Τρίτη
7 Ιανουαρίου 2025
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 5224RSS FEED
ΑΜΕΤΡΗΤΑ ΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝΗ Δικαιοσύνη καλείται να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά
01/11/2011
Τα δικαστήρια καλούνται τώρα να απαντήσουν στον παραλογισμό της επιβολής νέου φόρου επί των ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, όπως αυτός αναδεικνύεται μέσα από πληθώρα περιπτώσεων.

Οι προσφυγές στο ΣτΕ διαδέχονται η μία την άλλη, ενώ στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών προσέφυγε ο δικηγόρος Αθηνών Αντώνης Αργυρός, ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικός και παράνομος αλλά και αντίθετος στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) ο τελευταίος λογαριασμός του ρεύματος που του έστειλε η ΔΕΗ .

Στο λογαριασμό περιλαμβάνεται επιπρόσθετα το ποσό 832 ευρώ ως έκτακτος φόρος για διαμέρισμα που έχει στην κατοχή του ο δικηγόρος στην περιοχή των Αθηνών.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι το νέο ειδικό τέλος αποτελεί στην ουσία φόρο και η επιβολή του είναι αντίθετη σε πλειάδα διατάξεων του Συντάγματος και της ΕΣΔΑ.

Μεταξύ των άλλων, υπογραμμίζει ότι ο νέος φόρος αποτελεί τη δεύτερη φορολογική επιβάρυνση της κατοχής της ακίνητης περιουσίας μέσα στο ίδιο οικονομικό έτος (2011), καθώς, όσοι έχουν ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ επιβαρύνονται και με τον Φ.Α.Π. (άρθρα 27 Ν. 3842/2010), με συνέπεια να σημειώνεται παραβίαση και της αρχής της απαγορεύσεως της διπλής φορολογίας, ήτοι της απαγορεύσεως εκ νέου φορολογήσεως της ιδίας φορολογητέας ύλης για την ιδία αιτία.

Αίτηση ακύρωσης κατά του Ν. 4021/2011 αλλά και της επίμαχης απόφασης του υφυπουργού Οικονομικών που προβλέπει την επιβολή του νέου ειδικού τέλους, κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας, ο δικηγόρος Σπύρος Φραντζής, δύο ιδιοκτήτες ακινήτων (σε Πειραιά και Κυψέλη) και μία ιδιοκτήτρια οκτώ διαμερισμάτων στην περιοχή της Αττικής.

Επίσης, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών ο οποίος έχει καταθέσει και αυτός στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφυγή κατά του νέου ειδικού τέλους που θα εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, κατέθεσε και αίτημα προκειμένου η προσφυγή του να εκδικαστεί με διαδικασίες «εξπρές», σύμφωνα με το Ν. 3900/2010 (πρότυπη δίκη) από την Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Προσφυγή κατά του νέου τέλους έχει καταθέσει επίσης και το Σωματείο «Έλληνες Φορολογούμενοι».

Τέλος, αίσθηση έχει προκαλέσει η προσφυγή κατά του νέου τέλους που έχει καταθέσει ιδιοκτήτης διαμερίσματος 48 τετραγωνικών μέτρων με μηνιαίο εισόδημα 361 ευρώ (ετήσιο εισόδημα 4.332 ευρώ).

Ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης καλείται να πληρώσει επιπρόσθετα μαζί με τον λογαριασμό της ΔΕΗ το ποσό των 350 ευρώ για το νέο ειδικό τέλος.

Στην προσφυγή του που συνέταξε ο ίδιος, υποστηρίζει ότι ο νέος ειδικός φόρος αποτελεί για εκείνον υπέρμετρο βάρος, καθώς έχει πενιχρό εισόδημα. Ακόμη, υπογραμμίζει ότι η πρόβλεψη για διακοπή του ρεύματος σε περίπτωση που δεν πληρωθεί ο λογαριασμός της ΔΕΗ, είναι απάνθρωπη και ατιμωτική και ειδικά όταν γίνεται μέσα στο χειμώνα, τη στιγμή μάλιστα που η ηλεκτρική ενέργεια είναι κοινό αγαθό.

Επίσης, αναφέρει ότι το Διεθνές Σύμφωνο για τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματα κάνει λόγο για συνεχή βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, ενώ η ΕΣΔΑ προστατεύει τόσο τον ιδιωτικό όσο και τον οικογενειακό βίο.

Κατά συνέπεια, καταλήγει ο ιδιοκτήτης, ο νέος ειδικός φόρος είναι εκβιαστικός, αντισυνταγματικός, αντίθετος στην ΕΣΔΑ και παράνομος.

Παράλληλα, κατέθεσε στο ΣτΕ και αίτημα πενίας προκειμένου, λόγω της οικονομικής αδυναμίας του, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας να του διορίσει δικηγόρο για να τον εκπροσωπήσει στο δικαστήριο.