Παρασκευή
1 Δεκεμβρίου 2023
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4821RSS FEED
ΥΠΕΓΡΑΦΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟΞεκινάει η περιβαλλοντική αποκατάσταση του Ασωπού
31/07/2014

Προγραμματική Σύμβαση για την υλοποίηση του έργου «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Υδατικών Συστημάτων της περιοχής Ασωπού» υπέγραψαν ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Νίκος Ταγαράς, ο πρόεδρος του ΔΣ και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, Αντώνης Βαρθολομαίος και ο δήμαρχος Τανάγρας, Ευάγγελος Γεωργίου.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο σχέδιο περιβαλλοντικής αποκατάστασης της επόμενης περιόδου συνολικού προϋπολογισμού 37.600.000 ευρώ, που θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του τρέχοντος ΕΣΠΑ (2007- 2013) και του ΣΕΣ της επόμενης προγραμματικής περιόδου (2014- 2020).

«Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε ολιστικά τα πραγματικά προβλήματα που επηρεάζουν το περιβάλλον, την κοινωνική συνοχή και την οικονομία, εξαιτίας ενός τεράστιου και σύνθετου περιβαλλοντικού προβλήματος», δήλωσε ο κ. Ταγαράς.

«Αποδεικνύουμε σήμερα στην πράξη ότι έχουμε ουσιαστική και με συγκεκριμένο περιεχόμενο βούληση για την προστασία του περιβάλλοντος και την αποκατάσταση των περιβαλλοντικών ζημιών και μέσω αυτών, για το καλό του κοινωνικού συνόλου», πρόσθεσε.

Επίσης, ο κ. Ταγαράς είπε: «Προτείνουμε μία λύση στο χρόνιο πρόβλημα του Ασωπού, με την οποία όλοι στην περιοχή κερδίζουν. Και μαζί κερδίζει η χώρα, διότι το πρόβλημα στον Ασωπό είναι εθνικό πρόβλημα».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Τανάγρας Ευάγγελος Γεωργίου χαρακτήρισε την 30η Ιουλίου «ιστορική ημέρα» για τον δήμο, τονίζοντας πως «με τη σύμβαση που υπογράψαμε σήμερα, λύνουμε βασικά προβλήματα υδροδότησης για κάθε χρήση. Τα έργα θα δώσουν τη δυνατότητα να έχουμε καθαρό νερό, είτε για αστική, είτε για περιβαλλοντική χρήση».

Ο κ. Βαρθολομαίος, ανέφερε ότι «η τεχνογνωσία και η κοινωνική ευαισθησία της ΕΥΔΑΠ εκφράζεται έμπρακτα στο καυτό θέμα του Ασωπού, με στόχο την προστασία και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος της περιοχής».

Πιο αναλυτικά, η προγραμματική σύμβαση προβλέπει την κατασκευή κεντρικής μονάδας επεξεργασίας νερού, νέο δίκτυο τροφοδοτικών αγωγών, από τη νέα μονάδα μέχρι τις δεξαμενές των οικισμών, και κατασκευή νέων κεντρικών αγωγών διανομής για την ορθολογικότερη διανομή ποσίμου νερού στους οικισμούς Σχηματάρι, Οινόφυτα, Οινόη και Δήλεσι, αλλά και στη βιομηχανική περιοχή Σχηματαρίου- Οινοφύτων.

Ένα δεύτερο έργο για την περιβαλλοντική ανάκτηση του υπόγειου υδροφορέα, θα αφορά την κατασκευή νέου χαλύβδινου αγωγού μήκους περίπου 5.400 μέτρων και θέσεις υδροληψίας ανά 300 έως 500 μέτρα, για ημερήσια παροχή 20.000 κυβικών μέτρων νερού.

Ο κεντρικός αγωγός θα είναι υπό πίεση και θα σχεδιαστεί ώστε να είναι δυνατή η σύνδεσή του με συμπληρωματικό δίκτυο δευτερευόντων αγωγών για τη διάχυση ανεπεξέργαστου νερού από τα υδραγωγεία της ΕΥΔΑΠ, σε περιοχές του Αγίου Θωμά και των Οινοφύτων, έκτασης 20 τετραγωνικών χιλιομέτρων, με σκοπό τον εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφορέα και τη σταδιακή περιβαλλοντική ανάκτησή του.

Στόχοι του έργου είναι η αποτελεσματική διαχείριση των υδατικών συστημάτων, επιφανειακών και υπογείων στην περιοχή του Ασωπού και η παροχή καθαρού νερού στους χρήστες ύδατος, κατοίκους και εργαζόμενους για κάθε χρήση, αστική, βιομηχανική, ή αγροτική.

Επίσης, είναι δυνατόν να επιτευχθεί η διασφάλιση καλής ποιότητας και επαρκούς ποσότητας ύδατος στις βιομηχανίες, ιδίως τροφίμων, αλλά και στους αγρότες σε μία περιοχή που εδώ και χρόνια υπάρχει μόλυνση των υπογείων υδάτων από χημικές ουσίες, όπως το εξασθενές χρώμιο κ.ά, αλλά και μειωμένη κάλυψη σε ύδρευση.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, οι μελέτες για την κατασκευή του έργου πρόκειται να ξεκινήσουν εντός του φθινοπώρου του 2014, ενώ η ολοκλήρωσή του προγραμματίζεται μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018.