Πέμπτη
26 Δεκεμβρίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 5212RSS FEED
ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΟΥΠαρίσι και Ρώμη οι πιο επιβαρυμένες ατμοσφαιρικά πόλεις
14/05/2016

Το καμπανάκι του κινδύνου κρούει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καθώς η ατμοσφαιρική ρύπανση των πόλεων, παγκοσμίως, έχει αυξηθεί σε ανησυχητικό βαθμό.

Συγκεκριμένα, τα υψηλότερα επίπεδα καταγράφονται στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ασία.

Σε έκθεση του ΠΟΥ αναφέρεται ότι «σχεδόν το 80% των κατοίκων των αστικών περιοχών εκτίθεται σε επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης που δεν τηρούν τα όρια ασφαλείας. Αν και πλήττονται όλες οι περιοχές του κόσμου, οι κάτοικοι των πόλεων χαμηλού εισοδήματος είναι αυτοί που υφίστανται τις περισσότερες συνέπειες». 

Σύμφωνα με την έκθεση, το 98% των πόλεων που έχουν περισσότερους από 100.000 κατοίκους στις χώρες χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος δεν τηρούν τις κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ σε σχέση με την ποιότητα του αέρα. Στις χώρες υψηλού εισοδήματος, το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 56%. 

Από τη σύγκριση των επιπέδων των λεπτομορίων σε 795 πόλεις 67 χωρών, προέκυψε ότι τα παγκόσμια επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε αστικό περιβάλλον αυξήθηκαν κατά 8% μεταξύ 2008 και 2013. 

Τα υψηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης παρατηρήθηκαν στις χώρες χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος της ανατολικής Μεσογείου και της νοτιοανατολικής Ασίας, όπου τα μέσα ετήσια επίπεδα είναι συχνά πενταπλάσια έως και δεκαπλάσια των ανώτατων ορίων του ΠΟΥ. Οι χώρες χαμηλού εισοδήματος της περιοχής του δυτικού Ειρηνικού τις ακολουθούν από κοντά. 

Σύμφωνα με τον πίνακα που έχει καταρτίσει ο ΠΟΥ, το Ριάντ, το Νέο Δελχί, το Κάιρο και το Πεκίνο συγκαταλέγονται στις πόλεις όπου η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι η πλέον επιβαρυμένη σε ΜΡ10.

Στη Ευρώπη, Παρίσι και Ρώμη είναι πιο επιβαρυμένες ατμοσφαιρικά πόλεις σε σχέση με το Λονδίνο και τη Γενεύη. Στην Ευρώπη, τα επίπεδα συγκέντρωσης ΜΡ10 και ΜΡ2,5 είναι ουσιαστικά τα ίδια στο Λονδίνο και τη Γενεύη, ενώ είναι ελαφρώς υψηλότερα στο Παρίσι και την Ρώμη.