Πέμπτη
24 Ιανουαρίου 2019
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3049RSS FEED
Η επιδείνωση των προβλημάτων οδηγεί σε απογοήτευση και οργή
Γράφει ο
Αθανάσιος Μπουρούνης

       Τα μηνύματα των καιρών, γεμίζουν τον εθνικό μας ορίζοντα με μαύρα σύννεφα.

       Η πράξη δείχνει, ότι η επιδείνωση των προβλημάτων οδηγεί σε περισσότερη απογοήτευση και περισσότερη οργή.

       Η αλήθεια όμως είναι ότι οι χώρες βρίσκονται σε μεγάλη παρακμή, όταν οι θεσμοί τους είναι αδύναμοι,  οι ηγέτες τους είναι κατώτεροι των περιστάσεων και επί πλέον, δείχνουν ανεπάρκεια στην πραγματική πολιτική και την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων.

       Η κυβέρνηση φαίνεται να αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες στη διαχείριση των τρεχουσών κρατικών υποθέσεων. Εμφανίστηκε να τα «κάνει θάλασσα» στις πρώτες σοβαρές δυσκολίες, ενώ ο κίνδυνος μιας εθνικής περιπέτειας είναι εμφανής.

       Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ ο κίνδυνος ενός θερμού  επεισοδίου με την Τουρκία, είναι προ των πυλών.

       Και τούτο διότι δεν είναι μόνο ο Ερντογάν απρόβλεπτος. Ολόκληρη η Τουρκία είναι απρόβλεπτη, αφού σχεδόν όλα τα κόμματα της γειτονικής  χώρας ανταγωνίζονται σε εθνικισμό και παραληρούν με πρωτοφανή επιθετικότητα, πιέζοντας για κατάργηση της Συνθήκης της Λωζάνης και αρπαγή εδαφών από τις διπλανές χώρες.

        Υπάρχει η λογική που λέει ότι η τακτική της υποχώρησης, φθίνει την ικανότητα για αντίσταση, καθώς επίσης ότι γεννάει αδιαφορία και αποδοχή του μη ανεκτού.

       Υπάρχει ωστόσο και η λογική που λέει ότι απαντώντας με βία στη βία, υιοθετείς  τη λογική του αντιπάλου.

       Αυτό που είναι σίγουρο, είναι ότι οι δημοκρατίες πρέπει να διαθέτουν απέναντι στην επιθετικότητα την οργανωμένη άμυνα.

       Να συμφωνήσουμε λοιπόν, ότι το πλεονέκτημα μιας χώρας είναι η ενότητα και η συσπείρωση σε έναν εθνικό στόχο.

       Να συμφωνήσουμε επίσης, ότι το μειονέκτημα  μιας πολιτείας είναι ο διχασμός του λαού, καθώς και η έλλειψη στρατηγικής.

       Όσο ο διχασμός βαθαίνει, τόσο τα εθνικά συμφέροντα  και οι αδικίες που το έθνος φέρεται να υφίσταται, παρουσιάζονται ως κυρίαρχα προβλήματα.

       Με βάση αυτές τις διαπιστώσεις, είναι επιτακτική ανάγκη να διαμορφώσουμε ένα ισχυρό εθνικό μέτωπο απέναντι στις προκλήσεις που μας ζώνουν και στα μαύρα σύννεφα που μας πλακώνουν.

       Εάν οι σοβαρές πολιτικές δυνάμεις της χώρας, με πρώτη την κυβέρνηση, δεν επιδιώξουν μια ελάχιστη εθνική συνεννόηση, πιθανόν να εκτεθούμε σε θανάσιμους κινδύνους.

       Είναι γεγονός ότι η εξωτερική  και αμυντική πολιτική της χώρας, πρέπει να διαμορφώνεται σταδιακά και σε κλίμα συναίνεσης.

       Ωστόσο, είναι χαώδης η συγκρουσιακή στρατηγική και η διχαστική μικροπολιτική της κυβέρνησης, έναντι των πολιτικών της αντιπάλων. Το πνεύμα συνεννόησης και σύνεσης  των κομμάτων, φαίνεται να έχει χαθεί.

       Διότι δεν μπορείς το πρωί να ζητάς συναίνεση από αυτούς που το βράδυ αναθεματίζεις.

       Είναι όμως απολύτως σαφές και δεν επιδέχεται αμφισβήτηση, ότι στα θέματα Εθνικής Ασφάλειας απαιτείται δημιουργία Εθνικού Μετώπου.

       Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, το αυτονόητο καθίσταται επιτακτική ανάγκη.

       Η σχέση μας με την Τουρκία έχει υπαρξιακά χαρακτηριστικά. Την ώρα που ο Ερντογάν εκτραχύνεται, επιβάλλεται η συνεννόηση και η συναίνεση.

       Απαιτείται η διαμόρφωση μακρόπνοης στρατηγικής, που θα υπερβαίνει κόμματα και κυβερνήσεις, που θα στηρίζεται σε επιστημονικό βάθος, σε υπερκομματική ανάλυση και εμπειρία.

       Η σύσταση για την Ελλάδα Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, όπως τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν, αποτελεί αυτονόητη αναγκαιότητα.

 

-Ο κ. Αθανάσιος Μπουρούνης είναι Επίτιμος Δ/ντής Σχολικής Μονάδας Δ. Ε.