Σαββατοκύριακo
23-24  Ιανουαρίου 2021
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3779RSS FEED
Δερματολογία
21/12/2020

Δερματολογία είναι ο κλάδος της ιατρικής επιστήμης που ασχολείται με την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία των νοσημάτων του δέρματος, των τριχών και των νυχιών.

 

Η δερματολογία σήμερα αποτελεί μία από τις ταχύτερα εξελισσόμενες ιατρικές ειδικότητες, που συνδυάζει αρμονικά τo κλασικό κλινικό ρεπερτόριο με την κοσμετολογία (αισθητική ιατρική).

 

Το δέρμα μας, μαζί με τα εξαρτήματά του (τρίχες, νύχια) αποτελεί το μεγαλύτερο όργανο του ανθρωπίνου σώματος και περιβάλλοντάς το, προστατεύει τα εσωτερικά όργανα, ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος, αντανακλά την εσωτερική υγεία και καθορίζει την εξωτερική εμφάνιση.

 

Η κοσμητική ή αισθητική δερματολογία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της δερματολογίας.

 

Πρόκειται για τον κλάδο της δερματολογίας που σκοπό έχει να θεραπεύσει ατέλειες που, παρότι δεν απειλούν την υγεία, αποτελούν αισθητικό πρόβλημα και επιβαρύνουν την ψυχολογία ή την ποιότητα ζωής των ασθενών.

 

Εφαρμόζεται από εξειδικευμένους ιατρούς, κάποιες φορές με τη βοήθεια εξελιγμένων μηχανημάτων (π.χ. Laser).

 

Η αισθητική δερματολογία απευθύνεται σε άνδρες και γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας.

 

Καταστάσεις στις οποίες ενδείκνυται και εφαρμόζεται με επιτυχία η αισθητική δερματολογία είναι η ακμή, η ενδογενής ή εξωγενής γήρανση που εκδηλώνεται με την εμφάνιση των ρυτίδων και τη μείωση της ελαστικότητας του δέρματος, οι αγγειακές βλάβες, η ανεπιθύμητη τριχοφυΐα, αλλά και τα θηλώματα και οι σπίλοι.

 

Επιγραμματικά η κοσμητική δερματολογία προσφέρει λύσεις στην τριχοφυΐα, την αντιγήρανση, την ακμή και τις ουλές, τις ευρυαγγείες, ενώ αποτελεί σημαντικό εργαλείο και στην ανάπλαση του δέρματος.

 

Από την άλλη πλευρά, η κλινική δερματολογία είναι ένας κλάδος της σύγχρονης δερματολογίας, που βρίσκει ευρεία εφαρμογή στην καθημερινή μας ζωή.

 

Το πεδίο ενασχόλησής της συμπεριλαμβάνει τη διάγνωση και τη θεραπεία παθήσεων του δέρματος, των βλεννογόνων και των εξαρτημάτων αυτών δηλαδή των τριχών, των νυχιών, των σμηγματογόνων και ιδρωτοποιών αδένων.

 

Τα δερματικά νοσήματα χαρακτηρίζουν μια μεγάλη κατηγορία παθήσεων και προκαλούνται από μια σειρά αιτιών, όπως μικρόβια και μύκητες, μολύνσεις από ιούς, κληρονομικότητα, διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος, ψυχολογικούς ή περιβαλλοντικούς παράγοντες.

 

Μάθετε περισσότερα για τη δερματολογία στην ιστοσελίδα www.y-o.gr  στην κατηγορία «Δερματολογία».

 

www.y-o.gr