«Κατηγορώ» από την ΚομισιόνΕΕ και ΔΝΤ επιμένουν στη συνταγή, η Αθήνα στέλνει επιστολές
Με την Ελλάδα να βρίσκεται σε πλήρη αποδιοργάνωση – αποτέλεσμα της βίαιης προσαρμογής που επεβλήθη στη χώρα προκαλώντας σοκ στο σύνολο του πληθυσμού – οι δανειστές εμφανίζονται να επιμένουν στην γνωστή αποτυχημένη συνταγή τους.
Μια συνταγή που χθες απαρνήθηκε για την Ιταλία ακόμη και η κυβέρνηση Μόντι, με το υπουργικό συμβούλιο να μεταθέτει κατά ένα χρόνο τον στόχο για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2013, προκειμένου η λιτότητα να υποχωρήσει έναντι της ανάπτυξης.
Η ίδια η Κομισιόν, στην έκθεσή της, συμβουλεύει την Ελλάδα να διασφαλίσει την ρευστότητα στην αγορά, την ώρα που η επιχειρηματικότητα έχει εντελώς στραγγαλιστεί.
Παράλληλα, η Αθήνα «κατηγορείται» ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί τα δημόσια οικονομικά της, να συλλέξει φόρους, να ανοίξει τις αγορές στον ανταγωνισμό, να καταστήσει πιο αποτελεσματικό και καινοτόμο τον μηχανισμό προμηθειών του δημοσίου, να πληρώνει τους προμηθευτές ή να παρέχει έγκαιρο δικαστικό έλεγχο.
Την ίδια ώρα, καλεί την Ελλάδα να βασιστεί στις δυνάμεις της – ναυτιλία, τουρισμό, πανεπιστήμια, καλά εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό – και να εκμεταλλευτεί την γεωγραφική της θέση για να μεταβληθεί σε κέντρο logistics και ενέργειας στην νοτιοανατολική Ευρώπη.
Όλα αυτά, όμως, μοιάζουν άπιαστα όνειρα σε μια χώρα που έχει χάσει την ελπίδα, την αισιοδοξία και την ικμάδα της.
Στο ίδιο μήκος κύματος με την ΕΕ κινείται και το ΔΝΤ, με την Κριστίν Λαγκάρντ να δηλώνει, μιλώντας στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine, πεπεισμένη για την ορθότητα της πολιτικής που ακολουθείται στην Ελλάδα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η απάντηση της Λαγκάρντ όταν ερωτάται γιατί το ΔΝΤ δεν έδωσε ήδη, από το πρώτο πρόγραμμα για την Ελλάδα, μεγαλύτερη βάση στις μεταρρυθμίσεις και στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας: «Τότε δεν ήμουν εδώ. Δεν το γνωρίζω», λέει, επιλέγοντας την οδό της ανευθυνότητας.
Και ενώ (υποτίθεται) επί μήνες ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος πηγαινοέρχεται στην Ευρώπη «μιλώντας τη δική τους γλώσσα», χθες έκρινε πως πρέπει να απευθύνει επιστολή προς τον πρόεδρο της Κομισιόν Μπαρόσο, ζητώντας την συνδρομή της Κομισιόν στην προσπάθεια της Ελλάδας να προωθήσει πολιτικές υπέρ της ενίσχυσης της ανάπτυξης και της απασχόλησης.
Παραθέτει μάλιστα συγκεκριμένα τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να συνδράμει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Ελλάδα σε σχέση με τις έξι βασικές προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης - χρηματοδοτική στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ), προώθηση των μεγάλων έργων υποδομής, μείωση της ανεργίας των νέων, πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, πολιτικές στον ενεργειακό τομέα και απορρόφηση και αποτελεσματικότητα των πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ.
Όλα αυτά που ανέλαβε να προωθήσει η απερχόμενη «τεχνοκρατική» κυβέρνηση…