Παρασκευή
22 Φεβρουαρίου 2019
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3078RSS FEED
Με τα «νομίζω», «είχα ακούσει», «πιστεύω», «θεωρώ» κ.λπ., πίστεψαν ότι θα κατήγαγαν συντριπτική νίκη
Γράφει ο
Αθανάσιος Μπουρούνης

Η απόγνωση είναι κακός σύμβουλος. Επηρεάζει και θολώνει την κρίση του ανθρώπου. Δεν του επιτρέπει να δει με ψυχρή και καθαρή ματιά την κατάσταση και να πάρει τη σωστή απόφαση.

Η αγωνιώδης προσπάθεια της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει άμεσα την πολιτική ατζέντα των συλλαλητηρίων, της «καθαρής εξόδου» που στη συνέχεια έγινε «αυτόματη έξοδος» και των δημοσκοπήσεων που φέρνουν τον ΣΥΡΙΖΑ πίσω με διψήφιες διαφορές, οδήγησε τους αρμόδιους υπουργούς σε άστοχους, χοντροκομμένους και ποινικά κολάσιμους χειρισμούς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να φιλοτεχνήσει ένα σκηνικό, το οποίο θα μετατρεπόταν σε εντυπωσιακό λαϊκό υπερθέαμα στη Βουλή. Έτσι πίστευε ότι θα κατήγαγε συντριπτική νίκη επί των αντιπάλων του.

Επιπλέον θα ενδυόταν εκ νέου το φωτοστέφανο του χαμένου ηθικού του πλεονεκτήματος.

Σε κάθε περίπτωση δεν εκθέτεις έτσι απερίσκεπτα την αξιοπρέπεια και την πολιτική οντότητα δύο πρώην πρωθυπουργών και οκτώ υπουργών, επειδή κάποιοι «κουκουλοφόροι» με ελαφρότητα εκτόξευσαν κατηγορίες καφενειακού τύπου.

Η κυβέρνηση επέλεξε το δρόμο των σκανδάλων για να φτάσει στις εκλογές.

Ωστόσο, πρέπει να είναι σε τεράστιο πανικό σύμπασα η κυβέρνηση και κυρίως ο πρωθυπουργός, για να κάνει αλλεπάλληλες γκάφες και παράλληλα να  εμφανίζεται στη Βουλή μια δικογραφία γεμάτη αντιφάσεις, αοριστίες και φαιδρότητες.

Η βιασύνη και η πίεση με την οποίαν κινήθηκε η κυβέρνηση, εύλογα δημιουργούν πολλά ερωτηματικά, όπως:

Η παρουσία του κυβερνητικού εκπροσώπου στον Άρειο Πάγο και η διαβίβαση αμέσως μετά της δικογραφίας στη Βουλή.

- Η σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου για το χειρισμό της υπόθεσης, πριν πάει η δικογραφία στη Βουλή.

- Η δήλωση του κ. Κοντονή ,ότι ο φάκελος θα διαβιβαστεί στη Βουλή κατ’ εντολή του πρωθυπουργού, ενώ το Σύνταγμα αναφέρει ρητά ότι  αυτού του είδους οι  δικογραφίες διαβιβάζονται στη Βουλή αμελλητί.

Η δήλωση του κ. Παπαγγελόπουλου ότι  δηλαδή πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους, ενώ δεν μπορούσε να γνωρίζει θεσμικά και νόμιμα το περιεχόμενο της δικογραφίας.

- Η θεσμικά αδιανόητη δημόσια δήλωση του κ. Πολλάκη ότι γνωρίζει τους «προστατευόμενους» μάρτυρες, οι οποίοι είναι στελέχη της Novartis.

- Οι χειρισμοί της εισαγγελέας διαφθοράς κ. Τουλουπάκη, η οποία χαρακτήρισε τους τρείς μάρτυρες, ως μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος (προστατευόμενους), δίχως τη σύμφωνη γνώμη του Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος εποπτεύει το έργο των εισαγγελέων διαφθοράς.

- Η δήλωση του κ. Τσίπρα ότι ενώ ο ίδιος έχει λευκό ποινικό μητρώο, κάποιων άλλων τα ονόματα αναφέρονται σε «κακουργηματικές δικογραφίες», μη αναγνωρίζοντας γι’ αυτούς το κριτήριο της αθωότητας και ξεχνώντας ότι «τους άλλους» ενέπλεξαν οι καταθέσεις γνώμης και όχι γνώσης των προστατευόμενων μαρτύρων.

Τώρα τρέχουν και δε φτάνουν.

Ο πρωθυπουργός θορυβημένος, διεμήνυσε τώρα να πέσουν οι τόνοι. Αντελήφθησαν ότι έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση, σε πολύ σύντομο χρόνο θα μιλούμε για σκάνδαλο ΣΥΡΙΖΑ.

Το αποτέλεσμα στην υπόθεση της Novartis, ήταν ανάλογο της «δεξιοτεχνίας» των κυβερνητικών χειρισμών.

Αντί να δημιουργήσει συζητήσεις του τύπου «ποιος και πόσα πήρε», δημιούργησε αγωνία για το ποια θα είναι η επόμενη κυβερνητική γκάφα που θα διαρρεύσει.

Τελικά, η προσπάθεια της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ να σπιλώσει την υπόληψη πολιτικών της αντιπάλων, φαίνεται πως γίνεται τελικά μπούμερανγκ.

 

-Ο κ. Αθανάσιος Μπουρούνης είναι Επίτιμος Δ/ντής Σχολικής Μονάδας Δ. Ε.