Παρασκευή
19 Ιουλίου 2019
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3225RSS FEED
7 ερωτήσεις που θα αποκαλύψουν την αλήθεια για τον γάμο σας
11/02/2019

Αν οι ερωτήσεις πριν την τέλεση ενός γάμου είναι πολλές, αυτές που ανακύπτουν στη διάρκεια του είναι απροσμέτρητες…

 

Ερωτήσεις που πολλές φορές δεν θέλουμε να μας απαντήσει ο άλλος ή που δεν τολμάμε να θέσουμε ούτε καν στον εαυτό μας….

 

Και η μεγαλύτερη όλων είναι η εξής. Γνωρίζετε τον γάμο σας τόσο καλά όσο λέτε στους φίλους και τους γνωστούς σας;

 

Είμαι coach των ανθρώπινων σχέσεων και συνήθως όταν οι άνθρωποι μαθαίνουν το επάγγελμα μου, οι ερωτήσεις πέφτουν βροχή. Τις περισσότερες φορές, αυτό που θέλουν να μάθουν είναι σε ποια κατηγορία εμπίπτει ο γάμος τους.

 

Θέλουν να βεβαιώσουν ότι η ζωή στο σπίτι τους κυλά ομαλώς. Άλλες φορές πάλι αποζητούν να τους σιγουρέψω, ότι όποια περίεργη φάση περνούν μέσα στο σπίτι τους, είναι απολύτως φυσιολογική στο πλαίσιο ενός γάμου.

 

Συγκεκριμένα αυτοί που είναι ευχαριστημένοι με τον γάμο τους κάνουν πιο άμεσες ερωτήσεις. Αντίθετα αυτοί που νιώθουν ότι κάτι λείπει στη συμβίωση με τον σύντροφο τους, αποφεύγουν να με ρωτήσουν απευθείας γι’ αυτό που τους προβληματίζει.

Σαφώς και υπάρχουν πολλοί λόγοι γι’ αυτή την άρνηση τους. Τις περισσότερες φορές όμως είναι ότι δεν θέλουν να κοιτάξουν κατάματα την αλήθεια. Σε αυτές τις περιπτώσεις κυριαρχεί ο φόβος της παραδοχής της αποτυχίας του γάμου.

 

Εξάλλου ακόμα και σήμερα σε πολλές κοινωνίες το διαζύγιο αντιμετωπίζεται σαν αποτυχία των συμμετεχόντων σε έναν γάμο. Άλλες φορές πάλι, ο δισταγμός τους έχει να κάνει ότι μετά την παραδοχή του προβλήματος πρέπει να υπάρξει και ανάληψη δράσης. Και είναι πολλές οι περιπτώσεις στις οποίες ο ένας έχει την τόλμη να αντιμετωπίσει, ακόμα και να αλλάξει τη κατάσταση, ενώ ο άλλος κωφεύει συστηματικά.

 

Συνήθως αυτή η αποφυγή έχει σαν αποτέλεσμα να ακυρώνει αυτόν που θέλει να ψάξει και να βελτιώσει την κατάσταση. Τον κάνει να αμφισβητεί τη λογική του και συχνά τον οδηγεί στην παραίτηση. Η ελπίδα για αλλαγή βέβαια δεν πεθαίνει ποτέ. Απλά αφήνεται στην τύχη και αναπτερώνεται με την αναβίωση παλαιότερων ευτυχισμένων στιγμών.

 

Ένας τέτοιος γάμος όμως σας κρατά δέσμιους ενός παρελθόντος που δεν υπάρχει πια. Ακόμα χειρότερα σας εμποδίζει από το να αντιμετωπίσετε κατά μέτωπο την τρέχουσα πραγματικότητα που σας θλίβει και σας δυσκολεύει.

 

Το ξέρω, γιατί έχω βρεθεί σε αυτή τη θέση με τον δικό μου γάμο. Είναι άλλωστε κάτι που ακούω ξανά και ξανά στην επαγγελματική μου καθημερινότητα. Ο μόνος τρόπος για να βγει κάποιος από ένα τέτοιο τέλμα και να αλλάξει τη δυναμική μέσα στον γάμο του για το καλύτερο είναι να κοιτάξει κατάματα την αλήθεια.

 

Κι αν ακόμα διστάζετε να κάνετε αυτό το άλμα πίστης, επειδή δεν ξέρετε που θα σας οδηγήσει, ακολουθούν 7 ερωτήσεις, που αν τις θέσετε με ειλικρίνεια στον εαυτό σας, οι απαντήσεις που θα δώσετε θα σας αποκαλύψουν όλη την αλήθεια για τον γάμο σας.

