Σαββατοκύριακo
23-24  Φεβρουαρίου 2019
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3079RSS FEED
Πολιτικά πρόσωπα και «κύκλοι»
Γράφει ο
Νίκος Ερρ. Ιωάννου

Το σύγχρονο Ελληνικό Κράτος συμπληρώνει μετά από λίγα χρόνια δύο αιώνες ζωής.

Σίγουρα κάποιοι, μπορούν άνετα να απαριθμήσουν τα ονόματα των Πρωθυπουργών της Ελλάδος και οι υπόλοιποι, με το πάτημα ενός κουμπιού, τους έχουμε όλους μπροστά μας. Αποτελεί, ως εκ τούτου, μεγάλη τιμή και διάκριση να επιλεγεί κάποιος να υπηρετήσει αυτό το αξίωμα. Το πώς θα ανταποκριθεί, τι πέτυχε ή τι έχασε είναι θέματα που θα τα κρίνει η Ιστορία.

Είθισται πάντως, ακόμη και μετά το πέρας της θητείας τους, να θεωρούνται σημαντικοί παράγοντες της δημόσιας ζωής και να συμμετέχουν σε όργανα και συσκέψεις κυρίως στη διαχείριση κρίσεων. Είναι δε άκρως απίθανό, να προβεί σε κάποια δήλωση ή διάβημα πρώην πρωθυπουργός ή πρόεδρος και να μην προβληθεί τουλάχιστον προς συζήτησιν.

Τα τελευταία χρόνια όλο και πιο συχνά κάνουν την εμφάνισή τους με δηλώσεις στα μέσα μαζικής επικοινωνίας, «κύκλοι» του δείνα ή του τάδε.

Επειδή αυτό το φαινόμενο εμφανίζεται συχνά πυκνά σε σχέση με πολιτικό, συνεχιστή εμβληματικού πολιτικού ονόματος στην Ελληνική Ιστορία των τελευταίων 6-7 δεκαετιών, προσπάθησα να ιχνηλατήσω την αντίδραση, τόσο θερμών υποστηρικτών του, όσο και πολεμίων του.

Ανεξαρτήτως των μεταξύ τους διαφορών στη εκτίμηση του συγκεκριμένου προσώπου, η αποδοκιμασία τους με την τακτική των «κύκλων» ήταν ταυτόσημη.

Οι μεν, λένε «τον στηρίξαμε, πιστεύουμε σ’ αυτόν και προσδοκούμε στην δυναμική επάνοδό του. Γιατί αφήνει τον πάσα ένα να εμφανίζεται σαν εκπρόσωπός του;»

Οι δε λένε «τι περιμένεις από άνθρωπο που φιλοδοξεί να επανέλθει, να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή της χώρας και δεν κάνει τον κόπο να λάβει μία επώνυμη θέση, όταν ο κόσμος καίγεται;»

Ως μη πολιτικός δεν μπορώ να εισχωρήσω στον τρόπο σκέψεως των επαγγελματιών του είδους, αλλά θεώρησα υποχρέωσή μου να καταθέσω αυτή την μαρτυρία γιατί, ειδικά ο συγκεκριμένος τέως Πρωθυπουργός πιστεύω ότι έχει και την ικανότητα και τη δυνατότητα να εκφράσει μόνος τις απόψεις του και οι «κύκλοι» μάλλον ζημιά του προκαλούν.

Δεν μπορώ να μην αναφέρω τουλάχιστον δύο εκδοχές σχετικά με τον κύκλο. Η μία αφορά την περίπτωση που κάποιοι στοιχίζονται γύρω από κάποιον ή κάτι που θέλουν να προστατεύσουν και η άλλη την κυκλωτική κίνηση αυτών που θέλουν να απομονώσουν και να εξουδετερώσουν κάποιον.