Σαββατοκύριακo
23-24  Νοεμβρίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 5179RSS FEED
Προληπτικός έλεγχος – Προληπτική ιατρική
Γράφει ο
Νίκος Καλλιακμάνης

Βασικός κανόνας και σκοπός του προληπτικού ελέγχου είναι η φράση «Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ».

Δηλαδή καλύτερα να προλαβαίνουμε την εκδήλωση των νοσημάτων, παρά τα θεραπεύουμε αυτά.

Πιο απλά πρόληψη, σημαίνει να διακόψουμε το κάπνισμα, να μετριάσουμε τις υπερβολικές ποσότητες φαγητού, να διακόψουμε την καθιστική ζωή με παράλληλη σωματική άσκηση.

Παράλληλα όμως με τα παραπάνω πρέπει να θεραπεύουμε τους αρρώστους με καρδιαγγειακά νοσήματα, με αρτηριακή υπέρταση, τα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.

Η εφαρμογή της Προληπτικής Ιατρικής με την εφαρμογή Προγραμματισμένων (συνήθως ετήσιων) ελέγχων (check-up) οδηγεί χωρίς καμία αμφισβήτηση σε σημαντική βελτίωση του επιπέδου της υγείας του γενικού πληθυσμού.

Για να φτάσει στην ύψιστη «ιδανική» απόδοση του το όλο σύστημα πρέπει να εφαρμοστούν ορισμένα στάδια, όπως:

1. Ενημέρωση του πληθυσμού σε γενική κλίμακα και με προσεκτική αξιολόγηση και στατιστική ανάλυση των ευρημάτων που αφορούν τα διάφορα νοσήματα.

Σαν παράδειγμα αναφέρεται:

α) Ο καρκίνος των πνευμόνων προσβάλλει συνολικά 1.200.000 άτομα ετησίως, και σε παγκόσμια κλίμακα αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου και στα δύο φύλα (γυναίκες και άνδρες).

β) Για τον καρκίνο της μήτρας η Προληπτική Ιατρική συνιστά στις ηλικίες 26 – 48 ετών εξέταση HPV DNA μία φορά ανά 3ετία και στις ηλικίες 50 – 65 ετών ανά 5ετία.

γ) Ο καρκίνος του μαστού προσβάλλει 1 στις 11 γυναίκες στην Ελλάδα. Μέχρι την ηλικία των 25 ετών σπάνια κινδυνεύουν η γυναίκες από την επάρατη αυτή νόσο. Μετά την ηλικία των 50 ετών ποσοστά 70% - 75% των γυναικών (συχνότητα 1:100), μπορεί να εμφανίσουν τη νόσο. Σπάνια ο καρκίνος του μαστού εμφανίζεται και στους άνδρες με ύψιστη κακοήθη εξέλιξη.

δ) Ο καρκίνος του προστάτη αδένα αποτελεί το πιο συχνό αίτιο Ca στους άνδρες. Κατέχει τη 2η αιτία θανάτου μεταξύ των νεοπλασιών του ανδρικού πληθυσμού.

Οι παραπάνω πληροφορίες και τα στατιστικά δεδομένα μπορεί με τα σύγχρονα μέσα περιοδικής και ηλεκτρονικής ενημέρωσης να διοχετευθούν προς το γενικό πληθυσμό ώστε να αυξηθεί η γενική γνώση, όπως και η αξιολόγηση των διαφόρων κλινικών συμπτωμάτων που συνοδεύουν πολλά νοσήματα.

Ο Έλληνας και η Ελληνίδα πρέπει να είναι απόλυτα πληροφορημένοι και ενήμεροι για την αξία του check up και την χρησιμότητά του.

Όμως δεν αρκεί να ξέρει κάποιος ότι η υψηλή χοληστερίνη προκαλεί επιπλοκές από τα αγγεία, ο σακχαρώδης διαβήτης εμφρακτό μυοκαρδίου, ο χαμηλός αιματοκρίτης χαρακτηρίζει την αναιμία, οι καρκινικοί δείκτες αυξάνονται στις διάφορες νεοπλασίες αλλά το ερώτημα που υπάρχει είναι τι κάνει σε προσωπικό επίπεδο για όλα αυτά!!!

Την ίδια ώρα που παρακολουθεί και διαβάζει προγράμματα για την υγεία μπορεί να εξακολουθεί το κάπνισμα, να αποφεύγει την μαστογραφία (μετά τα 40 χρόνια γίνεται και συστηματική αυτοεξέταση μαστών), την δακτυλική εξέταση του προστάτη αδένα σε τακτά χρονικά διαστήματα, ειδικά στις ηλικίες 40 – 50 ετών.

Επίσης αδιαφορεί για την κληρονομικότητα η οποία συνοδεύει και αποτελεί το υπόστρωμα πολλών παθήσεων.

Αλλά εκτός από την ατομική ευθύνη που πρέπει να αναλάβει ο καθένας από εμάς καλείται και η Ελληνική Πολιτεία να οργανώσει σε καλύτερη και πιο αποδοτική βάση την ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ – ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ.

Σαν παράδειγμα προτείνεται η επαναφορά του θεσμού του ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ.

Δεν πισωγυρίζουμε χρόνια πίσω αλλά δεν είναι δυνατόν τα τελικά αποτελέσματα του προληπτικού ελέγχου να παραμένουν μέσα σε ένα πολυτελές φάκελο ενός εργαστηρίου και να αξιολογούνται από ένα γιατρό της μονάδας προληπτικού ελέγχου, ο οποίος δεν γνωρίζει προσωπικά τον εξεταζόμενο για το check up άτομο όπως και πιθανός δεν γνωρίζει τα αίτια τα οποία οδήγησαν το άτομο αυτό στην εκτέλεση του προληπτικού ελέγχου.

Επίσης τις περισσότερες φορές δεν ξαναβλέπει το άτομο αυτό!!!

Επομένως νομίζω ότι δεν είναι τόσο οι εργαστηριακές εξετάσεις οι οποίες εμπλουτίζουν όλο και περισσότερο τις προσφορές των διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων όσον Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ Η ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΑ, ΥΠΟΜΟΝΗ ΚΑΙ ΑΦΙΕΡΩΣΗ ΧΡΟΝΟΥ, ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΑΤΟΜΟΥ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ Η ΕΝΤΙΜΗ ΚΑΙ ΣΩΣΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΥΡΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ CHECK-UP ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΓΙΑΤΡΟ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΤΑΤΑΞΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙ ΤΑ ΥΠΑΡΚΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ!!!

ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΛΕΓΕΤΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΡΡΩΣΤΙΑ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΡΡΩΣΤΟΣ δηλαδή υφίσταται «ατομικότητα» στην κάθε ασθένεια η οποία δεν προσδιορίζεται μόνον από τις εργαστηριακές μόνο εξετάσεις.