Μήπως ο σύντροφος σας επιμένει ότι «δεν συμβαίνει τίποτα» παρά την προφανή δυστυχία σας;

Μήπως σας κάνει να αισθάνεστε σαν το πραγματικό πρόβλημα του γάμου σας, λέγοντας σας ότι εσείς είστε που παραπονιέστε συνέχεια και απαιτείτε όλη την ώρα…

Μήπως νιώθετε μοναξιά παρότι βρίσκεστε μέσα σε σχέση;

Μήπως αισθάνεστε ότι περπατάτε σε τεντωμένο σχοινί; Ότι λογοκρίνετε τις σκέψεις σας, αρνείστε τα συναισθήματα σας και προσαρμόζετε την συμπεριφορά σας κατά τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται την ηρεμία μέσα στο σπίτι;

Μήπως περνάτε περισσότερο χρόνο σκεπτόμενοι πως θα κρατήσετε ευτυχισμένο τον σύντροφο σας από το να σκέφτεστε την προσωπική σας ευτυχία;

Μήπως αμφισβητείτε την αξία σας; Το δικαίωμα σας να έχετε και εσείς ανάγκες μέσα σε αυτόν τον γάμο που να θέλετε να εκπληρωθούν;

Μήπως τελικά τον περισσότερο χρόνο του γάμου σας τον περνάτε σκεπτόμενοι για την σχέση σας; Ακόμα χειρότερα προσπαθώντας να απωθήσετε όλες τις αρνητικές σκέψεις που σας κατακλύζουν;

Εάν κάποιο από τα παραπάνω ερωτήματα αγγίξουν μια ευαίσθητη χορδή μέσα σας, τότε ο γάμος σας βρίσκεται σε φάση αστάθειας. Με απλά λόγια επενδύετε περισσότερο στο να κρατήσετε τις ισορροπίες, παρά να εξελιχθείτε μέσα σε αυτή τη σχέση.

 

Η έκταση στην οποία συμβαίνει το παραπάνω επηρεάζει το πόσο ασφαλείς νιώθετε σε αυτή τη σχέση. Σχετίζεται με το πόση αγάπη αισθάνεστε ότι λαμβάνεται από τον άλλον και η προφανής έλλειψη της, αργά ή γρήγορα θα επηρεάσει και άλλους τομείς της ζωής σας.

 

Το καλό είναι ότι έχοντας θέσει αυτά τα ερωτήματα στον εαυτό σας, έχετε κάνει το πρώτο σημαντικό βήμα να αντιμετωπίσετε την κατάσταση με επιτυχία. Το ακόμα καλύτερο νέο είναι ότι κατά αυτόν τον τρόπο αλλάξατε αυτόματα τη δυναμική βάζοντας την ειλικρίνεια στο παιχνίδι, που είναι βέβαιο πως θα σας οδηγήσει σύντομα και σε μεγαλύτερες αλλαγές.

 

Θέλει τόλμη και κουράγιο να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας. Να θέλουμε να κοιτάζουμε μέσα μας, να δουλεύουμε τη σχέση με τον εαυτό μας.

Στη δουλειά μου επικεντρώνομαι ακριβώς σε αυτές τις προσωπικές αλλαγές, που πρέπει να κάνει κάποιος για να δει την αλήθεια του γάμου του. Τις περισσότερες φορές δεν εμπλέκω καθόλου τον σύντροφο του άλλου. Κι αυτό γιατί όταν ο ενδιαφερόμενος δει την κατάσταση κατάματα, είναι και έτοιμος να αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο όλων των ερωτημάτων. «Να μείνω ή να φύγω;».

 

Συγγραφέας: Allison Reiner

 

Πηγή: psychcentral.com

https://www.omorfizoi.gr/7-erotiseis-poy-tha-apokalypsoyn-tin-alitheia-gia-ton-gamo-sas/?utm_source=MadMimi&utm_medium=email&utm_content=%CE%91%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B6%CF%89+%CE%B4%CE%AF%CF%87%CF%89%CF%82+%CE%BD%CE%B1+%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B6%CF%89+%7C+%C2%AB%CE%9F+%CE%89%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CF%82+%CE%BA%CE%B1%CE%B9+%CE%B7+%CE%A3%CE%B5%CE%BB%CE%AE%CE%BD%CE%B7%C2%BB&utm_campaign=20190205_m149630788_%CE%91%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B6%CF%89+%CE%B4%CE%AF%CF%87%CF%89%CF%82+%CE%BD%CE%B1+%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B6%CF%89+%7C+%C2%AB%CE%9F+%CE%89%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CF%82+%CE%BA%CE%B1%CE%B9+%CE%B7+%CE%A3%CE%B5%CE%BB%CE%AE%CE%BD%CE%B7%C2%BB&utm_term=_CE_94_CE_B9_CE_AC_CE_B2_CE_B1_CF_83_CE_B5+_CF_84_CE_BF+_CE_AC_CF_81_CE_B8_CF_81_CE_BF+-_3E