Δευτέρα
14 Ιουνίου 2021
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3921RSS FEED
Επιδημιολογικά δεδομένα για Covid-19 (Μέρος Β)
Γράφει ο
Νίκος Καλλιακμάνης

 

Ερευνητικές μονάδες, εργαστήρια στο San Francisco δημιούργησαν ένα καινούργιο test διάγνωσης του Cov-19 που στηρίζεται στην επεξεργασία του γονιδίου (
Cas-12 γονίδιο).

Διαθέτει ευαισθησία και ειδικότητα  συγκρινόμενη (Dectectr Assay) με Test PCR με αποτελέσματα οπτικά εμφανή και γρήγορα (εντός 30΄-40΄).

 


Η ανάλυση των αποβλήτων υδάτων στο Παρίσι απέδειξε την επιδημική παρουσία του Cov-19 σε αυτά πριν ακόμα προκαλέσουν, προσβoλή από τον ιό σε ανθρώπους.

 


Στην Αυστραλία, επιστημονικές παρατηρήσεις έχουν αποδείξει ότι υφίστανται 7 μη διαγνωσμένες περιπτώσεις λοίμωξης του Cov-19 για κάθε 40 που γίνεται διάγνωση.

 


Τα καινούργια νέα, πληροφορίες για την αποτελεσματικότητα χορήγησης της χλωροκίνης είναι απογοητευτικά.

Η χρήση λοιπόν της υδροξοχλωροκίνης με ή χωρίς παράλληλη χορήγηση azithromycin μείωσαν την θνητότητα στον άρρωστο με Cov-19 αλλά παράλληλα αύξησαν την θνητότητα σε ασθενή με χορήγηση θεραπείας αποκλειστικά με υδροξυχλωροκίνη.

 


Τονίζεται η μεγαλύτερη διάδοση του ιού ότι αυτή γίνεται όταν τραγουδάει  κάποιος παρά όταν μιλάει.

 


Παίζει κάποιο ρόλο για την λοίμωξη από τον ιό ή ομάδα του αίματος που έχει ο καθένας μας;

Στατιστικά στοιχεία αναφέρουν ότι :

ΟΜΑΔΑ ΑΙΜΑΤΟΣ Α : Πιθανότητα μόλυνσης 20% από COVID-19.

ΟΜΑΔΑ ΑΙΜΑΤΟΣ Ο : Έχει μικρότερη πιθανότητα μόλυνσης συγκριτικά με τις άλλες ομάδες αίματος από τον ίδιο ιό.

Γενικά ομάδα αίματος Α : Στατιστικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι έχει x 24 φορές κίνδυνο μόλυνσης από Cov-19 από τις άλλες ομάδες (B, AB, O).

 


Τα άτομα τα οποία έχουν αναρρώσει από την λοίμωξη Cov-19 εμφανίζουν αντισώματα στο πλάσμα τους σε μικρή αναλογία (5-10%).

Η μετάγγιση του πλάσματος από τα άτομα αυτά μπορεί να προλαμβάνει την λοίμωξη από τον ιό. Ακόμα μπορεί να εμποδίσει όχι μόνον την ανάπτυξη και λοίμωξη από τον Cov-19 αλλά ακόμα και αν σημειωθεί λοίμωξη βελτιώνει την πορεία της νόσου. Αυτό ονομάζεται παθητική ανοσία.

Το ερώτημα που αιωρείται και μένει χωρίς απάντηση ουσιαστική, είναι : Περιέχει το πλάσμα αυτό εξουδετερωτικά (Neutralizing) αντισώματα που είναι γνωστό ότι εμποδίζουν την σύνδεση και τον μελλοντικό πολλαπλασιασμό του ιού στα κύτταρα του υγιούς οργανισμού;

Η ανάρρωση μετά από λοίμωξη του Cov-19 είναι δύσκολη.

Η εμφάνιση σοβαρής πνευμονίας αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης στο μέλλον νοσημάτων όπως καρδιαγγειακές προσβολές (x4 αύξηση) – αγγειακά εγκεφαλικά επεισοδία, νοσήματα νεφρών.

