Σαββατοκύριακo
20-21  Απριλίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4962RSS FEED
Η βασική αιτία της χαμηλής απασχόλησης
Γράφει ο
Κίμων Στεριώτης

Η Ελλάδα, δυστυχώς, βρίσκεται στην τελευταία θέση της Απασχόλησης μεταξύ του συνόλου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έρευνα της  Eurostat για το 2017.

Η πολύ χαμηλή θέση στην οποία κατατάσσεται η Ελλάδα μεταξύ των "28" (προτελευταία μετά τη Ρουμανία…) με βάση την Ανταγωνιστικότητα στις Καινοτομίες φαίνεται ότι παίζει πλέον καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της Απασχόλησης σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Αντίθετα, χώρες - μέλη της Ένωσης με Πολιτικές ενεργού στήριξης των Καινοτομιών και των Ερευνών για Τεχνολογική Ανάπτυξη διαπιστώνεται ότι εξασφαλίζουν πολύ υψηλά ποσοστά Απασχόλησης.  

ΒΑΣΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Από τα σχετικά στοιχεία της Eurostat προκύπτουν τα ακόλουθα συμπεράσματα:

  • Κατά το 2017, στο σύνολο του Πληθυσμού ηλικίας 20-64 ετών η Ελλάδα εμφανίζεται με το χαμηλότερο ποσοστό απασχολουμένων, μόλις 57,8%.

Όμως, στο σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Απασχόληση - ως ποσοστό για Άνδρες και Γυναίκες μεταξύ 20-64 ετών - ανέβηκε σε νέα υψηλότερα επίπεδα, στο 72,2%.

  • Σουηδία (81,2%) και Γερμανία (78,6%) βρίσκονται στην κορυφή των χωρών με τα μεγαλύτερα ποσοστά απασχόλησης, προφανώς επειδή οι δύο χώρες κατατάσσονται παγκοσμίως μεταξύ των χωρών με τις πλέον τεχνολογικά προηγμένων.
  • Με βάση τα χαμηλότερα Απασχόλησης πάνω από την Ελλάδα βρίσκονται το Λουξεμβούργο - από τους μεγαλύτερους διεθνείς "τραπεζικούς παραδείσους"… - αλλά και η Κροατία, Σλοβενία και Ρουμανία, χώρες που με πολύ μεγάλη καθυστέρηση πέρασαν στην οικονομία της αγοράς…
  • Η εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης Ελβετία έχει ένα εντυπωσιακό ρεκόρ που φθάνει το 82%!!! Η χώρα αυτή - με πληθυσμό ίσο περίπου με αυτόν της Ελλάδας - μόνιμα κατατάσσεται πρώτη στην παγκόσμια κατάταξη της Διεθνούς Ανταγωνιστικότητας με βάση τα στοιχεία του World Economic Forum…

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Εκείνο που εντυπωσιάζει από την τελευταία έρευνα της Eurostat για την Απασχόληση είναι τα εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά που κατέχουν οι Γυναίκες στην Ελλάδα…

Συγκεκριμένα:

  • Κατά το 2017 - στο σύνολο του Πληθυσμού ηλικίας 20-64 ετών - το ποσοστό των Ελληνίδων με Απασχόληση ήταν μόλις 48,0% στο γενικό σύνολο, όταν σε μέσα επίπεδα για την Ευρωπαϊκή Ένωση το σχετικό ποσοστό ήταν 66,5%....
  • Εξίσου εντυπωσιακό με το χαμηλό ποσοστό των γυναικών με Απασχόληση στην Ελλάδα είναι αυτό των γυναικών στην Ιταλία που κατά το 2017 ήταν 52,5%...
  • Οι τεχνολογικά περισσότερο προηγμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν πετύχει και καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά Απασχόλησης γυναικών: Σουηδία 79,8%, Γερμανία 75,2% και Δανία 73,5%...
  • Στο σύνολο των γυναικών με ηλικία 55-64 ετών το σύνολο των Ελληνίδων με απασχόληση ήταν μόλις… 28% - στην προτελευταία θέση μετά τη Μάλτα (με 26,3%) -  όταν ο μέσος όρος για τη Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν 50,9%...

Τέλος, ιδιαίτερα πρέπει να υπογραμμισθεί ότι ιδιαίτερα χαμηλό είναι το ποσοστό των ανδρών στην Ελλάδα - ηλικίας 55-64 ετών - με Απασχόληση μόλις 49,6%, όταν το σχετικό ποσοστό στην Ένωση είναι 63,7%. Και σ’ αυτή την κατηγορία απασχολουμένων με βάση τα συγκεκριμένα όρια ηλικίας τα "πρωτεία" είναι στη Σουηδία με ποσοστό 78,4%.

ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ

Ο εξαιρετικά χαμηλός βαθμός Συνολικής Απασχόλησης και Διεθνούς Ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής Οικονομίας σε συνδυασμό με τις "καθυστερημένες δομές" της και τις περιορισμένες δαπάνες για Έρευνα και Ανάπτυξη συνιστούν Πολύ Μεγάλους Κινδύνους για την:

  • επίτευξη υψηλών αναπτυξιακών ρυθμών σε μακροχρόνιο ορίζοντα,
  • Βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού Συστήματος και
  • Δημοσιονομική Σταθερότητα.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:

Για την αντιμετώπιση των Μακροχρόνιων Κινδύνων που αντιμετωπίζουν η Ελληνική Οικονομία και το Ασφαλιστικό σύστημα από τον πολύ χαμηλό βαθμό Απασχόλησης του  Δυναμικού προτείνονται:

  1. Αύξηση των Δαπανών και ενίσχυση των Πολιτικών για Επανακατάρτιση και περαιτέρω Εξειδίκευση των μη απασχολουμένων.
  2. Αύξηση των Δαπανών για Έρευνα και Τεχνολογία ώστε να ενισχυθούν οι Καινοτόμες Δράσεις σε όφελος των Επιχειρήσεων.
  3. Περαιτέρω προώθηση της "ευελιξίας" στην Εγχώρια Αγορά Εργασίας, ώστε να αυξηθεί συνολικά το ποσοστό απασχολουμένων.
  4. Δημιουργία ενός περισσότερο "ελκυστικού περιβάλλοντος" για τις Επιχειρήσεις, ιδιαίτερα για εκείνες που επενδύουν περισσότερο σε Καινοτόμες Δραστηριότητες.
  5. Στις πολιτικές ανάπτυξης "Έξυπνων Πόλεων και Περιφερειών" η Εκπαίδευση και η Επανακατάρτιση θα πρέπει να έχουν Πρωταρχικό Ρόλο.

 

http://forumegi.gr/smart-cities-regions/

 

ΒασικήΠηγή:

Eurostat: "Employment rate of people aged 20 to 64 in the EU reached a new peak at 72.2% in 2017"

http://ec.europa.eu/eurostat/documents/2995521/8818246/3-20042018-AP-EN.pdf/c4d4085d-7e32-438b-bc44-61eca9a6998b

 

Συμπληρωματικές Πηγές:

FORUMEGI.GR: "Η ΕΛΛΑΔΑ ΧΑΝΕΙ ΤΟΝ "ΠΟΛΕΜΟ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ" ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΔΙΕΘΝΩΣ"

FORUMEGI.GR: "ΟΙ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ "ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΕΙΛΗ"ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ"