Όσοι ισχυρίζονται πως είναι δυνατόν μια χώρα όπως η Ελλάδα, με μεγάλο χρέος και πολλές παθογένειες να επιστρέψει στις συνήθειες του παρελθόντος και να συνεχίζει να ζει όπως παλιά κλείνοντας τα μάτια στα προβλήματα, απλώς λένε ψέματα και παραπλανούν τον λαό.
Πώς θα ήταν άλλωστε δυνατόν να συμβεί κάτι τέτοιο τη στιγμή που όχι μόνο ολόκληρη η Ευρώπη, αλλά ολόκληρος ο κόσμος εξακολουθούν να ζουν τις συνέπειες της κρίσης;
Πώς θα ήταν δυνατόν, όταν ολόκληρη η Ευρώπη βρίσκεται σε πρόγραμμα και δεσμευμένη να τηρεί ευλαβικά το Σύμφωνο Σταθερότητας;
Πώς θα ήταν δυνατόν η Ευρώπη να αποδεχθεί στους κόλπους της μια χώρα που θα αποφάσιζε να μην τηρεί τίποτε;
Πριν από λίγες ημέρες, ακόμη και η Φινλανδία έχασε την κορυφαία βαθμολογία της από τους οίκους αξιολόγησης καθώς ο Standard & Poor's την υποβάθμισε από το ΑΑΑ στο ΑΑ+, επικαλούμενος τα επίμονα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ελσίνκι όσον αφορά στην οικονομική ανάπτυξη.
Η φινλανδική οικονομία αναμένεται ότι θα συρρικνωθεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά φέτος και ότι θα παρουσιάσει μικρή ανάκαμψη το 2015.
Αυτή τη στιγμή, την κορυφαία αξιολόγηση διατηρούν μόνο δύο χώρες – η Γερμανία και το Λουξεμβούργο.
Όχι χωρίς θυσίες. Στη Γερμανία οι μηχανοδηγοί των Γερμανικών Σιδηροδρόμων (Deutsche Bahn) σε ολόκληρη τη χώρα, κατέβηκαν στην πρώτη παγγερμανική απεργιακή κινητοποίηση τους από το 2011.
Στο Βέλγιο, μετά από τέσσερις μήνες διαπραγματεύσεων, τέσσερα κόμματα κατέληξαν σε συμφωνία για τον σχηματισμό μιας κεντροδεξιάς κυβέρνησης και για πρώτη φορά μετέχουν στην κυβέρνηση μέλη του αυτονομιστικού, φλαμανδικού κόμματος N-VA.
Η συμφωνία περιλαμβάνει και το δημοσιονομικό πλαίσιο που θα οδηγήσει σε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2018 και σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
Στα μέτρα που αναμένεται να προωθηθούν περιλαμβάνεται και η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 66 χρόνια το 2025 και στα 67 το 2030, αλλά και «ισχυρά μέτρα αλληλεγγύης».
Εάν το μέτρο της αύξησης του ορίου ηλικίας υιοθετηθεί, το Βέλγιο θα ενταχθεί στον μακρύ κατάλογο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν αυξήσει το όριο συνταξιοδότησης εν μέσω της κρίσης κρατικού χρέους, με στόχο τον περιορισμό των ελλειμμάτων.
Ήδη από τον περασμένο Ιούλιο, η γαλλική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε συμπληρωματικό προϋπολογισμό που προβλέπει επιπλέον περικοπές δαπανών 4 δις ευρώ – με παράλληλες φοροελαφρύνσεις για 4 εκ νοικοκυριά.
Ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός προβλέπει μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3,8% του ΑΕΠ το τρέχον έτος και κάτω από το 3% την επόμενη χρονιά, το όριο δηλαδή που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ.
Τον ίδιο μήνα, το πορτογαλικό κοινοβούλιο ενέκρινε νέες προσωρινές περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων άνω των 1.500 ευρώ, οι οποίες όπως εκτιμά η κυβέρνηση θα επιτρέψουν στην χώρα να τηρήσει φέτος το στόχο να μειωθεί το δημόσιο έλλειμμα στο 4% του ΑΕΠ.
Το νέο πακέτο δημοσιονομικών μέτρων προβλέπει επίσης μια έκτακτη εισφορά από 2% έως 3,5% η οποία θα επιβληθεί στους δικαιούχους των συντάξεων που ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ, αλλά και μια αύξηση από 0,2% έως 11,2% των κοινωνικών επιδομάτων των μισθωτών, καθώς επίσης και μια αύξηση 0,25% του υψηλότερου ΦΠΑ, στο 23,25%.
Η Σερβία συζητά αναθεώρηση του προϋπολογισμού της και σειρά μέτρων στον δημόσιο τομέα, ενώ αποφασίστηκε να μην επιβαρυνθεί με πρόσθετη φορολόγηση ο ιδιωτικός τομέας.
Σε αναθεώρηση του προϋπολογισμού προχωρά και η Κροατία, με περικοπές επίσης στον δημόσιο τομέα.
Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Μπορίς Λάλοβατς, ανέφερε ότι περισσότερα από 20.000 άτομα στην κρατική διοίκηση και τον δημόσιο τομέα λαμβάνουν μισθό άνω των 10.000 κούνα τον μήνα (1.308 ευρώ), ενώ περί τους 150.000 εργαζομένους στον ίδιο τομέα αμείβονται έναντι 5.500 κούνα (720 ευρώ).
Την ίδια ώρα, ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα κυμαίνεται από 3.000 ως 4.000 κούνα (393-523 ευρώ), κάτι που η κυβέρνηση θέλει να αλλάξει με αύξηση των μισθών των ιδιωτικών υπαλλήλων.
Η Αυστραλία προχωρά σε δρακόντειες περικοπές, απολύσεις χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, επιβολή φόρου σε υψηλόμισθους για την μείωση των ελλειμμάτων, αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 70 χρόνια, έξτρα φόρο στα υγρά καύσιμα αλλά και σε μια σειρά άλλων τελών για υγεία και παιδεία.
Στη Βρετανία, αποφασίστηκαν νέες δημοσιονομικές περικοπές ύψους 25 δισεκατομμυρίων λιρών (30 δισεκατομμυρίων ευρώ) μετά τις επόμενες εκλογές που είναι προγραμματισμένες για το 2015.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η Βρετανία αναμένεται να έχει ένα «μικρό» πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της το 2018-2019, δηλαδή «ένα χρόνο νωρίτερα» απ’ ό,τι είχε προβλεφθεί τον Μάρτιο, ενώ για το οικονομικό έτος 2013-2014 αναμένεται έλλειμμα 6,8%.
Στις ΗΠΑ, ήδη από τον Δεκέμβριο του 2013, ο πρόεδρος Ομπάμα υπέγραψε τη διετή συμφωνία για τον προϋπολογισμό των Ηνωμένων Πολιτειών που επετεύχθη μεταξύ των δυο παρατάξεων Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών στο Κογκρέσο νωρίτερα αυτό το μήνα.
Ο νόμος, που ψηφίστηκε από τη Γερουσία, οδήγησε σε αυτόματη περικοπή των δαπανών και τη μείωση του κινδύνου της εκ νέου διακοπής λειτουργίας της κυβέρνησης όπως είχε συμβεί τον Οκτώβριο του 2013, αναστατώνοντας τη ζωή χιλιάδων δημόσιων υπαλλήλων από το κλείσιμο πολλών οργανισμών.