 


Επίσης, η παρατεταμένη παραμονή στις μονάδες εντατικής θεραπείας των ασθενών με Cov-19 δημιουργεί στους ασθενείς σύνδρομα που αφορούν την γνωστική τους συμπεριφορά – την πνευματική τους λειτουργία – την φυσική κατάστασή τους (χαρακτηριστικά αναφέρεται ο βαθμός μεγάλης σωματικής κόπωσης που χαρακτηρίζει την λοίμωξη από Cov-19).

O Cov-19 προσβάλλει και το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (Κ.Ν.Σ.) με εμφάνιση, εμπύρετων σπασμών (0,5%) – αλλαγή πνευματικών λειτουργιών – εγκεφαλίτιδα – πονοκέφαλοι (8%) – διανοητική σύγχυση (8%) όπως και εγκεφαλική αιμορραγία (0,5%).

 

COV-19 ΚΑΙ ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Οι αλλοιώσεις που προκαλεί ο Cov-19 στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος είναι σημαντικές και αφορούν :

  1. 1.     Μεγάλη αύξηση CD4+ - CD+8 κύτταρα (κατηγορία κυττάρων που συνεργάζονται για την παραγωγή αντισωμάτων, φυσιολογικά). Η δραματική αύξηση των Tγδ κυττάρων που φυσιολογικά ρυθμίζουν την αντισωματική απάντηση του οργανισμού στις λοιμώξεις από ιούς (και αποτελούν υπερπληθυσμό των άνοσων κυττάρων) και συμβάλουν επίσης στη διατήρηση ακεραιότητας του ενδοθηλιακού ιστού και την αποκατάσταση των ιστών που καταστρέφονται χαρακτηρίζει τον COVID-19.
  2. 2.     Εμφανίζεται ανάπτυξη των κυττάρων που εκκρίνουν αντισώματα και μειωμένη ικανότητα μνήμης των Β κυττάρων.
  3. 3.     Έντονη λεμφοπενία (εύρημα συνηθισμένο σε λοιμώξεις από ιούς) και θεωρείται κακό προγνωστικό σημείο για την εξέλιξη της νόσου.

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Η δυναμική απάντηση που αφορά ενεργοποίηση του ανοσολογικού συστήματος περιλαμβάνει στην πρώτη φάση της λοίμωξης από Cov-19 την ενεργοποίηση του συγγενούς σκέλους της ανοσίας του οργανισμού με συμμετοχή των μονοκυττάρων, μακροφάγων, Τ κυττάρων.

Αυτό όμως γρήγορα προκαλεί «κόπωση της λειτουργίας του ανοσολογικού συστήματος».

Η ενεργοποίηση των Β κυττάρων που ακόλουθα προκαλεί αντιδράσεις χημικής ανοσίας με κατάληξη ενεργοποίηση του ενδοθηλίου, κυτταροτοξικότητα των κυττάρων, απόπτωση (θάνατος) κυττάρου.

Γενικά η μόλυνση με τον Cov-19 προκαλεί «δραματικές αλλοιώσεις» στην ομοιόσταση των κυττάρων του αίματος που αποδίδονται στην έμφυτη και επίκτητη ανοσία.

 


Ο COVID-19 ετυμολογικά προέρχεται από νέο στέλεχος κορονοϊού. Έτσι CO=CORONA V=Virus D=Disease, 19=Νέος κορονοϊός για το 2019.

Η θερμομέτρηση η οποία γίνεται κατά την είσοδο ή έξοδο σε κοινόχρηστους χώρους (μαγαζιά-σούπερ μάρκετ- εταιρίες) δεν εξασφαλίζει απολύτως την διάγνωση και προσβολή από τον COVID-19, και αυτό γιατί το άτομο που θερμομετρείται μπορεί να έχει μολυνθεί από τον ιό και να βρίσκεται στην φάση επώασης της νόσου είτε να έχει χρησιμοποιήσει αντιπυρετικά φάρμακα.