Σαββατοκύριακo
23-24  Νοεμβρίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 5179RSS FEED
Οπερέτα σε πολλές πράξεις Η Αθήνα συσκέπτεται, οι Βρυξέλλες αποφασίζουν
Σε μια άνευ προηγουμένου αυτοπαγίδευση, μέσω της οποίας όμως έχει παγιδευτεί ολόκληρη η χώρα, έχει οδηγηθεί το ελληνικό πολιτικό σύστημα εξαιτίας της προσπάθειάς του να αποφύγει πάση θυσία τις εκλογές.

Στην πιο κρίσιμη ώρα, τη στιγμή ακριβώς που χρειαζόταν μια κυβέρνηση ευθύνης – και τέτοια μόνο μια κυβέρνηση μετά από λαϊκή εντολή είναι – η χώρα παραμένει ακέφαλη και ακυβέρνητη, καθώς στο τιμόνι της βρίσκονται διάφορες αλληλοσπαρασσόμενες (και έντρομες προ του δημοσκοπικού κατήφορου) φατρίες του ΠΑΣΟΚ.

Είναι αδύνατον να σκεφθεί κανείς πως τις τελευταίες ημέρες έχουν παραγάγει έστω και το παραμικρό έργο υπέρ της χώρας φατρίες  που δίνουν αγώνα επιβίωσης και περνούν τον καιρό τους στα τηλεπαράθυρα.

Ο κ. Παπαδήμος, που αδυνατεί να συντονίσει – όπως έπρεπε να είχε από την αρχή φανταστεί – το ακυβέρνητο καράβι ετοιμάζεται να (ξανα)συσκεφθεί με τους αρχηγούς των κομμάτων που τον «στηρίζουν», επιδιώκοντας για άλλη μια φορά μέσα σε δέκα μέρες επαναβεβαίωση αυτής της στήριξης.

Την ίδια ώρα, «κύκλοι» του διοχετεύουν την ενόχλησή του λόγω του τελευταίου αλαλούμ στη Βουλή, όπου καταψηφίστηκε η τροπολογία Λοβέρδου για τα φαρμακεία, της οποίας (καταψήφισης) υπεραμύνθηκε ο ίδιος ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, ενός δηλαδή από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση και το οποίο διαθέτει την συντριπτική πλειοψηφία των υπουργών.

Βρίσκεται αυτή τη στιγμή αντιμέτωπος ο κ. Παπαδήμος και με την πρόχειρη απόφαση κουκουλώματος του προβλήματος που ελήφθη (και με την δική του σύμφωνη γνώμη, που μαρτυρά αδυναμία πρόβλεψης) σε τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, στη διάρκεια του οποίου, λόγω των διαφωνιών, αποφασίστηκε πως όταν αναφύονται διαφωνίες στο υπουργικό το θέμα θα παραπέμπεται στην «κυρίαρχη» Βουλή!

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα – και με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να δηλώνει πως δεν βρίσκεται στο τραπέζι ο ανασχηματισμός (ως γνωστόν «μην πιστέψεις τίποτε αν δεν διαψευστεί») – συνεχίζονται οι συζητήσεις για το PSI.

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, εκτίμησε στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται «σε αρκετά καλό δρόμο».

Συνέδεσε, όμως, την ολοκλήρωση του PSI με την ολοκλήρωση της νέας δανειακής σύμβασης – και επομένως με νέες δεσμεύσεις εκ μέρους της Ελλάδας και των πολιτικών αρχηγών.

Όπως είπε, «στη βάση αυτή θα συνταχθεί η δεύτερη δανειοδοτική σύμβαση, στην οποία η Ελλάδα θα πρέπει να προσδιορίσει ξανά τις πρόσθετες υποχρεώσεις της».

Παράλληλα, εξακολουθεί να αποκαλεί την Ελλάδα «ειδική περίπτωση» - το έπραξε και χθες σε συνέντευξή της προς έξι μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες - παραδεχόμενη  την αδυναμία τόσο των Ελλήνων όσο και της διεθνούς κοινότητας να σταθεροποιήσουν την κατάσταση στην χώρα, παρά τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί.

Στο ερώτημα πώς αντιλαμβάνεται η ίδια την αλληλεγγύη μεταξύ των εταίρων, υπενθυμίζει ότι υπάρχει και η ευθύνη του καθενός .

«Δεν έχει νόημα να υποσχόμαστε συνεχώς περισσότερα χρήματα, αλλά να μην αντιμετωπίζουμε τα αίτια του προβλήματος», τονίζει και διευκρινίζει ότι και η Γερμανία δεν πρέπει να ξεπεράσει το όριο, καθώς οι δυνατότητές της δεν είναι ανεξάντλητες, επιμένοντας παράλληλα και στην αρνητική στάση της όσον αφορά στην έκδοση ευρωομολόγου.

Την ίδια ώρα, πενήντα Γερμανοί οικονομολόγοι, με επιστολή τους προς την εφημερίδα «Ντι Τσάιτ» καλούν την κ. Μέρκελ να σταματήσει τα προγράμματα λιτότητας και να προχωρήσει στην έκδοση ευρωομολόγου.

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν επιβεβαιώνει τώρα αυτό που μέχρι χθες διεψεύδετο. Ότι δηλαδή ίσως χρειαστεί μεγαλύτερη συμμετοχή του δημόσιου τομέα στο δεύτερο πακέτο στήριξης της χώρας.

«Θα χρειαστούν περισσότερα χρήματα από το δημόσιο για να καλυφθεί το κενό χρηματοδότησης στο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας, αν οι ιδιώτες πιστωτές συμφωνήσουν να αναλάβουν ένα μέρος των απωλειών», είπε ο Ρεν από το Νταβός της Ελβετίας.

Επιπλέον, αν και ο υπουργός των Οικονομικών κ. Βενιζέλος διερρήγνυε τα ιμάτιά του ότι όλα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Ιανουαρίου, οπότε συνεδριάζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όλα δείχνουν πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να έχει συμβεί.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο στο περιθώριο του Συμβουλίου να υπάρξει, το βράδυ της Δευτέρας, και σύνοδος της ευρωζώνης ειδικά για την «ειδική περίπτωση».

Στην Ελλάδα πάντως, ο κ. Παπαδήμος πραγματοποιεί συναντήσεις για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση με τους υπουργούς της ευρισκόμενης σε διαλυτική κατάσταση κυβέρνησης.

Και ετοιμάζεται για τη συνέχεια της οπερέτας με άλλη μια συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς…