Οι ειδήσεις που έρχονται από το μέτωπο του τουρισμού, το μοναδικό από το οποίο μπορεί η χώρα να περιμένει κάποιο έσοδο, είναι ζοφερές.
Κατ’ αρχήν, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου έχουν εντελώς καταστραφεί, λόγω της δραματικής κατάστασης που επικρατεί εκεί με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του αεροδρομίου της Μυτιλήνης, που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 5 Μαΐου – όταν η κυβέρνηση είχε πια… νικήσει τη διαπλοκή – ο φετινός Αύγουστος ήταν ο χειρότερος από πλευράς τουριστικής κίνησης για τη Λέσβο.
Στο νησί έφθασαν58 πτήσεις τσάρτερ με 8.078 επιβάτες, όταν τον περσινό Αύγουστο στο νησί είχαν έλθει 16.588 επιβάτες με 124 πτήσεις τσάρτερ. Δηλαδή υπήρξε μείωση επισκεπτών σε σχέση με πέρυσι κατά 51,30%.
Φυσικά, αυτό δεν έγινε ξαφνικά. Η σεζόν ξεκίνησε τον Απρίλιο με μείωση της τάξεως του 58%, η οποία αυξήθηκε τον Μάιο σε 65%. Τον Ιούνιο, η ποσοστιαία μείωση μεγάλωσε ακόμη περισσότερο, σκαρφαλώνοντας στο 68%, για να κλείσει ο Ιούλιος με απώλειες 62,77%. Σε απόλυτα νούμερα η Λέσβος έχει χάσει μέχρι στιγμής περίπου 40.000 τουρίστες, από τους 75.000 που είχε υποδεχτεί πέρυσι το καλοκαίρι.
Συνολικά, Κως, Λέσβος, Χίος και Σάμος έχασαν φέτος πάνω από 300.000 τουρίστες.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων για τις προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις (slots) στα περιφερειακά αεροδρόμια για την θερινή περίοδο του 2016, βάσει στοιχείων της Εθνικής Αρχής Συντονισμού Πτήσεων, μόνο στη Κω ακυρώθηκαν περίπου 245 χιλ. θέσεις.
Δηλαδή από τις 1,213 εκατ. προγραμματισμένες θέσεις που είχαν κρατηθεί από τις αεροπορικές εταιρείες τον Ιανουάριο, τελικά παρέμειναν 967 χιλιάδες, με το ποσοστό της μείωσης να φτάνει το 20%. Στη Λέσβο η απώλεια προγραμματισμένων θέσεων αγγίζει το 47% (-36 χιλιάδες θέσεις) και στη Χίο το 51% (-7 χιλιάδες θέσεις). Αντίστοιχα, στη Σάμο από 164 χιλ. θέσεις που είχαν κρατηθεί στην αρχή της χρονιάς θα διατηρηθούν φέτος οι 131 χιλιάδες (-32 χιλ. θέσεις, πτώση 20%).
Στη Λέσβο, τον Ιούλιο, είχαμε μείωση αφίξεων επιβατών εξωτερικού της τάξης του 62,8% . Συνολικά, τους μήνες Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο τη Λέσβο επισκέφθηκαν 16.745 τουρίστες, ενώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο στο νησί είχαν φθάσει 47.479. Δηλαδή σε επίπεδο τετραμήνου, η μείωση των αφίξεων έφθασε σε ποσοστό 64,73%.
Και αυτό έχει, βέβαια, επιπτώσεις – με τις οποίες δεν πρόλαβε να ασχοληθεί η κυβέρνηση, διότι… πολεμούσε τη διαπλοκή.
Η δραματική φετινή μείωση της τουριστικής κίνησης Ευρωπαίων τουριστών προς τη Λέσβο θα έχει σαν αποτέλεσμα το νησί φέτος να χάσει περίπου 55.000 τουρίστες, οι οποίοι πραγματοποιούν κατά μέσο όρο εννέα διανυκτερεύσεις ο καθένας. Δηλαδή η τουριστική βιομηχανία της Λέσβου θα χάσει το 2016 περί τις 495.000 διανυκτερεύσεις.
Σύμφωνα μάλιστα με την εφημερίδα «Εμπρός» της Μυτιλήνης που δημοσιοποίησε και σχετική μελέτη, η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου υποστηρίζει πως κάθε χαμένη διανυκτέρευση, αντιστοιχεί σε απώλειες από 1,5 έως δυο ημερομισθίων και πέντε έως έξη κιλών, από ιχθυοαλιευτικά και γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα. Δηλαδή το 2016 θα χαθούν, σύμφωνα με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις, 742.500 ημερομίσθια και η κατανάλωση 2.475 τόνων τροφίμων.
Αλλά τι σημασία έχουν όλα αυτά; Η κυβέρνηση, προφανώς, θα πει σε όσους χάσουν αυτά τα 742.500 ημερομίσθια ότι πολέμησε τη διαπλοκή!
Δραματική η κατάσταση και στη Χίο, όπου τον Ιούλιο έφθασαν 535 επισκέπτες με 18 πτήσεις αντί των 1.887 με 50 πτήσεις τον περσινό Ιούλιο. Δηλαδή, μείωση 71,65%.
Μικρότερη, αλλά πάντως υπαρκτή, η μείωση τουριστικής κίνησης στη Σάμο: Πτώση 16%.
Την ίδια ώρα, με αρνητικό πρόσημο, τόσο σε επίπεδο αφίξεων και διανυκτερεύσεων, αλλά, κυρίως, σε επίπεδο εσόδων, αναμένεται να ολοκληρωθεί η φετινή τουριστική σεζόν για τις επιχειρήσεις μικρών τουριστικών καταλυμάτων.
Όπως ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι επαγγελματίες του κλάδου, η εξέλιξη αυτή είναι συνέπεια του μειωμένου ρυθμού κρατήσεων που καταγράφηκε στην έναρξη της φετινής τουριστικής περιόδου, τον Μάιο και τον Ιούνιο, εξαιτίας, κυρίως, της εικόνας που διαμορφώθηκε για τη χώρα μας στο εξωτερικό, από την αναποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, αλλά και του φόβου που είναι διάχυτος στην Ευρώπη, μετά τα απανωτά τρομοκρατικά χτυπήματα σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι φέτος είχαμε ισχυροποίηση του ρεύματος “Last Minute” (κρατήσεις τελευταίας στιγμής) – κάτι που είναι μεν θετικό, αλλά δείχνει και πόσο ρευστά είναι τα πράγματα στον τουρισμό.
Στις 7 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΥΠΑ, ανακοινώθηκε μειωμένη κατά 13% η τουριστική κίνηση στην Κω τόσο τον Ιούλιο όσο και τον Αύγουστο.
Μέχρι στιγμής, από τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, σε επίπεδο επικράτειας είχαμε μείωση 6,2% το α’ τρίμηνο (Τράπεζα της Ελλάδας και ΕΛΣΤΑΤ) και μείωση 5,3% στο τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου.
Αλλά δε βαριέσαι! Ο Παππάς πολέμησε τη διαπλοκή και έλαβε υποσχετική για 246 εκ. ευρώ.
Ψίχουλα μ’ αυτά που χάσαμε από τον τουρισμό, αλλά αυτά αποτελούν καταστροφολογία των δημοσιογράφων…