Σαββατοκύριακo
18-19  Αύγουστος 2018
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 2890RSS FEED
Καθυστερημένη η ανάπτυξη των παιδιών που έχουν παχύσαρκους γονείς
13/10/2017

Καθυστερήσεις στην ανάπτυξη των παιδιών προκαλεί η παχυσαρκία των γονέων, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας ων ΗΠΑ.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι τα παιδιά, οι μητέρες των οποίων ήταν παχύσαρκες είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να αποτύχουν σε τεστ λεπτών κινητικών δεξιοτήτων, που ελέγχουν την ικανότητα των παιδιών να κινούν μικρούς μύες, όπως αυτοί των δακτύλων. Επίσης, τα παιδιά που είχαν παχύσαρκες μαμάδες είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες αποτυχίας στα τεστ κοινωνικών ικανοτήτων, ενώ εκείνα που είχαν υπερβολικά παχύσαρκους γονείς αποτύγχαναν και στα τεστ επίλυσης προβλημάτων.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Pediatrics, πραγματοποιήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού και Ανθρώπινης Ανάπτυξης Eunice Kennedy Shriver.

"Προηγούμενες μελέτες σε αυτόν τον τομέα, είχαν εστιάσει στο βάρος της μητέρας πριν και μετά την εγκυμοσύνη", τόνισε η επικεφαλής της μελέτης, ερευνήτρια του Ινστιτούτου Edwina Yeung, Ph.D. "Η μελέτη μας είναι μία από τις λίγες που συμπεριέλαβε πληροφορίες και για τους πατεράδες –τα αποτελέσματα έδειξαν ότι και το βάρος του πατέρα έπαιζε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του παιδιού".

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν από 5.000 γυναίκες και στη συνέχεια ζήτησαν από τους γονείς να κάνουν μια σειρά δραστηριοτήτων με τα παιδιά τους και να αξιολογήσουν την ανάπτυξή τους. Το τεστ χρησιμοποιεί για τον εντοπισμό πιθανών προβλημάτων, ώστε τα παιδιά να παραπεμφθούν για περισσότερο έλεγχο.

Τα παιδιά που έλαβαν μέρος στην έρευνα, εξετάστηκαν στην ηλικία των 4 μηών και επανελέγχθηκαν άλλες 6 φορές, μέχρι την ηλικία των 3 ετών. Στην έναρξη της μελέτης οι μητέρες έδωσαν επίσης πληροφορίες για τη υγεία του και για το βάρος τους πριν και μετά την εγκυμοσύνη και το βάρος των συντρόφων τους.

Σε σχέση με τα παιδιά που προέρχονταν από νορμοβαρείς μητέρες, τα παιδιά των παχύσαρκων μητέρων είχαν 70% περισσότερες πιθανότητες αποτυχίες στα τεστ των λεπτών κινητικών δεξιοτήτων, έως την ηλικία των 3 ετών. Τα παιδιά των παχύσαρκων πατέρων ήταν 75% πιο πιθανό να αποτύχουν στα τεστ που έδειχναν πόσο καλά μπορούσαν να αλληλεπιδρούν με άλλους και να σχετίζονται με τους άλλους μέχρι την ηλικία των 3 ετών. Τα παιδιά που είχαν και τους δύο γονείς παχύσαρκους είχαν τρεις φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να αποτύχουν στα τεστ επίλυσης προβλημάτων μέχρι την ηλικία των 3 ετών.

Δεν είναι γνωστό γιατί η παχυσαρκία των γονέων αυξάνει τον κίνδυνο των παιδιών να έχουν αναπτυξιακή καθυστέρηση. Οι συγγραφείς επισημαίνουν ότι μελέτες που έχουν γίνει σε ζώα δείχνουν ότι η παχυσαρκία στη διάρκεια της εγκυμοσύνης προάγει τη φλεγμονή, επηρεάζοντας τον εγκέφαλο του εμβρύου. Οι συγγραφείς της μελέτης αναφέρουν ότι ορισμένες μελέτες έχουν δείξει πως η παχυσαρκία μπορεί να επηρεάσει την έκφραση των γονιδίων στο σπέρμα.

Αν ο δεσμός μεταξύ της παχυσαρκίας των γονέων και της καθυστέρησης στην ανάπτυξη επιβεβαιωθεί, γράφουν οι συγγραφείς, οι γιατροί θα πρέπει να να λαμβάνουν υπόψη το βάρος των γονέων όταν εξετάζουν τα μικρά παιδιά για τυχόν καθυστέρηση στην ανάπτυξή τους.

http://www.stogiatro.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=43621:kathysterimeni-i-anaptyksi-ton-paidion-pou-exoun-paxysarkous-goneis&catid=405:paidi&Itemid=239