Αυτά που κρύφτηκαν (και πάλι)16/10/2014
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Όπως ήταν αναμενόμενο, στον καιρό της συστηματικής διαστρέβλωσης και αποσπασματικής αναφοράς σε δηλώσεις, διαστρεβλώνονται και οι δηλώσεις των ξένων αξιωματούχων.
Συνέβη με την Κριστίν Λαγκάρντ, που μίλησε μεν για προληπτική γραμμή πίστωσης, αλλά αφού ξεκαθάρισε πως κάθε κράτος είναι ελεύθερο να ρυθμίζει τα της οικονομίας του.
Συμβαίνει και με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, που αναφέρθηκε και αυτός μεν στην προληπτική πιστοληπτική γραμμή, πλην όμως πρόσθεσε ότι υπάρχει συναίνεση για «συνετή» έξοδο, βιώσιμη και κοινά αποδεκτή.
Και αυτό σημαίνει πως όλοι αναγνωρίζουν πως η Ελλάδα δεν μπορεί, δεν πρέπει και δεν πρόκειται να παραμείνει στη σημερινή κατάσταση – όπως δεν παρέμειναν και η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.
Και βέβαια, δεν δόθηκε η αναγκαία έμφαση στο σχόλιο του Ντάισελμπλουμ, που είπε πως σύμφωνα με πληροφορίες η επικείμενη προεδρική εκλογή στη χώρα μας μπορεί να οδηγήσει σε βουλευτικές εκλογές.
Εδώ, όμως, βρίσκεται η ουσία: Στο γεγονός ότι πήγε ήδη το λάθος μήνυμα στο εξωτερικό.
Ένα λάθος μήνυμα που λέει πως την ώρα που η χώρα διασώζεται και βγάζει το κεφάλι από το νερό, κάποιοι θέλουν να την πάνε σε νέες περιπέτειες, να την πάνε πίσω, να προκαλέσουν νέες αμφιβολίες και να ανακόψουν την προσπάθεια εξόδου της από τα μνημόνια.
Ούτε, βέβαια, έτυχε ιδιαίτερης προσοχής η δήλωση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης Κλάους Ρέγκλινγκ σχετικά με τα 11 δις του μηχανισμού που προορίζονται για την ανακεφαλαίωση των τραπεζών.
Και όμως, ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν μόνον δύο επιλογές: Είτε θα επιστραφούν τα χρήματα προς μείωση του ελληνικού χρέους, είτε θα χρησιμοποιηθούν τον επόμενο χρόνο.
Και πως σε περίπτωση που η Ελλάδα θα θελήσει να τα χρησιμοποιήσει για άλλους σκοπούς (όπως υποσχέθηκε ο κ. Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη), χρειάζεται πολιτική απόφαση, που θα δοθεί είτε από το Δ.Σ. του EFSF, είτε από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια – και πάντως όχι από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα.
Τέλος – και επειδή νομίζουμε πως είμαστε ο ομφαλός της γης και όλοι δεν κάνουν άλλη δουλειά από το να ασχολούνται μαζί μας και να πονοκεφαλιάζουν για το πώς θα «βγει» το «πρόγραμμα» του ΣΥΡΙΖΑ – ο Ντάισελμπλουμ έκανε συστάσεις και προς την Γερμανία (λέγοντας ότι πρέπει να μην επαναπαύεται στις δάφνες του παρελθόντος και να προχωρήσει σε περισσότερες επενδύσεις και αποφασιστικότερες μεταρρυθμίσεις) και προς την Γαλλία και την Ιταλία, καλώντας επίσης τις δύο χώρες να προχωρήσουν άμεσα στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις…