Παρασκευή
19 Απριλίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4961RSS FEED
Πού τον βρήκαν τον υπουργό θελημάτων ;
Γράφει ο
Ευάγγελος Λαζαρίδης

Είχα την εντύπωση ο τακτικός προϋπολογισμός θα οριοθετηθεί, θα σταθεί απέναντι στην όποια περιττή δαπάνη που δε θα είχε ανταποδοτική ωφέλεια, λάθος μου!

Ξέχασα την αριστερά την οποία ζήσαμε από το 1940  και μετά. Έψαχνε ωφέλειες της. και μάλιστα από τον ενεργό πληθυσμό.

Θα πάω ένα χρόνο πίσω.

Παρακολούθησα τις συνεδριάσεις της Βουλής των Ελλήνων (05/04), ερωτήσεις βουλευτών προς τους αρμόδιους υπουργούς, θα σταθώ σε ερώτηση του (τότε) Βουλευτή της Ν.Δ. κ. Ανδρέα Ψυχάρη προς τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης  κ. Αντώνη Μανιτάκη.

Ο Βουλευτής κ. Ψυχάρης με ερώτηση του ζητούσε να μάθει, από τον υπουργό κ. Μανιτάκη, τι έκανε με τους ασυνεπείς δημοσίους υπαλλήλους, επανήλθε στην ερώτηση του, γιατί δεν είχε πάρει απάντηση.  

Συγκεκριμένα, για τους ασυνεπείς και μη πειθαρχικούς υπαλλήλους ο κ. Ψυχάρης είχε ζητήσει, από τον υπουργό, να μάθει πόσοι είναι και τι πρόκειται να κάνει -ο υπουργός- με επιστολή του από τον Οκτώβριο του 2012, τον αγνόησε ο υπουργός, δεν πήρε καμία απάντηση, επανήλθε ο (τ.) Βουλευτής για να ρωτήσει τον υπουργό: τι και αν θα κάνει κάτι με αυτούς!

Ο κ. Ψυχάρης, στη δευτερολογία του, διευκρίνισε στον υπουργό ότι είναι σχετικός με τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, υπηρέτησε 21 χρόνια ως Πρόξενος σε δύο Προξενεία μας, χειρίστηκε θέματα «επίορκων» υπαλλήλων, μπορεί να έχει άποψη εις ότι αφορά τη λειτουργία του κράτους, τη συνέπεια των υπαλλήλων οι οποίοι  αμείβονται για τη δουλεία που κάνουν και πρέπει να το υπηρετούν, για το καλό της χώρας, για την εξυπηρέτηση των πολιτών. Επί του θέματος, είπε ευθέως στον υπουργό ότι δε βοηθάει στην προσπάθεια της κυβέρνησης να προχωρήσει, δημιουργεί προβλήματα στις διαπραγματεύσεις με τους αρμοδίους της ευρωζώνης.

Ακολούθησε η απάντηση του υπουργού, ο οποίος περιήλθε γύρω από το θέμα των «επίορκων» υπαλλήλων, όταν ανέλαβε το υπουργείο δεν βρήκε τίποτα το έψαξε, στοιχεία του έδωσε ο επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης, ότι συνέστησε 70 πειθαρχικά συμβούλια, τα οποία θα αρχίσουν να συνεδριάζουν, μέχρι τώρα έχουν μετρηθεί οι «κακοί» κατά κατηγορία υπαιτιότητας σε 1600+300+320+129, μέχρι σήμερα βρέθηκαν επίορκοι 28, τα πειθαρχικά τους έκριναν αποβλητέους.

Δήλωσε με έμφαση δεν είναι δουλειά του υπουργού να απολύει υπαλλήλους, αυτό θα το κρίνουν τα πειθαρχικά συμβούλια, λες και η χώρα δεν έχει πρόβλημα με την ποσότητα των υπαλλήλων του δημόσιου και τις δαπάνες, δεν έχει αντιληφθεί ο υπουργός ότι κινδυνεύει/σε η Ελλάδα να βρεθεί εκτός ευρωζώνης, εκτός ευρώ, κάθε φορά η εκταμίευση ποσών για την Ελλάδα εξαρτάται από την υλοποίηση των συμφωνηθέντων της κυβέρνησης με τη τρόικα.

