που διανύουμε είναι ιστορικής σημασίας, όχι μόνο για την καταστροφική συμφωνία των Πρεσπών που υπογράφτηκε και πρέπει να δούμε πώς θα την ακυρώσουμε, ούτε για την οικονομία της χώρας που συνεχώς βυθίζεται, ούτε για τις τρεις εκλογές που θα γίνουν, αλλά γιατί είναι ο χρόνος που μπορεί να γίνουν οι αναγκαίες βασικές τροποποιήσεις  στο Σύνταγμα της  ώστε αυτό να καταστεί σύγχρονο, δίκαιο, δημοκρατικό, αξιοκρατικό  και να συμβάλει στην πρόοδο της χώρας.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το κατάντημα της χώρας μας μετά τη μεταπολίτευση οφείλεται στο απαράδεκτο σύνταγμα που έχουμε.

Αυτό επιτρέπει τον ευτελισμό του κοινοβουλίου, που έχει κορυφωθεί τελευταία, σε σημείο πλήρους γελοιοποίησής του και καταστρατήγησης κάθε δημοκρατικής έννοιας,

Είναι αυτό που επέτρεψε την ψήφιση της πλέον καταστροφικής συμφωνίας που έχει υπογράψει ποτέ η χώρα μας,  με την αναγκαία  σύμπραξη καιροσκόπων βουλευτών με άγνωστα ανταλλάγματα και υποσχέσεις, όπως η έξαλλη κυρία που εμφανίστηκε σήμερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ , οι οποίοι πρόδωσαν τους εκλογείς που τους ψήφισαν με άλλα κόμματα, που είχαν εντελώς αντίθετες απόψεις από αυτό που αυτοί ψήφισαν.

Είναι αυτό που επιτρέπει στον Πρόεδρο της Βουλής να ερμηνεύει και μεταβάλλει τον κανονισμό της κατά βούληση ανάλογα με το συμφέρον του κόμματος στο οποίο ανήκει.

Είναι αυτό που καθιστά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας διακοσμητικό στοιχείο και τον υποχρεώνει να υπογράφει νόμους και διατάγματα καταφανώς αντίθετα με τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού αλλά και τη δική του.

Είναι αυτό που έχει μεταβάλει τον πρωθυπουργό της χώρας σε απόλυτο δικτάτορα, για όσο χρόνο διαρκεί η θητεία του.

Είναι αυτό που καθιστά τη χώρα όμηρο βουλευτών και κομμάτων,  που με άλλα προγράμματα και υποσχέσεις ζήτησαν και πήραν την ψήφο του Ελληνικού λαού και άλλα κάνουν.

Είναι τέλος, και κυριότερο όλων, αυτό που επιτρέπει την ατιμωρησία των διεφθαρμένων και παρανομούντων υπουργών, με μία διάταξη μάλιστα που έχει τον κατ’ ευφημισμό  τίτλο «νόμος περί ευθύνης υπουργών».

Για όλα αυτά και πολλά άλλα, πρέπει και είναι μοναδική ευκαιρία να μελετηθούν και να γίνουν στο Σύνταγμα της χώρας εκείνες οι αλλαγές που θα αποκλείσουν τα ανωτέρω φαινόμενα, αλλά και θα θεσπίσουν διατάξεις που θα καταστήσουν τη χώρα πρότυπο δημοκρατίας, αξιοκρατίας και εγγύησης προόδου και ευημερίας του λαού της.

Προσωπικά έχω ασχοληθεί από πολλών ετών με τη μελέτη και διατύπωση ενός τέτοιου συντάγματος, και έχω εκδώσει προ πολλού και σχετικό βιβλίο, και σκοπεύω  να δημοσιοποιήσω συγκεκριμένες προτάσεις που αναφέρονται στο βιβλίο αυτό, αλλά και πρόσθετες οι οποίες προέκυψαν κατά την τελευταία τετραετία, η οποία,  από όσα έχω ζήσει στις οκτώ περίπου δεκαετίες της ζωής μου αλλά και έχω διαβάσει, είναι η χειρότερη μετά την απελευθέρωση της χώρας το 1821.

Για λόγους οικονομίας θα κατανείμω τις προτάσεις αυτές σε πολλά άρθρα, και ελπίζω τα ΜΜΕ στα οποία αποστέλλω το παρόν να τα δημοσιεύσουν, αλλά και τους πολιτικούς προς τους οποίους επίσης θα τα στείλω, να τα λάβουν υπόψη και να αλλάξουν τακτική.

Δυστυχώς δεν έχω πρόσβαση σε όλους αυτούς τους παρουσιαστές των εκπομπών της τηλεόρασης ούτε στους ιδιοκτήτες των αντίστοιχων καναλιών, οι οποίοι στην ουσία ενημερώνουν και διαμορφώνουν την κοινή γνώμη και κατ’ επέκταση κυβερνούν τη χώρα.