Μετά από τα λεχθέντα, από τον υπουργό και τον ερωτώντα Βουλευτή, θέλω να αναφερθώ στο θέμα: έχω τη σχετική εμπειρία, μπορώ να έχω άποψη μέσα από τη δημόσια διοίκηση, την παρουσία και τη συνέπεια των υπαλλήλων, υπηρέτησα σε ανώτατους βαθμούς της υπαλληλικής  ιεραρχίας, χειρίστηκα θέματα άριστων, εργατικών αλλά και οκνηρών υπαλλήλων, φρόντιζα να μάθω τον αριθμό των υπαλλήλων οι οποίοι εργάζονται στο υπουργείο, διάβαζα τις κρίσεις των υπαλλήλων για τα προηγούμενα χρόνια υπηρεσίας, τους τίτλους σπουδών τους.

Δεν είμαι από αυτούς που μέμφονται τους δημόσιους υπαλλήλους ως οκνηρούς, η δημόσια διοίκηση, στη μέγιστη της πλειονότητα, έχει άξιους υπαλλήλους, οι απολύσεις δεν έχουν να κάνουν με την αξιοσύνη των υπαλλήλων, αλλά τη δαπάνη του τακτικού προϋπολογισμού για τους υπηρετούντες στο δημόσιο υπαλλήλους.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, από την ημέρα ανάληψης της ευθύνης του υπουργείου, δεν έκανε απολύτως τίποτα, πέρα του να ωραιοποιεί/τρενάρει πρωτοβουλίες του τις οποίες κανείς δεν τις το ζήτησε. Του ζήτησαν οι δανειστές μας, η Κομισιόν, η Ευρωζώνη, η Ζώνη του ευρώ να απολυθεί αριθμός υπαλλήλων οι οποίοι υπηρετούν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Από τις πρωτοβουλίες του καμία απολύτως δεν αποδείχθηκε χρήσιμη, δεν είναι και δεν ήταν το ζητούμενο, συνεχώς ψάχνει ο υπουργός να πιαστεί από επιχειρήματα άοσμα/από κάπου προκειμένου να κερδίσει χρόνο για να μη ενοχληθεί η δεξαμενή πολιτικών ωφελημάτων τις οποίες προσδοκά, για τον δικό του πολιτικό χώρο. Αλλιώς δε δικαιολογείται μόνο ο ιδιωτικός τομέας δραστηριοτήτων να έχει πάνω από 1.200.000 άνεργους, οι νέες ηλικίες δεν βρίσκουν δουλειά, άνεργοι είναι νέοι κατά 60%, ο υπερφορτωμένος τομέας του δημοσίου ούτε ένα απολυμένο έχει να δείξει για δείγμα το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έκανε μεταρρυθμίσεις, απολύθηκε ένας  δημόσιος υπάλληλος. 

Θέλω να θυμίσω στον υπουργό – τότε και τον όποιο αντικαταστάτη του προηγούμενου -  Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης οι καταστάσεις τις οποίες ζει η χώρα, ζουν οι πολίτες, οι μισθωτοί, οι εργαζόμενοι γενικώς, οι συνταξιούχοι, με εμφανή και ιδιαίτερα πιεστική την παρουσία της Κεντρικής Κυβέρνησης (ενωμένης) Ευρώπης - Ε.Ε., Ευρωζώνης με έδρα της Βρυξέλες. Χρωστάμε τα μαλλιοκέφαλα μας ως χώρα, τα ποσά έπιασαν κορυφή  το χρέος του δημοσίου ακούμπησε κορυφή, τραβάει την ανηφόρα, δεν είναι τα ποσά για παίξιμο.

Το κούρεμα δεν το μετράω, δεν το πλήρωσε ο υπουργός, τα μέλη της κυβέρνησης, το πλήρωσαν άλλοι και θα τα διεκδικήσουν να τους επιστραφούν τα λεφτά, και πρέπει να τους επιστραφούν. Τα λεφτά που χρωστάμε πρέπει να τα βρούμε και να  πληρώσουμε αυτά που χρωστάμε, μπαταξήδες δεν θα γίνουμε γιατί άλλοι σκέφτονται αλλιώτικα. Την κατάσταση «μας» δεν τη διαχειριζόμαστε «εμείς», τη διαχειρίζονται οι αρμόδιοι από της Βρυξέλες, δεν είναι η εποχή για πεχλιβάνηδες και νταήδες, σε όποιον του αρέσει και για όποιον δεν του αρέσει, η αλήθεια είναι μια η αριστερά εξυπηρετεί δικά της λιβάδια.